Fotball

NFF har tatt grep etter Kristoffer Ajer-brøleren

– Slikt som bare ikke skal skje, sier fotballpresidenten.

Kristoffer Ajer, her under en treningsøkt med A-landslaget fredag.

Den ulovlige bruken av Kristoffer Ajer i U21-kampen mot Kosovo i fjor ble en nødvendig vekker for Norges Fotballforbund.

Ajer-saken trekkes ofte fram som eksempel på hvor galt ting kan gå når de administrative rutinene ikke er gode nok. Midtstopperen spilte da Norge U21 slo Kosovo 5-0 i EM-kvalifiseringen, selv om han egentlig var suspendert for et rødt kort i en G19-kamp.

Konsekvensen ble 0-3-tap og en svært uheldig start på EM-kvalifiseringen for det norske laget.

Fotballpresident Terje Svendsen forteller at man siden har tatt grep, ikke bare rundt landslagene, men generelt i organisasjonen, for å unngå lignende brølere.

– Vi har gjennomført en prosess som heter god eierstyring. Det handler om at man spesielt har gode rutiner og god oppfølging i områder som har risiko i seg. Det vi har gjort nå er å starte med noen risikogjennomganger for å få sjekket ut at rutiner og så videre er etablert på de ulike områdene, sier Svendsen til NTB.

  • LES HISTORIEN OM KRISTOFFER AJER: Slik var veien til suksessen.
Fotballpresident Terje Svendsen sier at NFF har lært av den mye omtalte «Ajer-saken» fra i fjor.

Dyr flause

– Ajer-saken er et eksempel på at ting som ikke bør gå galt, kan gå galt. Der vet vi at administrasjonen har satt i gang tiltak. Men vi ønsker også å se på andre områder hvor vi må påse at ting er på plass, fortsetter fotballpresidenten.

NFF-toppen er ikke stolt når Ajer-tabben blir brakt på banen. Det ble en sur, men trolig nødvendig vekker for fotballforbundet.

– Ja, absolutt. Det er slikt som bare ikke skal skje. Det var dyrt. I stedet for en brakseier fikk vi 0-3-tap og mistet tre poeng. Slikt kan bli avgjørende for en kvalifisering.

I kveld spiller for øvrig Kristoffer Ajer og det norske A-landslaget bortekamp mot VM-klare Island. I neste uke venter Panama, også det et VM-lag, på Ullevaal stadion.