«Mourinho følte seg forrådt av Ferguson og brast i gråt»

José Mourinho får oppfylt Manchester United-drømmen — tre år etter vrakingen. Her er historien om manageren ingen har et likegyldig forhold til.

THE SPECIAL ONE: José Mourinho skal ha vært svært skuffet over å bli oversett til Manchester United-jobben i 2013. Nå tyder alt på han får muligheten på Old Trafford.
  • Daniel Røed-Johansen
  • Denne artikkelen ble først publisert 24. mai.

Fredag ble José Mourinho bekreftet som ny Manchester United-manager. Han tar over jobben etter sin tidligere mentor Louis van Gaal. I denne artikkelen kan du lese om Mourinhos vei mot toppen. Det fortelles også om en mai-kveld for tre år siden: Da Mourinho fant ut av at han var blitt oversett av Manchester United.

9. mars 2004: Sensasjonen er et faktum. Lille Porto har akkurat slått mektige Manchester United ut av Champions League. Med et ansikt fullt av følelser og armene utstrakt spurter lagets portugisiske manager nedover sidelinjen på Old Trafford.

Dette er kvelden José Mário dos Santos Mourinho Félix virkelig ble kjent for en hel fotballverden. Senere den sesongen gikk Porto helt til topps i turneringen.

På en pressekonferanse på Stamford Bridge i juli det året satt en manager proppfull av selvtillit: — Ikke kall meg arrogant, fordi det jeg sier er sant. Jeg er en europeisk mester, jeg er ikke en i mengden. Jeg mener jeg er spesiell.

Slik introduserte Mourinho seg som Chelseas nye manager. Et samlet britisk pressekorps var trollbundet. Fra det øyeblikket ble han kjent som « The Special One». Og fra det øyeblikket har ingen hatt et likegyldig forhold til José Mourinho.

José Mourinho jublet hemningsløst etter Portos Champions League-triumf over Manchester United i 2004.

Speidet på motstandere for faren

Mourinho vokste opp i en velstående familie i Setúbal i Portugal. Fotball ble raskt en altoppslukende interesse. Mourinho ville bli profesjonell fotballspiller. Han ville følge i fotsporene til faren Félix, som fikk én landskamp for Portugal som keeper. Mourinho innså imidlertid raskt at han ikke hadde det som skulle til for å nå toppen som spiller. Han utmerket seg med gode lederegenskaper, men manglet hurtigheten som skulle til for å hevde seg som forsvarsspiller på det aller øverste nivået.

Han skulle likevel følge i farens fotspor, bare på en annen måte. Etter spillerkarrièren hadde Félix en rekke trenerjobber i portugisisk fotball. Allerede som tenåring hadde José fått i oppgave av faren å speide på motstanderlagene før kamper. Han kom tilbake med svært detaljerte rapporter. Etter hvert ble han også gitt større ansvar i klubbene faren ledet.

— Når du har en tidligere toppspiller som far og du drømmer om å bli som ham, men føler at du ikke kan greie det, stammer motivasjonen derfra. Jeg ville bli virkelig stor innen fotball. Jeg føler at jeg har noen forutsetninger for å være manager. Jeg begynte å gjøre det. Jeg begynte å elske det. Jeg gikk på universitetet for å studere idrettsvitenskap. Dette er ekte lidenskap og metodikk, sa Mourinho i et intervju med The Guardian i 2004. Fått med deg denne?

Les også

Mener Mourinho-ansettelsen kan ødelegge United: - Han eier ingen skam

Da Mourinho var 23 år, og det var klart at han ikke ville få noen stor fotballkarriere, meldte moren Maria Júlia ham på en handelshøyskole. Men José Mourinho sluttet allerede etter én dag.

Joel Neto, en portugisisk journalist som har skrevet en uautorisert biografi om Mourinho, har sagt følgende:

— Jeg tror det var den viktigste dagen i livet hans. Det var dagen han sa til seg selv: Jeg skal bevise overfor moren min at jeg kan leve av fotballen.

José Mourinho tok engelsk fotball med storm da han ble ansatt i Chelsea i 2004. Han ble raskt døpt «The Special One».

Oversetterens reise mot toppen

I 1992 tok den engelske managerlegenden Bobby Robson over Sporting Lisboa. Han trengte en oversetter. Valget falt på Mourinho, som behersket en rekke språk. Dette skulle bli starten på Mourinhos vei mot toppen. Han gjorde etter hvert langt mer enn bare å oversette engelskmannens beskjeder. Da Robson dro videre til Porto og deretter Barcelona, fulgte Mourinho med på flyttelasset.

Og da Louis van Gaal kom inn som Barcelona-manager ett år senere, valgte han å beholde Mourinho.

I Robson og van Gaal hadde Mourinho to svært ulike mentorer. Der Robson var mest opptatt av å jobbe direkte med spillerne på feltet, var van Gaal langt mer systematisk og observerende.

— Han var en arrogant, ung mann. Han respekterte ikke autoriteter i særlig grad, men jeg likte det ved ham. Han sa meg imot da jeg tok feil. Etter hvert hørte jeg mer på ham enn noen av de andre assistentene, har van Gaal sagt.

I London i januar 2014 ble det i regi av det engelske sportsjournalistforbundet avholdt en middag i Mourinhos ære. Da tok van Gaal ordet.

— Jeg blir alltid portrettert som den arrogante Louis van Gaal, men nå er jeg ydmyk. Fordi nå er han bedre enn meg, sa den daværende Nederland-treneren om mannen som nå blir hans erstatter i Manchester United.

José Mourinho har mange ganger uttrykt sin takknemlighet for alt Louis van Gaal lærte ham da de jobbet sammen i Barcelona på slutten av 90-tallet.

Stilte ultimatum til ledelsen

Mourinho hadde tilbud om å bli assistenttrener i Benfica, men van Gaal frarådet ham å takke ja. I 2000 kom et nytt tilbud fra Benfica. Denne gangen handlet det om managerjobben. Endelig fikk Mourinho ta steget opp som manager. Oppholdet ble imidlertid kortvarig. Mourinho ønsket en forlengelse av kontrakten. Da ønsket ble avvist, sa han opp jobben. I løpet av den korte Benfica-perioden kritiserte han egne spillere offentlig for å fremtvinge en reaksjon, og han viste at han ikke var redd for å lage storm.

Det er blant annet disse metodene som har gjort Mourinho til en trener som skaper heftige reaksjoner. Den lange rekken med titler er blitt fulgt av en minst like lang rekke med kontroverser gjennom portugiserens drøye ti år i fotballens rampelys. Både i Internazionale, Real Madrid og i to Chelsea-perioder har oppførselen hans vært gjenstand for kritikk.

Alle kontroversene skal ha vært bakgrunnen for at Mourinho ikke fikk ønsket om å erstatte Alex Ferguson i Manchester United oppfylt.

Tjærnås om van Gaal:

Les også

«Det som virket som en klok ansettelse ble et nederlag for begge parter»

Skal ha brast i gråt

7. mai 2013: Alex Fergusons lange regjeringstid i Manchester United er over, og ryktene begynner for alvor å svirre om at David Moyes er pekt ut som etterfølgeren. På kveldstid når ryktene Mourinho på Madrid-hotellet Sheraton Mirasierra. Han kan ikke tro det. Hele den natten går Mourinho hvileløst rundt. Han ringer og ringer til agentselskapet Gestifute for å høre om utviklingen. Drømmen om å lede Manchester United er i ferd med å rakne.

Scenen beskrives i boken The Special One: The Dark Side of José Mourinho , ført i pennen av den spanske El País-journalisten Diego Torres i 2013. Mourinho var inne i sine siste uker av tre turbulente år som Real Madrid-manager, og det hadde i lengre tid blitt kommunisert i kulissene at han ville være tilgjengelig fra den sommeren. At Ferguson i stedet anbefalte Moyes som sin arvtager, skal ha falt Mourinho tungt for brystet.

Ifølge boken skal Mourinho ha brast i gråt.

«Mourinho trodde at Ferguson ikke bare var en alliert, men også hans venn. Han var overbevist om at de var knyttet sammen av et forhold av genuin tillit til hverandre. Han trodde at alle hans titler gjorde ham overlegen alle andre kandidater. Da han skjønte at Ferguson hadde valgt Moyes, som ikke hadde vunnet noe, ble han truffet av en forferdelig vantro», skriver Torres i boken.

Mourinho skal også ha vært svært skuffet over at Ferguson aldri ringte ham for å forklare beslutningen.

José Mourinho skal ha følt seg forrådt av Alex Ferguson. Her hilser de før en kamp i 2005.

Kritikk fra klubblegende

Noen måneder tidligere hadde klubblegende og United-direktør Bobby Charlton uttrykt skepsis til Mourinho.

— En United-trener ville ikke gjort det han gjorde mot Tito Vilanova, sa han, med referanse til at Mourinho stakk fingeren i øyet på den daværende Barcelona-assistenten etter et oppgjør i den spanske supercupen. Charlton uttalte også at Ferguson egentlig ikke likte Mourinho noe særlig.

Ifølge boken følte Mourinho seg forrådt av Ferguson. Han fryktet at han ikke ville bli tatt seriøst, da bildet som var skapt om vennskapet hans med Ferguson viste seg ikke å stemme.

Den sommeren ble han klar for Chelsea og proklamerte at ingen klubb kunne ha stoppet ham fra å returnere til London-klubben. Mourinhos rådgivere har avvist innholdet i boken, men det har lenge vært klart at Mourinho har sett på Manchester United som en spesiell klubb.

Nå får Mourinho omsider sjansen til å lede Manchester United, tre år etter at han ble oversett. Manchester United-fansen håper nå at Drømmenes teater de neste årene vil fylles av titler og ikke kontroverser.

Kilder: The Guardian, The Special One: The Dark Side of José Mourinho (2013), FourFourTwo, The Observer, BBC, Wikipedia, Josimar.

Sett denne?