Bodø/Glimt til Champions League-playoff: Spår tidenes kamp på Aspmyra

(Zalgiris – Bodø/Glimt 1–1, sammenlagt 1–6) Bodø/Glimt er kun ett hinder igjen fra Europas gjeveste klubbturnering.

  • Fredrik Schjesvold, VG

Oppgaven til trener Kjetil Knutsen og mannskapet hans var kun å sørge for at Zalgiris ikke skulle hente inn 5–0-seieren fra Aspmyra. Den oppgaven løste Glimt veldig greit med 1–1 etter utligning av Joel Mvuka.

– Av og til må vi gjøre jobben, og ikke mer enn det. Vi har hatt en reise vi skal være veldig stole av og utrolig glade for å få være med på. Vi har opplevd i Europa at lag legger seg lavt, sier Kjetil Knutsen til Avisa Nordland etter kampen.

– Kampen på Aspmyra tror jeg blir tidenes kamp, sier Knutsen til TV 2.

Avansementet sørger for at Bodø/Glimt har minst sikret seg gruppespill i Europa League til høsten.

Nå er det kun Dinamo Zagreb som står i veien for et norsk lag i et Champions League-gruppespill - noe som vil være for første gang siden 2007 (Rosenborg). Glimt har aldri før vært med.

– Å komme ut på Aspmyra til Champions League-sangen blir stort, sier målscorer Mvuka til TV 2.

Dinamo Zagreb er regjerende seriemestere i Kroatia.

REFERAT: Vi fulgte kampen direkte i VG Live!

MÅLGIVENDE: Ulrik Saltnes sto for målgivende på scoringen til Joel Mvuka i annenomgang.

Bodø/Glimts første kamp i playoffen er tirsdag neste uke på Aspmyra, mens returoppgjøret spilles 24. august.

Avansementet til Champions League-playoff betyr også at Bodø/Glimt har sikret seg over 100 millioner kroner fra pengepremier på grunn av deres prestasjoner i kvalifiseringsrundene denne sommeren.

Dersom Bodø/Glimt går videre fra Champions League-playoffen, betyr det hele 200 millioner kroner i klubbkassen.

Gultrøyene så ut til å ha relativ god kontroll i det som var en sjansefattig førsteomgang i Litauen, men seks minutter før hvilen førte et slapt forsvarsspill hos bodøværingene til litauisk nettkjenning.

Isak Amundsen og debutant Julian Faye Lund – som kom på for en skadet Nikita Haikin – var ikke enige om hvem som skulle ta hånd om et Zalgiris-innlegg. Dermed kunne Francis Kyeremeh enkelt sette inn 1–0.

– Det er en kommunikasjonssvikt mellom Faye Lund og Helstad Amundsen, sier TV 2s kommentator Espen Ween.

TV 2s eksperter Jesper Mathisen og Yah Amankvah mente at målscorer Kyeremeh burde vært utvist tidligere i kampen for taklingen som førte til at Haikin måtte av med skade. Kyeremeh var veldig sen i en duell med Haikin.

Det virket som Knutsen hadde snakket fornuft hos sine gutter i pausen. I annenomgang var det kun ett lag det handlet om.

Like etter pause headet Mvuka ballen i mål fra kloss hold etter noe klønete keeperspill av Edvinas Gertmonas. Det var kaptein Ulrik Saltnes som sto for den målgivende pasningen.

Få minutter etter det var Mvuka i aksjon igjen da han ble fratatt en stor målsjanse på ulovlig vis av Petar Mamic, som ble utvist.

Før Glimt skal ut i playoff neste uke, venter det en bortekamp i Sarpsborg førstkommende fredag.

Kampfakta fra tirsdagens oppgjør.