I 2010 spilte han på nivå syv og ville legge opp. I kveld skal Robin Olsen stanse Real Madrid.

Veien til toppen har vært lang for den svenske landslagskeeperen.

Svenske Robin Olsen vokter etter alle solemerker buret for Roma mot Real Madrid i Champions League onsdag kveld.

I sommer ble den brasilianske landslagskeeperen Alisson Becker solgt fra Roma til Liverpool.

Dermed måtte den italienske storklubben handle, og valget falt på svenske Robin Olsen.

28-åringen hadde imponert for den danske storklubben FC København gjennom flere sesonger, og hadde også vært med å ta det svenske landslaget til kvartfinalen under sommerens VM i Russland.

Onsdag kveld skal han forsøke å hindre stjerner som Gareth Bale, Isco og Luka Modric fra å innkassere sine første poeng i årets Champions League, når Roma møter Real Madrid i den italienske hovedstaden.

– Har vært på bunnen

Men veien dit har vært lang. For åtte år siden var den svenske målvakten nemlig nær ved å gi opp drømmen om profflivet.

Keeperen var nettopp kommet tilbake fra en skade som hadde holdt ham ute av spill, men da ønsket ikke den daværende nivå tre-klubben LB07 å satse på Olsen mer.

Det holdt på å ta motet fra keeperen, som var både skuffet og frustrert etter vrakingen. Hendelsen har lært ham å sette pris på tilværelsen som profesjonell fotballspiller.

– Jeg har vært nede på bunnen, så jeg vet hvor fort det kan snu. Når jeg går ut på banen, handler det om å nyte det hele. Man kan aldri vite hva som skjer i fotballen, sa han i en podkast med Allsvenskan i 2015, da han spilte i Malmö.

VM-suksess: Det svenske landslaget gikk til kvartfinale i VM i Russland. Der måtte de til slutt gi tapt mot England. Her er Robin Olsen i kamp om ballen med Englands Raheem Sterling.

Fant igjen gleden på amatørlag

Et opphold hos klubben Bunkeflo FF, helt nede på det syvende nivået i svensk fotball, ble løsningen for den talentfulle unggutten.

– Vi måtte overtale ham til å spille fotball igjen, og han møtte treneren vår flere ganger før han bestemte seg. Han snakket om å legge opp, men jeg tror ikke det ville ha hendt, sa lagleder Peter Anderberg til Expressen i juli.

Den lille breddeklubben lyktes med å overtale Olsen.

– Jeg vet ikke hva som ville hendt om jeg ikke havnet der, men jeg fant igjen gleden der, gikk til Klagshamn og etter en halv sesong ringte Malmö FF, sa hovedpersonen selv til svenske Aftonbladet i 2016.

Og fotballspilleren har virkelig gitt tilbake til klubben som hjalp ham på veien til toppen av internasjonal fotball.

Etter at overgangen til Roma på en verdi av 120 millioner kroner gjorde Olsen til den fjerde dyreste svenske fotballspilleren gjennom tidene, har nemlig Bunkeflo fått nærmere en halv million kroner i solidaritetsmidler.

Lærte under Hareide og Solbakken

Etter et halvt år i Klagshamn i toppen av nivå fire, gikk ferden videre til Malmö, der han spilte under Åge Hareide. I 2015 forlot Olsen Sverige til fordel for greske PAOK.

Oppholdet i Hellas ble kortvarig, og etter et halvt år ble han først lånt ut, deretter solgt til FC København.

I den danske hovedstaden ble han raskt Ståle Solbakkens førstevalg mellom stengene.

– Robin grep sjansen hos oss, og vi kjøpte ham til en meget fornuftig pris. Siden da har han levert mange sterke prestasjoner på internasjonalt nivå, både for oss og det svenske landslaget, sa Solbakken da overgangen til Roma ble bekreftet i sommer.

Internasjonal erfaring: Robin Olsen har spilt mot gode lag i Champions League før. Her er han i aksjon for FC København i turneringen, i et oppgjør med FC Porto i 2016.

– Møter en helt ny verden

Serieåpningen i Roma har vært alt annet enn optimal.

– Samtidig som Roma har slitt denne sesongen, har Olsen sluppet inn et par mål som han på en god dag ville tatt, men jeg mener det er for tidlig å felle noen dom nå, sier Viasports Serie A-ekspert Rolf-Otto Eriksen.

Han mener det kan ta tid å tilpasse seg livet i den italienske toppdivisjonen.

– Vi må huske hvor Olsen kommer fra, og at han blir kastet inn i en helt annen verden i Serie A, sammenlignet med det han er vant til. Han skal også erstatte Alisson Becker, som er en av verdens heteste keepere, minner han om.

Rolf-Otto Eriksen har kommentert italiensk fotball for Viasport gjennom flere sesonger.

Eksperten er usikker på Romas tilstand før onsdagens Champions League-møte med Real Madrid.

– Radja Nainggolan og Kevin Strootman er borte, og de har vært to pilarer for Roma, både på banen og i garderoben. I forrige serierunde kastet de bort en 2–0-ledelse mot Chievo, og fikk bare med seg uavgjort, sier han.

Likevel tror han Roma kan overraske, om de får luket ut feilene som har kostet dem poeng i serieåpningen.

– Kanskje kan de begynne litt med blanke ark i Champions League. Roma har en tradisjon for å tape stygt i denne turneringen, så jeg håper ikke trener Di Francesco stiller med høy forsvarslinje og dårlig press på ballfører, humrer han.

Real Madrid - Roma har kampstart kl. 21 onsdag kveld.