Norge videre i VM, men seieren kan ha kostet forferdelig dyrt

Caroline Graham Hansens skade kastet en mørk skygge over den norske VM-seieren. Etter kampen var hun likevel optimist med tanke på videre VM-spill.

Caroline Graham Hansen får behandling på benken etter en kraftig overtråkk.
  • Odd Inge Aas

Sør-Korea-Norge 1–2

REIMS: Først ordnet hun sitt første mesterskapsmål for Norge med tidenes raskeste straffescoring i VM-historien.

Så startet hun den andre omgangen med å skaffe nok et norsk straffe på egen hånd, etter at koreanerne tidvis hadde rundspilt Norge i den første.

Så måtte Caroline Graham Hansen fortvilet innse at hun ikke var i stand til å fortsette sin tredje VM-kamp. Hun satte seg på benken med tårer i øynene, etter den koreanske taklingen ikke bare førte til straffe, men også til en kraftig overtråkk for Norges nummer 10.

Isabell Herlovsen la på til 2–0 og Norge er klar for lørdagens åttendedelsfinale i Nice som gruppetoer. Det store spørsmålet nå er om Norges store stjerne er i stand til å spille den kampen. En alvorlig skade på den ferske Barcelona-spilleren vil være en enorm svekkelse av de norske VM-sjansene.

Sør-Korea reduserte til 1–2 med 11 minutter igjen av kampen, men heldigvis for Norge klarte de aldri å utligne. Da Frankrike også slo Nigeria i den andre kampen i gruppen, var det norske avansementet i boks.

Bildene som Norge absolutt ikke ville se. Caroline Graham Hansen nede med skade.
Det ble raskt tydelig at Graham Hansen var skadet.

Smilte etter seieren

Der Graham Hansen så veldig alvorlig ut på benken underveis i den andre omgangen, var det en smilende stjerne som feiret avansementet med lagvenninnene etter kampen.

Hun ble båret av lagvenninne Therese Sessy Åsland, før hun selv gikk for egen maskin og takket publikumet for støtten.

Graham Hansen kom til intervjuene med pressen på krykker. Da var den foreløpige beskjeden at legene var optimistiske med tanke på videre VM-spill.

– Så da er jeg også optimistisk, sa hun.

– Hva tenkte du da du kjente at det gikk galt?

– Jeg fikk veldig vondt med en gang, men jeg har ikke så veldig vondt nå. Det er et godt tegn, sa hun.

Graham Hansen forklarer tårene på benken med at hun var redd for hva som ville skje videre i VM.

– Man blir redd og skuffet. Det var mye adrenalin og følelser. Det var gøy å være utpå der i de 50 minuttene jeg fikk lov, sa hun.

Også landslagssjef Martin Sjögren var optimist.

– Jeg vet ikke hvor lang tid det vil ta, men det medisinske teamet vil jobbe hardt for å få henne klar til lørdag, sier Sjögren.

Lagvenninne Isabell Herlovsen, som satte straffen Graham Hansen skaffet, mener det er viktig at Barcelona-spilleren blir klar til neste kamp.

– Det er viktig. Hun er en spiller som klarer å gjøre mye på egenhånd. Vi håper selvsagt at hun blir klar til neste kamp, sier Herlovsen.

Caroline Graham Hansen smilte etter at Norge sikret seg avansement i VM.

Tidlig straffe

Norge fikk en drømmestart på kampen da Maria Thorisdottir ble lagt i bakken nesten inne på den koreanske målstreken etter bare tre minutter. Det var ingen tvil om at den norske midtstopperen ble holdt, men heller ikke om at hun hjalp til med å gå i bakken.

Straffen så likevel grei ut. Etter at dommeren hadde brukt halvannet minutt på å formane målvakt og forsvarere om hvilke regler som gjelder på et straffespark, fikk Caroline Graham Hansen lov til å skyte.

Skuddet var hverken hardt, høyt eller veldig godt plassert, men selv om keeper Minjung Kim gikk riktig vei, var hun ikke i nærheten av å stoppe forsøket.

Graham Hansen scoret sitt første mesterskapsmål for Norge ...
... før hun jublet sammen med lagvenninnene ...
... og trener Martin Sjögren og senere den norske benken.

Koreansk overtak

Det norske laget fikk fort flere gode overgangsmuligheter, og det så ut til å bli grei skuring. Det ble det imidlertid ikke. Det koreanske laget tok fullstendig over styringen av omgangen. De presset det norske laget høyt, noe de for anledningen hvite draktene taklet dårlig.

I en lang periode evnet ikke det norske laget å gjøre tre-fire trekk uten at de mistet ballen.

Heldigvis for Norge slet motstanderen med å spille seg til de virkelig store målsjansene. Flere avslutninger gikk rett på Ingrid Hjelmseth, som også ved et par anledninger hadde problemer med å beregne innleggene. Ved ett tilfelle endte det med at hun slo ned lagkaptein Maren Mjelde i en duell. Koreanerne hadde også frispark i gode posisjoner, uten at de klarte å utnytte det.

Minji Yeo reduserer for Sør-Korea.

Koreansk redusering og ny spenning

Martin Sjögren tok grep i pausen og satte inn Karina Sævik for Lisa-Marie Karlseng Utland. Graham Hansen ble flyttet inn sentralt og lenger frem i banen, noe som betalte seg med straffesparket hun skaffet ikke lenge etterpå.

Det store minuset var som nevnt at hun også måtte ut med skade.

Isabell Herlovsen var langtfra sikker fra 11 meter. Denne gangen fikk også Kim en hånd på ballen, men hun slo den via stolpen og inn i mål.

Frida Maanum kom inn for Graham Hansen, og Sævik ble flyttet frem i angrepet.

Hun burde sendt Norge opp i en tremålsledelse etter 20 minutter på banen, men skuddet fra god posisjon gikk utenfor.

I stedet kom Sør-Korea inn i kampen da Yeo Minji etter 79 minutter. Et frekt hælspark fra Lee Geummin lurte hele det norske forsvaret. Maren Mjelde fulgte ikke godt nok med, og den norske kapteinen var kanskje heldig med at det ble mål. Hun rev nemlig Minji over ende da koreaneren scoret, og det kunne fort endt med straffe og rødt kort til Mjelde.

Resten ble en forsvarskamp for Norge. På overtid fikk målscorer Minji Yeo en enorm mulighet til å utligne, men headingen gikk like utenfor det norske målet.

De tre poengene var naturligvis det viktigste, men både det norske spillet og Graham Hansens skade gjorde at det også var mye å tenke på for det norske laget.