Fotball

UEFA samles til krisemøte: Seks ubesvarte spørsmål som krever svar

Fotballedere fra hele Europa til Nyon for å diskutere krisen i europeisk fotball.

Det er mange spørsmål knyttet til Michel Platini og Sepp Blatter.
  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

NYON (aftenposten.no): Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har samlet sitt styre (blant dem Karen Espelund) og fotballpresidentene fra alle sine medlemsland (Yngve Hallén fra Norge) til krisemøte i den sveitsiske småbyen Nyon torsdag.

NYON: Odd Inge Aas er på plass i Sveits.

Bakteppet er at UEFA-president Michel Platini forrige uke ble suspendert fra all fotball i 90 dager av FIFAs (Det internasjonale fotballforbundet) etiske komité. Franskmannen var av de fleste regnet som den store favoritten til å overta som FIFA-president etter Sepp Blatter i slutten av februar 2016.

Les også

Tidligere UEFA-president med krass kritikk av Platini

Hva velger Norges Fotballforbund?

Nå er imidlertid begge utestengt i tre måneder. Fristen for å melde seg som FIFA-presidentkandidat er 26. oktober, og det er høyst tvilsomt om Platini vil gå gjennom den nødvendige integritetstesten når han nå er suspendert.

Fotballedere rundt om i Europa spørs seg nå om de kan stole på og støtte sin egen president i kampen om å bli verdensfotballens øverste leder.

Norges Fotballforbund støttet opprinnelig Platinis kandidatur, men det var før han ble dratt inn i det som kan utvikle seg til å bli nok en korrupsjonssak i FIFA.

Hva hadde Platini tenkt å gjøre hvis Blatter plutselig døde, ble vraket som FIFA-president eller la Platini for hat? Hvem skulle da bevitne at han faktisk hadde 17 millioner kroner til gode?

Hallén har åpnet for å trekke den norske støtten til Platini.

Les også

  1. Tidligere NFF-president: - Trodde Platini hadde rent mel i posen

  2. Sepp Blatter nekter å godta utestengelsen

  3. Platini anker straffen - får full støtte fra det europeiske fotballforbundet

Omstridt utbetaling

Bakgrunnen for suspensjonen av de to mektige fotballederne er en utbetaling på 2 millioner sveitserfranc (ca 17,5 millioner kroner) fra FIFA til Platini i 2011. Overføringen ble godkjent av Blatter, og var ikke offentlig kjent før den sveitsiske påtalemyndigheten siktet Blatter, og kalte betalingen «illojal» mot FIFA.

Fotballpresident Yngve Hallen er i Nyon.

De to hevder på sin side at det er penger for arbeid Platini utførte for FIFA i perioden januar 1999 til juni 2002. Platini fikk rundt 9 millioner kroner utbetalt for jobben den gang, men dette er en ekstrabevilgning de to (ifølge Platini) skal ha blitt enige om da.Ifølge velinformerte Rob Harris i nyhetsbyrået AP finnes det ingen skriftlig avtale om at Platini skulle ha disse pengene, og overføringen er heller ikke nevnt i regnskap og rapporter.

Støtten slår sprekker

Den danske fotballpresidenten Allan Hansen, som også sitter i UEFAs styre, er den sentrale lederen som så langt har gått lengst i å true med å trekke støtten til Platini om en slik avtale ikke finnes. Han er oppgitt over at flere sentrale spørsmål fortsatt ikke har fått svar.

Hansen sitter også i komiteen som skal overse FIFAs økonomi, og vil derfor trolig også ha god innsikt i saken.

Fra både England og Tyskland kommer det signaler om at støtten til Platini har fått seg en solid knekk.

— Saken er som en ryggsekk som kan tvinge Platini i kne, sier den tyske fotballpresidenten, Wolfgang Niersbach til Die Zeit.

Her er seks spørsmål fotballedere nå kreve svar på:

1. Hvorfor det tok så lang tid (2002 til 2011) før Platini krevde pengene utbetalt? Selv hevder de det var fordi FIFAs økonomi var så dårlig på den tiden, selv om regnskapene viser store overskudd perioden sett under ett.

Trioen Sepp Blatter (t.v) Michel Platini (midten) og Jerome Valcke er alle suspendert fra fotballen i 90 dager.

2. Hvis dette kun var en muntlig avtale mellom Platini og Blatter, hva hadde Platini tenkt å gjøre hvis Blatter plutselig døde, ble vraket som FIFA-president eller la Platini for hat? Hvem skulle da bevitne at han faktisk hadde 17 millioner kroner til gode? 3. Platini ble UEFA-president i 2007. Hvorfor informerte han aldri styret om at FIFA skyldte ham så mye penger etter en avtale med Blatter? Hvis den muntlige avtalen virkelig var tilfelle allerede ved årtusenskiftet, hva gjorde den da med maktforholdet mellom de to? Burde ikke styret visst om det?

4. Hvorfor ble aldri avtalen eller utbetalingen styrebehandlet i FIFA, hvorfor er den ikke skriftlig, og hvorfor er den registrert i noen regnskaper?

5. Utbetalingen kom bare fire måneder før presidentvalget i FIFA i 2011. En måned senere gikk Platini og UEFA ut og anbefalte alle europeiske medlemsland å stemme på skandaliserte Blatter i valget. Blatter ble den gang utfordret av Mohammed bin Hamman, men motstanderen fra Qatar ble utestengt fra all fotball på livstid like før FIFA-kongressen på grunn av et forsøk på å kjøpe stemmer fra flere karibiske forbund. Blatter stilte dermed uten motkandidater, og ble valgt med god margin, med de fleste europeiske stemmene i ryggen (blant annet de norske). Det fotballverden nå mistenker og krever svar på, er om pengene var betaling for europeisk støtte til Blatter?

Hvorfor ble aldri avtalen eller utbetalingen styrebehandlet i FIFA, hvorfor er den ikke skriftlig, og hvorfor er den registrert i noen regnskaper?

6. Hva skal UEFA nå gjøre? Skal de foreslå å droppe den ekstraordinære FIFA-kongressen i februar og utsette presidentvalget til den ordinære kongressen i Mexico i mai? Dette kan styrke Platinis sjanser. En av motkandidatene, Prins Ali av Jordan har naturlig nok gått sterkt ut mot å endre tid og sted for valget. Han sier at det vil svekke FIFAs troverdighet om reglene nå blir endret.

Platini kaller suspensjonen er farse

— Selv om utviklingen i saken er en farse, nekter jeg å tro at dette er en politisk avgjørelse som er gjort i hastverk for å ødelegge for en som har viet sitt liv til fotballen eller knuse kandidaturet mitt til å bli FIFA-president, uttalte Paltini like etter at avgjørelsen fra FIFAs etiske komité ble kjent.

UEFA var også raskt ute og ga støtte til sin president, men før torsdagens møte er det nå høyst usikkert om hvor samlet denne eventuelle støtten er.

Fotballfans over hele verden spør seg nå om den virkelige farsen er at lederen for det mektige forbundet i Europa ikke klarer å gi troverdige svar på en rekke spørsmål rundt det mange ser på som en meget tvilsom utbetaling til han fra FIFA.

Kritisk Johansson

Svenske Lennart Johansson, som var UEFA-president fra 1990 til han tapte valgduellen mot Platini i 2007, sier at UEFA aldri ble informert om utbetalingen. Svensken er klar på at han i kraft av styreverv i FIFA og UEFA burde vært informert.

— Det er helt på det rene at Blatter burde ha informert styret om denne avtalen. Noen slik informasjon fikk vi aldri. Dette hørte jeg ingenting om i min tid i i FIFA.

— Det er snakk om ganske mange penger. Ingen kan si at dette er en liten sum. Jeg ser nå at Platini hevder at han hadde en kontrakt med FIFA. Jeg har aldri hørt om noe slikt, sier Johansson.

Les mer om

  1. Internasjonal fotball