Fotball

Dommersjefen vil ikke tillate «Chelsea-tilstander» i eliteserien

NFFs nye dommersjef, Terje Hauge, vil hindre at en del av fotballtrendene i Europa kommer til Norge.

Chelsea-spillernes oppførsel da Zlatan Ibrahimovic taklet Oscar, fikk enorm oppmerksomhet.
 • Fredrik Saltbones

Se nøye på bildet øverst i artikkelen. Åtte Chelsea-spillere flokker seg rundt dommer Björn Kuipers etter at Zlatan Ibrahimovic taklet Oscar i Champions League-oppgjøret mellom Chelsea og Paris Saint-Germain.

Chelseas spillere forsøkte åpenbart å overbevise dommeren om at det var en altfor stygg takling, og Kuipers valgte i dette tilfelle å gi Zlatan rødt kort.

Situasjonen fikk enorm oppmerksomhet. Mye fordi de aller fleste mente utvisningen var for streng, men først og fremst på grunn av Chelsea-spillernes oppførsel.

Hauge: – En del uønskede trender i Europa

Liverpool-legendene Jamie Carragher og Graham Souness kalte det «skammelig» og «patetisk», og Ibrahimovic selv mente John Terry & Co oppførte seg «som elleve små babyer».

DOMMERSJEF: Tidligere toppdommer Terje Hauge er nå dommersjef i Norges fotballforbund.

Om få dager sparkes endelig den norske eliteserien i gang igjen etter vinterhvilen, og fotballforbundets ferske dommersjef, tidligere Champions League-finale-dommer Terje Hauge, vil gjøre det han kan for å hindre «Chelsea-tilstander» i Norge.– Vi ser en del trender ute i Europa, som vi må jobbe for at ikke skal bli en trend i norsk fotball, sier Terje Hauge til Aftenposten.

– Da tenker jeg blant annet på sammenstimling rundt dommeren og at spillere forsøker å påvirke kamplederen, fortsetter han.

– Sånn som vi så i kampen mellom Chelsea og PSG?

– Ja, for eksempel. Åtte spillere strekker hendene i været, alle sammen snur seg og søker dommeren og forsøker å påvirke ham.

svp://86456?view=bt

– Hva kan norske dommere gjøre hvis det skjer?

– Dommerne må være bevisste på at her er det noen som forsøker å påvirke avgjørelsen. Selv om Zlatan i dette tilfellet taklet med fart og kraft, så må vi la vår egen oppfattelse avgjøre utfallet, selv om andre reagerer kraftig.

– Og skulle spillerne omflokke oss på denne måten, skal minst én spiller ha gult kort fra laget som forsøker å påvirke oss, sier Hauge.

FINALEDOMMER: Terje Hauge har mye internasjonal erfaring. I 2006 dømte han Champions League-finalen mellom Barcelona og Arsenal (2-1), der Hauge ga Arsenal-keeper Jens Lehmann rødt kort. Noe han senere fikk kraftig kritikk for.

– Hvem som får kortet, må gjerne være den som er mest aggressiv eller kanskje den spilleren som kommer løpende fra lang avstand eller den spilleren som gestikulerer mest med armer og bein. Det blir et skjønnsspørsmål for dommeren der og da, sier dommersjefen.

Skal beskytte spillerne

Men det er på langt nær det eneste eliteseriedommerne skal ha spesielt fokus på i 2015-sesongen. Mottoet denne sesongen er nemlig: «Beskytte spillerne og beskytte spillet». Noe som betyr at følgende punkter skal følges spesielt godt opp:

 • Beskytte spillerne fra farlige og kraftfulle taklinger
 • Voldsomme taklinger med stor kraft skal straffes med rødt kort
 • Usportsligheter som å hindre raske igangsetninger og lignende skal straffes med gult kort
 • Å kun være ute etter å hindre motspiller på for eksempel dødball, vil bli regnet som usportslig og konsekvensen kan da bli frispark/straffe

Når det gjelder å «beskytte spillerne», er det enda en ting som er viktig å få med:

– Det som er nytt 2015, er at på alvorlige hodeskader skal vi stoppe spille umiddelbart, spilleren skal få hjelp og han skal også få tid til å få hjelp. Vi har satt av tre minutter til alvorlige hodeskader. Og spilleren kan heller ikke komme innpå banen igjen uten at dommeren samtykker. Treneren eller spilleren selv kan ikke ta valget, det er doktoren som må avgjøre, forteller Terje Hauge.

PS! I tillegg innføres nå bruk av den berømte VM-sprayen i norsk fotball. I første omgang vil den kun bli brukt i eliteserien.

Les også

 1. Liverpool-legender fyrer løs mot Mourinhos menn: - Skammelig og patetisk!

 2. Her blir Zlatan utvist

 3. Zlatan: - De var som 11 små babyer

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien