Fotball

Enorme kontraster for suksesstreneren: – Det er en brutal høsting av erfaring

Røa var et topplag. Nå lyser nullen mot trener Geir Nordby på tabellen.

Geir Nordby har grunn til å klø seg i hodet. Det stemmer ikke for Røa om dagen. Foto: Fredrik Hagen

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

– Det er en brutal høsting av erfaring, sier Nordby som er inne i sin 24. sesong som leder for Oslo-laget i Toppserien.

Når Røa onsdag møter Vålerenga, blir det kamp nummer 602 under hans ledelse. En avgjørende kamp på hjemmebane.

Sjefen håper å rette litt på en stygg sesongstart, der Røa blant andre har møtt alle de store gullkandidatene. Det er blitt seks strake tap. Røa er eneste lag som har null poeng.

Geir Nordby har alltid gitt mye av seg selv som trener. Her jubler han for 3-1-seieren over Arna-Bjørnar etter semifinalen i cupen for kvinner i 2012. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hendelsen som aldri glemmes

Røa har vært et vinnerlag. Under Nordbys ledelse er det blitt «the double» tre ganger. Han og spillerne har feiret med gulldryss og gullhatter i årenes løp. Store pokaler er kysset og omfavnet.

Ja, Nordby har til og med løpt nesten naken på Ullevaal stadion etter at Røa vant cupfinalen i 2004.

– Jeg var stor i kjeften fordi jeg anså det som utenkelig at Røa skulle vinne. Jeg sa først at jeg skulle løpe naken, men heldigvis ble det tanga.

Han kjøpte en hvit herretanga og farget den rød med tusj.

– Bildene ligger på nettet, dessverre. Den hendelsen vil følge meg til graven. Når unge mennesker som knapt var født, sier «her kommer tanga-Geir», er det klart at det har gjort inntrykk.

Les også

Rosenborg har to lag i toppfotballen. Det nyeste danker ut giganten.

Kyssing av pokal hører med for trener Geir Nordby og spiller Guro Knutsen. Året er 2008, og Røa har vunnet en ny cupfinale. Dette er fra banketten på Grand hotell. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Alt gikk lenge på skinner

Nå jobber han og alle i teamet med at Røa skal overleve i Toppserien. Laget mistet toppscorer Synne Jensen til nettopp motstander Vålerenga etter sist sesong. Det merkes.

– Vi jobber med å få et nytt lag på gang. Dette er unge spillere som må få tid på seg. Troen er at vi skal slå hardt tilbake, sier mannen som ikke har opplevd en like tøff åpning i serien tidligere.

Siden starten i 1996, da han og co-trener Ole-Bjørn Edner fikk laget opp fra 2. divisjon og inntok Toppserien i år 2000, er det blitt ti titler og mange store øyeblikk. Siste gang Røa tok «the double» var i 2008 og 2009.

Røa har vært i kvartfinalen i Champions League også. I en periode hadde de røde syv-åtte spillere på landslagssamling. Nå er alt snudd på hodet.

– Vi må prøve å møte alvoret med litt humor i hverdagen. Det må være en god miks for å prestere, sier Nordby.

Må opp fra kjelleren

Nordby roser sine talentfulle, men unge spillere.

– Vi har mange fine typer, men det er snakk om å skolere seg og bli varm i trøyen. De må kjenne på hvordan det er å grave for å komme opp fra kjelleren.

Linn Husby, Sarah Suphellen, Rebekka Holum, Frida Lysholm og kaptein Katrine Winnem Jørgensen er noen nøkkelspillerne. Men skal Røa fortsette å være i den øverste serien, må mange ta et kvantesprang.

– Hvorfor ble det slik denne sesongen?

– Vi har en ny spillergruppe, og vi må fylle opp i sekkene til disse jentene. Det tar litt mer tid. De opptrer på en annen måte på banen enn veldig erfarne spillere.

Slik så det ut da Røa tok et uventet cupgull i 2004, etter seier mot Asker. Ole-Bjørn Edner til høyre. Foto: Ørn E. Borgen

Lurer på et lokkemiddel

Nordby har ikke mistet motivasjonen som trener. Klubben har heller ikke mistet tilliten.

Røa kaller seg Dynamite Girls, men akkurat nå er det litt lite futt.

– Dynamitten må frem igjen. Vi ønsker å spille fotball, ikke sparke fotball. Spillestilen går ut på å kunne håndtere ballen i laget kombinert med gjennombruddskraft.

– Har du vurdert en nytt veddemål?

– Jeg har tenkt på noen gulrøtter, men vi får se det an, sier 51-åringen.

Han er forsiktig optimist. I fem av seks kamper har laget tapt med ett mål.

Røa møter Vålerenga onsdag kl. 18. Kampen sendes på Direktesport.no.

Les mer om

  1. Røa IL
  2. Geir Nordby
  3. Fotball
  4. Toppserien