Ødegaard lånes ut til Real Sociedad: – Kan ikke bare spasere inn på laget

Martin Ødegaards overgang til baskerklubben er i boks. Samtidig har han forlenget kontrakten med Real Madrid.

Martin Ødegaards fotballfremtid er avklart.
  • Bernt Harald Brennevann

Låneavtalen blir bekreftet på Real Sociedads nettsider. Avtalen gjelder ut kommende sesong. Klubben opplyser at Ødegaard offisielt vil bli presentert søndag.

Samtidig bekrefter Ødegaards agent, Bjørn Tore Kvarme, at nordmannen har signert en ny kontrakt med Real Madrid til 2023.

– Avtalen med Real Madrid er forlenget med to år. Jeg synes det forsterker det de har sagt tidligere om at Martin kan bli en viktig spiller for dem, sier Kvarme til Aftenposten.

Det blir Ødegaards tredje utlånsperiode siden han som 15-åring skrev under for Real Madrid i januar 2015. Han spilte halvannet år i Heerenveen, mens forrige sesong ble tilbrakt i Vitesse.

– Det er kun Martin som har tatt valget. Real Madrid har holdt dialogen gjennom hele sesongen, men Martin bestemte selv hvor han synes det var best å dra, sier Kvarme.

Martin Ødegaard scoret nylig mot Romania i en landskamp.

Mange klubber var interessert

Nå tar drammenseren steget opp og erstatter nederlandsk æresdivisjon med spank toppfotball.

Ødegaard besøkte nylig både Real Sociedad og tyske Bayer Leverkusen. Sistnevnte kunne skilte med Champions League-fotball og et godt rykte som en klubb som passer unge spillere, men tyskerne greide ikke å sikre seg Ødegaards signatur.

– Det er mange klubber som har tatt kontakt med meg og Real Madrid. Noen klubber snakket vi mer med enn andre, sier Kvarme.

– Real Sociedad var det han følte passet ham best. Han følte seg ønsket og de har vært på lenge. De har et spennende prosjekt med en del unge spillere og spiller offensiv fotball, sier han.

Får tøff konkurranse

20-åringen er ikke første nordmann til å bli Real Sociedad-spiller. Ødegaard-agent Bjørn Tore Kvarme var i San Sebastian-klubben mellom 2001 og 2004. Også Vadim Demidov har en fortid i Sociedad (2011–12).

Viasport-kommentator Petter Veland følger La Liga svært tett. Han tror det er flere sider ved klubben som gjør at Ødegaard har havnet der, selv om den ikke kan tilby europacupspill kommende sesong.

– Jeg tenker det er et fint nivå å legge seg på. Det er et hakk opp fra den nederlandske ligaen. Det er nok et gjennomtenkt valg med tanke på spilletid, spillestil og hvor mye han vil bli prioritert, sier Veland.

Martin Ødegaard fikk sitt internasjonale gjennombrudd i Vitesse sist sesong.

Blir kjent med ligaen

Likevel er han klar på at Ødegaard på ingen måte er garantert en startplass i startoppstillingen.

– Det er viktig å presisere at det ikke er sånn at Ødegaard bare kan spasere inn på laget. Det er et offensivt arsenal der fra før, sier Veland og trekker frem profiler som Mikel Oyarzabal, Willian José og Portu, som alle imponerte i La Liga i fjor.

I Ødegaard-leiren tar man heller ingenting for gitt.

– Vi tror jo han kan bli en viktig spiller for dem, selvfølgelig. Samtidig er vi klar over at det er et stort steg opp. Vi tror han skal få en bra rolle i laget, men er forberedt på at det tar tid å tilpasse seg en ny liga og nye lagkamerater, sier Kvarme.

– Planen til Real Madrid er å se han i aksjon i La Liga. Det er en taktikk de har brukt med veldig mange andre spillere. Det er ikke en garanti for at Ødegaard spiller fast på Real Madrid om to år, men det gir mulighetene til å bli kjent med ligaen og skape et navn i Spania, sier Veland.

Real Sociedad endte på 9.-plass i La Liga forrige sesong.