28 nasjonaliteter involvert: Her kommer de fleste CL-stjernene fra

Brasil klart størst i Champions League.

Svenske Zlatan Ibrahimovic (t.v.) spiller for franske Paris Saint Germain mens franske Eliaquim Mangala spiller for engelske Manchester City. Tirsdag spiller de for en plass i semifinalen i Champions League.

Spillere fra 28 nasjoner var involvert i kvartfinalene i Champions League i forrige uke.

Ingen nordmenn, dansker eller nederlendere fra start. Bare én engelskmann og én italiener. Brasil er klart størst i Europas fremste fotballturnering.

Spillere fra 22 forskjellige nasjoner startet i de fire kvartfinalene i Champions League i forrige uke. I tillegg var ytterligere seks nasjoner representert på benken.

— De som produserer talent og råmateriale med ferdighetene toppklubbene etterspør er Sør-Europa, Sør-Amerika og enkelte afrikanske land, selv om det er påfallende historisk at f.eks. Nigeria kun hadde spiller på benken denne gang, sier Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås.

Savner stormakter

Han mener det mest oppsiktsvekkende er fraværet eller det lave antallet fra tradisjonelle stormakter som England, Italia og Nederland.

— Det viser mest av alt at England og Italia delvis sliter med å utvikle gode nok spillere samtidig som de eksporterer få til store klubber ute. England henter stjerner, og egne spillere rykker bakover I køen. Italia får frem solide spillere, særlig forsvarsspillere, men er ikke I nærheten av å få frem de individuelle stjernene.

— Nederland er likevel kanskje det mest påfallende. Vi snakker om en nasjon som over mange tiår har dominert I verdens beste ligaer og klubber. Nå er det et fåtall som er gode nok for de beste I de største ligaene. Det sammenfaller med tidenes nedtur for landslaget, forklarer Tjærnås.

Skadeutsatt

Skader og karantener er en del av fotballen, og nederlandske Arjen Robben ville ganske sikkert spilt for Bayern München mot Benfica om han var frisk. Han er heller ikke klar til morgendagens kamp i Lisboa.

— Ellers er det, med et par hederlige svenske unntak, stor grunn til å se hvem som ikke er der. Norden er helt ute, Nord-Europa generelt har ekstremt få, det samme har Øst-Europa og Asia. Det er fortsatt størst grunn for de store klubbene til å bruke ressurser på å lete I Sør- Amerika utenfor eget nærområde, mener Lars Tjærnås.

Roar Stokke har kommentert Champions League hos Viasat i nesten 20 år. Han mener Champions League er en naturlig lekegrind for de beste spillerne uansett hvor de kommer fra.

— Champions League er som et VM for klubblag hvert år, og de beste spillerne fra hele verden er med, sier Stokke som er på vei til Madrid. Tirsdfag skal han se om Real Madrid klarer å snu 0-2-tapet mot Wolfsburg. Onsdag handler det om det helspanske oppgjøret Atlético Madrid–Barcelona (1-2).

Real Madrid er verst ute foran returkampene. I de tre andre kvartfinalene skiller ett mål eller mindre.

— Det blir to magiske kvelder hvor de antatt beste skal bevise hvorfor de er best. Det er alltid morsomt når de største stjernene har utfordringer å strekke seg etter, sier Stokke.

Kampene

Tirsdag kl. 20.45:

Manchester City–Paris SG (2-2), Viasat Fotball

Real Madrid–Wolfsburg (0-2), Viasat 4

Onsdag kl. 20.45:

Atlético Madrid–Barcelona (1–2), Viasat Fotball

Benfica–Bayern München (0–1), Viasat Sport

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få med deg en elleville historien om da Lars Tjærnås havnet i masseslagsmål: