Fotball

Avgjørelsen om Blatter og Platini ventet om få timer

En tysk dommer skal bestemme fotballtoppenes skjebne.

NÆR AVGJØRELSE: Michel Platini og Sepp Blatter kan bli suspendert fra FIFA torsdag.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Onsdag kveld tok FIFA-saken en ny dramatisk vending. FIFAs etiske komité har denne uken sittet i møter i Zürich og har anbefalt å suspendere president Sepp Blatter i 90 dager.

Flere medier melder at den etiske komiteen er kommet frem til samme anbefaling om presidentkandidat Michel Platini.

Bakgrunn:

Les også

- Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

Det skjer etter at sveitsisk politi i forrige uke kunngjorde at Blatter er under etterforskning for en TV-avtale med den skandaleombruste Jack Warner i 2006 og en «illojal» millionutbetaling til Platini i 2011. Den sveitsiske statsadvokaten Michael Lauber har sagt at Platinis status ligger mellom å være «et vitne og en mistenkt».

— Denne lumske lekkasjen er et forsøk på å sverte mitt rykte, sier Platini i en uttalelse torsdag.

Ble skjelt ut av etterforsker

I DAG AVGJØRES DET: Hans-Joachim Eckert er mannen som skal avgjøre om Sepp Blatter og Michel Platini skal suspenderes.

Det er den etterforskende delen av FIFAs etiske komité som har foreslått suspensjon av fotballtoppene. Den dømmende delen av organet skal ta den endelige beslutningen. Det er ventet at det vil komme en kunngjøring i løpet av ettermiddagen torsdag.

Hans-Joachim Eckert er mannen som leder den dømmende delen av FIFAs etiske komité. Den tyske dommeren måtte forlate FIFA-huset tidlig onsdag på grunn av bronkitt, og hadde nok litt å tenke på da han la seg til å sove natt til torsdag.

Les også

Anklaget for korrupsjon to ganger. Nå kan han bli Blatters avløser

Samspillet mellom de to delene av den etiske komiteen har ikke alltid vært problemfritt. I 2014 gikk tidligere sjefsetterforsker Michael Garcia knallhardt ut mot Eckerts behandling av hans rapport om tildelingen av VM til Russland og Qatar i 2018 og 2022. Eckert la frem en svært forkortet utgave av Garcias rapport, og sistnevnte var rasende over en «mangelfull oppsummering full av feil». En rekke fotballprofiler har i lang tid ment at Garcias rapport bør offentliggjøres i sin helhet, men den er fortsatt hemmeligholdt i dag.

Norges fotballpresident Yngve Hallén sitter også i FIFAs dømmende komité. Han ønsket ikke å kommentere den siste utviklingen da han ble konfrontert med dette av Aftenposten onsdag kveld.

Kan ødelegge Platinis FIFA-sjanser

En suspensjon av Blatter vil bety at han ikke kan komme tilbake som president før i januar, kort tid før valget av ny president 26. februar. Det vil også bety at sveitseren vil gå glipp av FIFAs styremøte i desember, der det vil bli satt opp en agenda for den ekstraordinære kongressen i februar.

En suspensjon av Platini vil bety at han ikke kan bli FIFA-president i denne omgang. Presidentkandidater må offisielt kunngjøre sitt kandidatur innen 26. oktober.

Utover Platini er det foreløpig bare Prins Ali bin Hussein og Chung Mong-joon som har bekreftet at de vil stille som presidentkandidater. Sistnevnte avslørte denne uken at han selv er under etterforskning av FIFAs etiske komité for sin rolle i Sør-Koreas arbeid med å få VM i 2022. Hvis Blatter blir suspendert, vil visepresident Issa Hayatou overta som midlertidig leder av organisasjonen. Hayatou har selv fått en rekke korrupsjonsanklager mot seg. Han fikk en reprimande av Den internasjonale olympiske komité for å ha tatt imot bestikkelser av markedsselskapet ISL, og har presset gjennom endring av statuttene i det afrikanske fotballforbundet for å kunne forlenge sin presidenttid der.

FIFA er blitt kastet inn i den største krisen i deres moderne historie etter at en rekke fotballtopper ble arrestert i Zürich i mai som en del av en omfattende korrupsjonsetterforskning. Både amerikansk og sveitsisk politi har varslet at det vil komme flere arrestasjoner.

Vil du vite mer om FIFA-skandalen? Her er noen utvalgte artikler:

Les også

  1. FIFA-gransker skeptisk til Platini: - En del av Blatter-systemet

  2. Presidentkandidat varsler søksmål mot Blatter

  3. FA-sjef: - Hvis de som betaler FIFA vil ha endring, får de endring

  4. Adidas vil fortsatt ha Blatter

  5. Coca-Cola og McDonalds vil fjerne Blatter nå - presidenten nekter

  6. Snart er grensen nådd, president!

Les mer om

  1. Internasjonal fotball