Fotball

Vidar har snudd bunn til topp

Etter nesten-nedrykket i fjor har Vidar løftet seg betraktelig. Kontrasten til nedrykkstruede Ålgård er stor.

Gaute Johannessen, til høyre, og Vidar har opplevd mye medgang denne sesongen. Jørgen Tengesdal til venstre.
  • Jakob Priesner

— Vårsesongen har vært veldig bra. Ikke alle kampene har vippet vår vei, men hver kamp er viktig og det er kjekt for laget. Nå blir det en spennende høst, sier Vidar-trener Gaute Johannessen.

Med dårligere målforskjell enn serieleder Florø kan Vidar si seg godt fornøyd med en andreplass på tabellen. Det har blitt noen poengdelinger, men laget har ikke tapt på de siste åtte kampene.

Situasjonen er dermed vesentlig annerledes enn da de reddet plassen i siste serierunde i fjor. Treneren forklarer at laget var preget av skader da, men at de har tatt grep om det i år.

— Flere av de skadeutsatte spillerne forlot laget etter sesongen, og i år har vi lagt inn en ekstra restitusjonsøkt på søndagene etter kamp. Det koster noe tid og krefter, men det har vært effektivt. Det er også en del av profesjonaliseringen av klubben, slik at vi skal være forberedt dersom vi rykker opp, sier treneren.

Høstsesongen starter ikke før i begynnelsen av august, men det er allerede klart at laget mister både Carl Henrik Refvik, som skal spille for Viking, og Geir André Herrem som flytter til Bergen. Nå håper Johannessen å hente inn en eller to spillere. Brynes Eirik Jakobsen er en av dem han håper å kunne lokke til Lassa.

Motivert

Noen mil lenger sør langs E39, men på helt andre siden av tabellen, strever Ålgård. Med åtte poeng bak fast plass er det ingen tvil om at de har en formidabel snuoperasjon å gjøre de kommende månedene. Hans Olav Frette har allerede gitt seg som trener, og Tommy Bergersen har returnert.

— Jeg opplever situasjonen som motiverende. Nå skal vi starte prosessen med å bygge opp laget igjen, og så vil tiden vise om det blir andre- eller tredjedivisjon til neste år, sier Bergersen.

Etter siste seriekamp før sommerpausen gikk han ut og varslet at demotiverte spillere ikke hadde noen framtid i klubben. Nå har han fått beskjed om at Lars Hummervold og Magnus Håland gir seg, andre kan følge etter. Det betyr at de også trenger forsterkninger. Å få inn en keeper og en spiss er prioritert.

Treneren er imidlertid klar på at det ikke er noen krise dersom laget må spille i tredjedivisjon til neste år. Det vil i så fall bli første gang siden 2002 laget spiller på fjerde nivå.

— Et nedrykk vil ikke skape voldsomt drama på Ålgård, men det er selvfølgelig at det ville vært surt og leit for alle de involverte, sier han.

Båret frem av publikum

EIK ligger på en femteplass med seks poeng opp til tabelltoppen.

— Vårsesongen har gått litt opp og ned. Vi har gjort det bra hjemme, men slitt på bortebane. Det sitter nok litt mellom ørene, og har litt med spillertypene å gjøre, sier EIK-trener Bengt Sæternes når han oppsummerer sesongen til nå.

Når de spiller på Idrettsplassen i Egersund er det imidlertid ingen tvil om at klubben har bred støtte fra byens borgere. Etter seks hjemmekamper har de i snitt hatt 544 tilskuere innenfor stadionportene. Det antallet er det bare Lyn og Florø som kan matche.

— Dette er noe vi er veldig stolte og glade for. At de bryr seg er en støtte, og det er nok medvirkende for at vi har prestert så bra på hjemmebane. Spillerne på de andre lagene er ikke nødvendigvis vant med å spille foran så mange mennesker, sier han.

Nå blir det imidlertid utskiftninger. Thomas Leidland forsvant nordover til Vidar i på forsommeren, mens to spillere til forsvinner trolig for å studere.

— Det forsvinner alltid noen fra Egersund, men overgangene er en løpende greie. Vi må bare prøve å stabilisere oss, og begynne å vinne borte, sier Sæternes.

EIK starter høstsesongen lørdag med kamp mot Florø på bortebane. Ålgård møter Fana hjemme dagen etterpå, mens Vidar spiller mandagskamp mot Stabæk 2.

Les mer om

  1. Fotball 2. div