Fotball

Spansk ekspert ber nordmenn roe seg ned

Tilbakemeldingene fra trenerteamet fikk Real Madrid-kjenneren Alberto Piñero til å se Martin Ødegaard (16) med nye øyne.

Martin Ødegaard, her fra showkampen mellom Vålerenga og Real Madrid på Ullevaal stadion i sommer. Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix

 • Fredrik Saltbones
  Fredrik Saltbones
 • Piñero får støtte av norske eksperter. Se lengre ned i saken!

Det er åtte måneder siden det 16 år gamle fotballtalentet ble presentert som ny Real Madrid-spiller på treningsanlegget Valdebebas i Madrid. Og det er fire måneder siden Ødegaard ble historisk som den yngste som noen gang har spilt La Liga-fotball for den spanske storklubben.

Onsdag presenterte VG en oversikt over Martin Ødegaards statistikk i Castilla. Den gir et ganske begredelig bilde av nordmannens innvirkning på Real Madrids reservelag.

Med Ødegaard: 1,27 poeng. Uten Ødegaard: 2,43

 • I kamper der Ødegaard ikke har vært med i det hele tatt, har Castilla tatt 17 av 21 poeng . Fem seirer og to avgjorte kamper.
 • De kampene Ødegaard har spilt 90 minutter, har Zidanes menn fått med seg 4 av 12 mulige poeng.
 • Castilla har tatt 14 av 27 poeng mulige når Ødegaard har startet, men blitt byttet ut.

Det betyr at Real Madrids reservelag i snitt har tatt 1,27 poeng med Ødegaard på banen, og 2,43 poeng i snitt de kampene han ikke har vært involvert. En mildt sagt dårlig statistikk.

 • Hva mener du? Stem nederst i artikkelen!

Men oppi alt dette er det lett å glemme at Ødegaard fortsatt kun er 16 år gammel, og at Real Madrid-ledelsen har ham i tankene med et langsiktig perspektiv.

«Ro ned, mann!»

Alberto Piñero, Madrid-korrespondent for nettstedet goal.com. Her på Santiago Bernabéu. Foto: Fredrik Saltbones

Alberto Piñero følger Real Madrids første— og reservelag tett for det internasjonale fotballnettstedet Goal.com. Han mener folk må smøre seg med tålmodighet og legge mindre vekt på det Ødegaard presterer og heller stole på Real Madrids plan for ham.– Ja, jeg synes at nordmenn bør roe seg ned litt. Det jeg ble fortalt hver gang jeg spurte folk i klubben om ham forrige sesong, var: «Ro ned, mann! Han er bare 16 år gammel, og han må få lov til å utvikle seg innad klubben og laget. Det er hans første karrièresteg utenfor hjemlandet, og han kan nesten ikke språket eller kjenner til landet og kulturen. Vær tålmodig!» Det fikk meg til å se ham med nye øyne og være mer tålmodig, sier Piñero – og får støtte av C Mores ekspert på spansk fotball, Petter Veland.

– Vi er altfor utålmodige, både journalister, media og folk flest, sier Veland og viser videre til en Twitter-melding han la ut onsdag formiddag:

– Kan man forvente mer av Ødegaard på nivå tre i Spania? Ja. Er han bedre enn han var 21. januar? Ja. Har han dårlig tid? Nei. Stresser vi altfor mye? Ja.

Supporterleder: – Ødegaard har ikke vært dårlig

President i den norske Real Madrid-supporterklubben Peña Madridista Noruega, Magnus Kragtorp, er også enig med Piñero.

Frankrike- og Real Madrid-legenden Zinedine Zidane er Martin Ødegaards sjef i Castilla. Foto: REUTERS

– Man kan ikke se seg blind på tallene han har levert så langt. Treningshverdagen til Ødegaard består av å trene med et helt annet lag (med Cristiano Ronaldo, Gareth Bale & Co., journ.anm). Derfor sier det seg selv at det tar litt tid å bygge relasjoner med de andre Castilla-spillerne. Og det kommer nok til å bli bedre utover sesongen. Det er også litt tilfeldig at det har gått så bra når han ikke har spilt, sier Kragtorp, som har sett alle de fem Castilla-kampene denne sesongen.– Ødegaard har ikke vært dårlig. Han har ikke underprestert noe mer enn andre, og at det har gått bedre når han har vært av banen, er nok litt tilfeldig.

For en drøy uke siden ble Ødegaard og Zidanes sønn Enzo byttet ut i pausen mot Real Sociedad II. Da omtalte sportsavisen AS samarbeidet mellom de to spillerne som en «katastrofe».

– AS har en liten heksejakt på Ødegaard, sier Kragtorp, før han raskt legger til:

– Enzo og Ødegaard er ganske like i spillestilen, så de har ikke matchet hverandre så godt. Det er for så vidt et poeng, men det har kun vært én kamp der det har vært tilfelle, forteller supporterklubblederen.

Ekspert: — Tror på bra sesong for Ødegaard

– Real Madrid-ledelsen har flere ganger gitt uttrykk for at man må være tålmodige og at de vil la Ødegaard få tid til å utvikle seg. Hvor viktig er det at han gjør det bra for Castilla, tror du?

– Det blir selvfølgelig lagt vekt på, men de avfeier ikke Ødegaard fordi han gjør det dårlig i et par kamper i segunda B. Planen har vært langsiktig fra dag én og den fortsetter selv om han ikke har imponert voldsomt for Castilla. Men veien til spill for førstelaget hadde naturligvis vært kortere hvis han rundspilte motstanderne i segunda B, sier Magnus Kragtorp.

Tidligere denne uken skrev flere spanske aviser at La Liga-klubben Rayo Vallecano vil hente Ødegaard på lån.

– Jeg tror ikke han blir utlånt i januar. Kilden til de ryktene var heller ikke særlig troverdig. Ødegaard har godtatt å bli i Castilla og jeg tror ikke de vil la ham gå. I hvert fall ikke nå som de leder serien.

– Jeg har snakket med folk i trenerteamet rundt Castilla og de er veldig fornøyde med å ha ham på laget. De føler at han er mer komfortabel og at han viser mer og mer personlighet på banen. Jeg tror virkelig dette kan bli en bra sesong for Ødegaard, sier Alberto Piñero.

Les også

 1. «Er det tid for å trykke på panikk-knappen for Martin Ødegaard?»

 2. Ekspert om Ødegaard: - Trodde han skulle dominere i større grad

 3. Spansk storavis med kritikk: - Var en katastrofe

 4. Nå er Ødegaard aktuell for juniorlaget: - Han gjør som han får beskjed om

 5. Ødegaard om draktsalget: - Er det sant? Det er jo helt utrolig

Les mer om

 1. Spansk fotball
 2. Martin Ødegaard