«Mos» Abdellaoues eventyrlige opptur: – Det skal mye til for å knekke meg

10 år etter at «Moa» skjøt Vålerenga til cupgull, drømmer Mustafa «Mos» Abdellaoue (30) om å kopiere storebror.

Han slet med manglende tillit i første del av sesongen, men i høst har Mustafa Abdellaoue kommet som en kule.

DRAMMEN: – Jadda!

Hutrende og godt pakket inn i vinterklær smiler Mustafa Abdellaoue seg gjennom treningsøkten på det frostbelagte kunstgresset.

Ballen sniker seg i mål ved bakre stolpe. Det neste forsøket ender utenfor.

Men det rokker ikke ved Strømsgodset-spissens selvtillit.

Fire minusgrader biter ikke på en fotballspiller som satt bom fast i kulden ytterst på reservebenken i sommer, men som har bøttet inn mål etter at spisskompisen ble skadet og han selv fikk sjansen på senhøsten.

30-åringen registrerer at trekken fra Drammenselva siver inn over Marienlyst stadion. At det er antydning til snøfnugg i luften. At reklameplakatene rigges ned.

Snøkanonene jobber sakte i Haukåsløypa i åsen bak. Noen barn leker på isen ved bandybanen utenfor stadion.

Fotballsesongen er over, men likevel ikke helt over. For Strømsgodset gjenstår cupfinale mot Rosenborg på Ullevaal søndag.

For «Mos» Abdellaoue kan ikke finalen komme fort nok. Han er i kanonform.

– Jeg har kun sett cupfinalen på TV. Jeg gleder meg helt vilt.

«Mos» med åtte baller på trening. 30-åringen har scoret de siste åtte målene for drammenserne.

Opptur etter nedtur

Abdellaoue beskriver de siste ukene og månedene som «deilig». Det har vært det han kaller en personlig opptur etter måneder uten tillit. Da spissen Marcus Pedersen ble skadet, fikk Abdellaoue sjansen på topp.

Den har han grepet, for å si det mildt. «Mos» har scoret de siste åtte målene for Strømsgodset. 30-åringen vil ikke si det selv, men de åtte målene har vært den store forskjellen for et Strømsgodset-lag som har slitt tungt.

Uten det ene målet i kvartfinalen mot Haugesund og de tre i semifinalen mot Lillestrøm, ville neppe Godset spilt cupfinale.

Uten Abdellaoues mål i serieinnspurten, ville drammenserne trolig rykket ned. Det siste kom to minutter på overtid mot Stabæk i siste serierunde på Nadderud.

– Fotball er en lagsport. Oppgaven til en spiss er å score. Og nå er det jeg som har fått sjansen til å score de målene.

– For en spiss som lever av å lage mål, hvor tungt er det å ikke få spille?

– Jeg tror ikke det gjelder kun spisser. Alle fotballspillere ønsker å spille. Også jeg, det var derfor jeg kom hit. Da blir det tungt når du ikke blir brukt. Du får ikke muligheten til å vise deg frem, det blir en mental kamp. Du må vente til du får sjansen, og være best mulig forberedt når du får den.

Mustafa Abdellaoue har vært treffsikker foran mål de siste ukene.

Har alltid slått tilbake

«Mos» har jobbet mye med seg selv. Det er han vant til. Helt siden han 16. mai 2005 ble byttet inn for storebror «Moa» på Skeid-laget som tapte for Sandefjord på nest øverste nivå, har fotballivet bestått av oppturer og nedturer.

Skeid. Lillestrøm. Skeid. Vålerenga. Tromsø. København. Vålerenga. København. Odense. Aalesund.

«Mos» har vært her og der. Toppscorer. Måltørke. Fast plass. Så på benken.

Men Oslo-gutten har hatt en enestående evne til å fighte seg tilbake.

– Jeg har vært gjennom det flere ganger. Jeg føler at det ligger i hodet, at det er mentalt. Det skal mye til for å knekke meg. Jeg føler at jeg har et sterkt hode.

– Hvordan ble du så sterk i hodet?

– Fra jeg var yngre. Jeg har aldri gitt meg når jeg først har bestemt meg for noe.

– Jeg har aldri gitt meg når jeg først har bestemt meg for noe, sier Mustafa Abdellaoue.

Ble herdet i Torshovdalen

Torshov slutten av 1990-tallet: Hver ettermiddag ilte «Mos» og hans tre år eldre bror «Moa» ut av Sinsen skole. Nederst i Torshovdalen lå det en ballbinge, en av de første som ble bygget i landet, og her spilte de to brødrene i time etter time. Som oftest sammen med «Moas» kamerater.

Men av og til bare de to brødrene. De var der hele tiden.

– Vi spilte til langt på natt. Da kom fatter'n og hentet oss, ler «Mos».

Her ble Strømsgodset-spissen tidlig herdet. Her ble han vant til å «slå fra seg» mot eldre gutter.

– Det var jo alltid sånn at du som var yngst ble valgt sist. Jeg måtte alltid bevise at jeg var bedre. Man lærer fort, skal du spille med dem som er eldre, må du virkelig ta i. Det har ligget i meg hele tiden. Jeg har tatt med meg den egenskapen til seniorfotballen. Når du ikke får spille på førstelaget, må du bevise at du er god nok.

Etter en tung start i Strømsgodset, har «Mos» bevist nettopp det. At han er god nok.

Nå er han klar for sin aller første cupfinale. Han har kun sett cupfinaler på TV. Også da storebror «Moa» scoret to mål da Vålerenga slo Stabæk i cupfinalen for 10 år siden.

Mohamed «Moa» Abdellaoue scoret to ganger da Vålerenga slo Stabæk i cupfinalen i 2008. Her jubler han sammen med lagkamerat Morten Berre.

I Thailand da broren spilte finale

«Mos» hadde nettopp signert for Vålerenga da storebror spilte cupfinale. Men han var ikke spilleklar før på nyåret.

– Jeg var på ferie med noen kompiser i Thailand. Vi forsøkte å se finalen på PC. Men det hakket hele tiden, nettet var så dårlig. Jeg angrer litt på det i dag, at jeg ikke var der og så finalen. Men vi visste ikke at Vålerenga skulle spille cupfinale da vi bestilte ferietur.

Han har snakket mye med broren, som måtte gi opp fotballkarrieren på grunn av kneskade, om hvor spesielt det er å spille cupfinale.

– Han har sagt at det er bare å glede seg, at det øyeblikket må nytes. Han har sagt at jeg må være forberedt, gjøre som jeg pleier. Og forsøke å ikke tenke så mye på alt styre som er rundt finalen.

I stedet for nedrykk eller kvalik for å unngå nedrykk, kan Strømsgodset spille cupfinale med senkede skuldre og frigjort energi.

Smilene sitter adskillig løsere enn for en uke siden.

Den som smiler bredest er «Mos». Han er i en eventyrlig form og kan senke Rosenborg.

Og ikke minst: Gjøre som «Moa» i 2008.