Fotball

Én spiller får toppkarakter. Store deler av feltet samles i bånn.

Hvor mange nyttårshjerter får spillerne etter nedrykket?

Sesongen ble svart som jakkene for Brann i 2021. Et og annet lyspunkt var det likevel.
  • BT-sporten

Brann rykket ned, men ikke alle spilte nedrykksfotball. Her er Brann-spillernes karakterbok for 2021, vurdert av BT-sporten. Hvem leverte ut fra egne forutsetninger? Hvem gjorde det ikke? Les dommen.


Niklas Jensen Wassberg (17)

Niklas Jensen Wassberg.

Vår vurdering:

6 av 6

En sesong langt over forventningene. Egentlig skulle «Kniklas» lånes tilbake dit han kom fra, til Fyllingsdalen i 3. divisjon. I stedet ble det mål mot Bodø/Glimt i treningskampdebuten og mål mot Bodø/Glimt da Brann var desperate i serien. Ofte god når han fikk sjansen, det burde han fått oftere.Aune Heggebø (20)

Aune Heggebø

Vår vurdering:

5 av 6

Vel scoret Heggebø åtte mål for Øygarden i Obosligaen i fjor, men det samme for Brann hadde vel ingen ventet? Var det eneste valget som spiss da Bamba ble solgt. Scoret i fire strake kamper tidlig i høst og i fire av lagets fem seirer. Heggebø leverte i eliteserieklasse, for å si det slik.Ruben Kristiansen (34)

Ruben Kristiansen.

Vår vurdering:

5 av 6

Avskiltet av Kåre Ingebrigtsen, men da høsten kom var det treneren som var ferdig i Brann – etter å ha brukt veteranbacken fast. Kristiansen spilte også godt og ble kåret til årets spiller av klubben. Dette til tross posisjonen i en lekk lagdel. Kristiansen mistet slutten grunnet armbrudd.Japhet Sery Larsen (21)

Japhet Sery Larsen.

Vår vurdering:

4 av 6

Utrolig nok tapte han bare én av de syv kampene han spilte. Kom inn som en av de unge, men spilte som en av de rutinerte. Larsen ble raskt en publikumsfavoritt. Han er rask og bra med ballen, men ikke fri for feil. Som så mange andre ble dansken skadet, det kostet ham sjansen til å hindre nedrykk.Felix Horn Myhre.

Felix Horn Myhre (22)

Vår vurdering:

4 av 6

Kom fra Vålerenga for å slippe høyrebackplassen, men endte som Branns høyreback. Det var det gode grunner til, for Myhre leverte noe for få andre gjorde: stabile prestasjoner. Ble en del av Branns mer solide høstlag, men var skadet da alt skulle avgjøres.Fredrik Pallesen Knudsen (26)

Fredrik Pallesen Knudsen.

Vår vurdering:

4 av 6

Møhlenpris’ beste midtstopper kom tilbake til Brann med klubbfølelse, vinnervilje og duellstyrke. Gikk foran i media og i duellene, scoret et deilig dødballmål. Borte mot Vålerenga gikk det helt galt, Knudsen ga bort et mål og la seg flat. Bet i seg smerter i siste seriekamp og kvaliken, uten at han hindret fotballskandalen.Bård Finne (26)

Bård Finne.

Vår vurdering:

4 av 6

Skal vi kalle dette en snill 4-er? Finne spilte lenge ganske bra, uten å få uttelling i form av mål. Så ble det nesten motsatt: Målene kom, mens hans falt litt i prestasjon. Fire mål på fjorten kamper er ikke all verden for en angriper. Burde scoret mot Jerv, men brente straffe.Daouda Bamba (26)

Daouda Bamba.

Vår vurdering:

4 av 6

Seks mål på elleve kamper fra start. Slik ble det for Bamba i sin siste Brann-tid. Før han i sommer ble solgt til Tyrkia, for cirka tre millioner, ble det mål i fire kamper på rad. Kanskje kan man si at han virket bedre enn noen gang før som Brann-spiller, i en litt ny kantrolle. Men som tidligere år leverte Bamba for ustabilt og for kollektivet gjorde han lite sammenliknet med arvtaker Heggebø.Robert Taylor (27)

Robert Taylor.

Vår vurdering:

3 av 6

Sukker og salt. Toppnivå på andre fotballplaneter enn Eliteserien. Bunnivå i stil med nedrykket. Seks mål og åtte målgivende pasninger er godkjent, det. Statistikkene fanger ikke opp sløste sjanser og forspilte frispillinger på samme måte. Taylors straffebommer må også nevnes: Det skjedde mot bunnrival Stabæk, det skjedde mot Haugesund og det skjedde til sist mot Jerv. Nesten godt gjort.Sivert Heltne Nilsen (30)

Sivert Heltne Nilsen.

Vår vurdering:

3 av 6

Kunne blitt Brann-spiller i vinter, men valgte belgisk fotball og rykket ned. I sommer kom han inn for å berge Brann fra nedrykk. Det mislyktes, selv om Nilsen bidro til at Brann ble vanskeligere å slå. Ofte solid og viktig, men iblant gikk det for fort for ham og i flere nøkkelkamper var han involvert i baklengs. Hans eneste mål kom i kvaliken, i serien ble det én målgivende pasning. Fikk som mange skriftlig advarsel for nachspieldeltakelse.Mathias Rasmussen (24)

Mathias Rasmussen.

Vår vurdering:

3 av 6

21 kamper fra start, men bare to mål og kun fire målgivende pasninger. I tynneste laget for en kreativ spiller, men på plussiden kom de viktige bidragene stort sett i kamper som ga poeng. Iblant var Rasmussen best på Brann, men bare dryppvis. Uttalelsene etter nachspielet, der han deltok, var nær å sende ham videre til en ny klubb, men Rasmussen ble og opplevde nedrykket.Kasper Skaanes (26)

Kasper Skaanes (midten).

Vår vurdering:

3 av 6

Kanskje den vanskeligste spilleren å sette karakter på. Spilte «alt» under Ingebrigtsen og «ingenting» under Horneland. Bare litt av forklaringen var en plagsom skade. Samtidig leverte faktisk Skaanes da sjansene kom. Reddet i praksis kvalik for Brann med en lekker utlikning mot Stabæk. Scoret med en nydelig heading mot Jerv. Startet ikke en kamp etter juli.Ole Martin Kolskogen (20)

Ole Martin Kolskogen.

Vår vurdering:

3 av 6

På en merkelig måte nøt ikke Kolskogen særlig tillit som førstevalg som stopper i år, men han startet likevel 19 av kampene. Da kom feilene oftere enn i fjor. Bare ett gult kort kan også si noe om en forsvarer som er i snilleste laget når det duelleres. Trenerne og ledelsen må ta ansvar for det fullstendige kaoset som rådet i midtforsvaret, der par ble skilt oftere enn utro ektefeller. Kolskogen spilte med Forren, Barmen, Knudsen, Larsen og Gerson. Da er det ikke så lett.David Møller Wolfe (19)

David Møller Wolfe.

Vår vurdering:

3 av 6

Venstrebacken startet seriepremieren som høyreback, eller fisk på land hvis man vil være litt frekk. Ikke hans feil. Sykdom, skader og nachspieldeltakelse fulgte, før unge Wolfe sto frem i forbedret utgave da det dro seg til. Berget kvaliken for Brann med fantastisk mål og målgivende.Moonga Simba (21)

Moonga Simba.

Vår vurdering:

3 av 6

Syv kamper fra start – den siste tidlig i juli – og 13 innhopp som joker. Av og til lyktes det for Simba, han scoret et mål og var latterlig nær å lage flere. Stadig viste han spennende tendenser. Men for ofte kom svensken inn uten effekt, han prøvde og feilet og feilet og prøvde. En mann med potensial, men tross Stadions velvilje ble ikke det potensialet forløst i 2021.Vajebah Sakor (25)

Vajebah Sakor.

Vår vurdering:

2 av 6

Sakors Brann-tid kan deles opp: Det meste av tiden var han i for dårlig form til å få spilletid. Men i kampene hvor han ble brukt, leverte Sakor på et mer enn godkjent nivå. Startet bare mot Molde, da imponerte han. I kvaliken scoret han et lekkert og viktig utlikningsmål, men bommet også i straffesparkkonkurransen. Alt i alt ble det for lite fra midtbanemannens side.Runar Hove (26)

Runar Hove.

Vår vurdering:

2 av 6

Debuterte med katastrofekamp mot Haugesund. Så var han skadet. Hove kom tilbake og gjorde det bedre, før alt gikk galt i nedrykkskampen. Hove kom inn, laget straffe, ble utvist og så sitt nye lag rykke ned. Verre kan det vanskelig bli.Petter Strand (27)

Petter Strand.

Vår vurdering:

2 av 6

Det står aldri på viljen til å svette hos Petter Strand. Han løper seg gjennom fotballkampene han spiller. Men spesielt høsten, da Brann hadde trengt ham i toppslag, var svak. Statistikkene viser at Strand burde scoret langt flere mål enn det ene han ble stående med. 2 på spillerbørsen i kvaliken.Håkon Opdal (39)

Håkon Opdal.

Vår vurdering:

2 av 6

15 baklengsmål på de fem første seriekampene. Det var for mange og noen av dem var for enkle. I motsetning til andre Brann-keepere, er ikke Opdal en mann med det å gjøre store tabber som vane, men mot Vålerenga hadde han en assist – til motstanderlaget. Opdal burde reddet mye av det som smatt inn og derfor ble han også forsøkt erstattet. Brann ble ikke bedre av det.Lennart Grill (22)

Lennart Grill.

Vår vurdering:

2 av 6

Branns førstekeeper i høst, etter å ha blitt hentet på lån av sportssjefen. Dessverre tabbet Grill seg ut mot begge de verste nedrykksrivalene, Stabæk og Mjøndalen. Han ga også bort et mål mot Viking. Alt i alt ble Grills feil kostbare. Det siste han gjorde som Brann-spiller var kvaliken mot Jerv. Fasit ble fire baklengsmål og ikke en eneste strafferedning.Eirik Holmen Johansen (29)

Eirik Holmen Johansen.

Vår vurdering:

2 av 6

Johansen har lønn som en førstekeeper, men spilletid som en andrekeeper. I år ble det fem kamper. Holdt nullen, som var sjelden i Brann i år, mot Sarpsborg – men hadde store nesten-tabber selv da. Sitat fra BT-børsen etter 2–3-tapet mot Kristiansund: «Skal jo avverge 1–1-målet. Skogstur på 3–2. Skuffende».Daniel Pedersen (29)

Daniel Pedersen.

Vår vurdering:

2 av 6

Kapteinen gikk på nachspiel og nektet svært lenge å stå frem med at han hadde vært på nachspiel. Sportslig var han involvert i en rekke baklengsmål i løpet av de tolv kampene han startet. Skadene plaget dansken også i år. Brakk ribbeinet i siste treningskamp før seriestart og var vekke da grunnlaget for nedrykket ble lagt. Var skadet på nytt da nedrykket ble beseglet i de siste ni kampene.Ole Didrik Blomberg

Ole Didrik Blomberg.

Vår vurdering:

2 av 6

Husker du den unge, friske backen som fikk gjennombruddet da Brann vant på Lerkendal i desember 2020? Som spilte fast på slutten av året og startet elleve av de første 14 i år? Blomberg-feilene kom for hyppig til at han ble en del av Eirik Hornelands «nye Brann». I høstsesongen ble det 42 minutters spill i Eliteserien. I kvaliken kom Blomberg inn til ekstraomgangene. Der ble han en erfaring og et nedrykk rikere.Thomas Grøgaard (27)

Thomas Grøgaard.

Vår vurdering:

2 av 6

Startet tre kamper og tapte alle. I to av dem ble Grøgaard brukt på midtbanen. Den løpssterke østlendingen leverte helt greie prestasjoner, litt i tråd med Brann-karrieren for øvrig. I sommer var han med på nachspielet, før han skiftet klubb til Strømsgodset. Ble aldri et førstevalg i Bergen.Vieux Yaya Sané (32)

Vieux Yaya Sané.

Vår vurdering:

1 av 6

Hadde ikke spilt kamp på evigheter da Kåre Ingebrigtsen hentet ham og stemplet ham som en av seriens beste «når han er i form». Det var ikke Sané. Etter to måneder var det høyaktuelt å slippe Sané videre, men han hevet seg, ifølge Eirik Horneland. Sané startet to kamper. Det ble fem baklengsmål for Brann i dem. Men i motsetning til Gerson var han en billig signering.Lars Krogh Gerson (31)

Lars Krogh Gerson.

Vår vurdering:

1 av 6

Midtstopperen kom fra terminert kontrakt på spansk nivå tre og uten medisinsk test. Gerson viste seg å være skadet, måtte opereres og skulle være ute i «tre måneder». Det gikk fem. Så ble han skadet ti minutter ut i debuten. Det er på ingen måte Gersons feil, men arbeidet med signeringen hans kan stå igjen som et slags symbol på Branns uår. Deltok også på nachspielet.Kristoffer Barmen (28)

Kristoffer Barmen.

Vår vurdering:

1 av 6

Fikk sparken etter nachspielet, der han var helt sentral i planlegging og gjennomføring. Sportslig startet han sesongen med en kjempetabbe i serieåpningen. Som midtstopper ble han fraløpt. Viste seg ikke som den mannen for fremtiden Brann mente han var.Vegard Forren (33)

Vegard Forren.

Vår vurdering:

1 av 6

Etter en hel sesong i Brann, greide Forren likevel å stille dårlig trent til sesongoppkjøringen. I treningskampene delte han ut gaver til lagene Brann spilte mot. Spilte ni kamper og vant én av dem. Så deltok Forren på nachspielet og forsvant. Avsluttet året i lavere divisjoner.Jon-Helge Tveita (29)

Jon-Helge Tveita (til v.).

Vår vurdering:

1 av 6

Startet to kamper: 0–4-tapet mot Molde og 0–3-tapet mot Vålerenga. Stort mer brutalt kan vel ikke et bidrag i en sesong oppsummeres. Ble solgt til Start i sommer.


Filip Delaveris (21)

Filip Delaveris.

Vår vurdering:

1 av 6

Hentet hjem til Norge fra et skadeplaget og lite vellykket Nederland-opphold. Kåre Ingebrigtsen fikk aldri sving på talentet han hadde tro på og Delaveris fant aldri rollen sin i laget. I høst var han så perifer og langt unna spilletid at hans delaktighet kan være lett å glemme: Startet serieåpningen og tre kamper til, den siste i juli. Prøvd som spiss uten suksess. Et vondt og vanskelig førsteår i Brann.Keeperreserve Markus Olsen Pettersen spilte ikke et minutt og er derfor ikke vurdert.

  • Hør Ballsparks romjulspodkast med Erik Huseklepp:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. SK Brann
  2. Eliteserien