Fotball

I tiår lekte de seg til derbyseire - nå klarer ikke Real Madrid å slå lillebror lenger

Atlético knuste byrivalen.

Tiago Mendes scoret Atlèticos første mål. Her feirer han scoringen med lagkameratene (fra venstre: Saúl Ñíguez, Guilherme Siqueira og Antoine Griezmann) hakk i hæl.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

De ble i årevis latterliggjort for deres ynkelige statistikk i Madrid-derbyet, men lørdag jaget Atlético Madrid vekk de siste restene av derbyspøkelset.

Real Madrid leverte en blodfattig forestilling, og mål fra Tiago Mendes, Saúl Ñíguez, Antoine Griezmann og Mario Mandzukic ordnet seieren for Atlético.

Etter kamper var unnskyldninger på sin plass.

— Vi må si unnskyld til fansen. Det var et hardt nederlag, sier Real Madrid-backen Dani Carvajal ifølge Marca.

Nå vil det utvilsomt koke i spanske sportsmedier de neste dagene.

— Latterlig. En skam. Hvilket som helst negativt adjektiv er akseptert. Dette er en stygg flekk på skjoldet (direkte oversettelse av det spanske utrykket "manchar el escudo", journ. anm.). Uten holdninger, stolthet og karakter, skriver den vanligvis Real Madrid-vennlige laSexta-journalisten José Luis Sánchez på Twitter.

— Har sett Real Madrid godt over 100 ganger siste 3-4 årene. Har aldri sett dem så svake som i dag. Mye av æren for det til Atlético, skriver fotballekspert Lars Tjærnås på Twitter.

Etter kampen fikk målscorer Tiago det ledende spørsmålet «hvem bestemmer i hovedstaden?».

— I dag er det vi som bestemmer, svarte Tiago ifølge AS.

Vendepunktet: 17. mai 2013

Dette var første gang Atlético Madrid vant en seriekamp mot Real Madrid hjemme på Estádio Vicente Calderón siden 1999. Tross den statistikken, er det liten tvil om at den mindre glamorøse lillebroren for lengst har satt seg i respekt i innbyrdes oppgjør.

Real Madrid-trener Carlo Ancelotti hadde god grunn til å være bekymret etter første omgang.

I Madrid-derbyet handler det om før og etter 17. mai 2013. Den kvelden vant Atlético Madrid Copa del Rey-finalen mot Real Madrid. Det var Atléticos første seier på 26 kamper mot byrivalen.Den seieren endret også derbykampenes karakter dramatisk. Siden cupfinalen i 2013 har Real Madrid kun vunnet tre av de siste 11 kampene mot Atlético. En av de tre kampene var riktignok den aller viktigste — selveste Champions League-finalen.

Atlético har også vunnet fire av de siste fem kampene mot Real Madrid - den siste var uavgjortresultatet i Copa del Rey i januar, et resultat som forøvrig sendte Atlético videre.

Les også

Ronaldo er dobbelt så populær som Messi

«Iker, Iker, Iker!»

I lørdagens kamp ble fundamentet lagt i de første 20 minuttene. Atlético åpnet kampen som skrubbsultne ulver.

Akkurat som spanske medier hadde spådd før kampen, var Raphaël Varane og Nacho Fernández, en stopperkonstellasjon tvunget frem av skadene på Pepe og Sergio Ramos, en akilleshæl for Real Madrid.

1-0-målet kom etter et snaut kvarter.

Tiago Mendes skjøt midt i mål fra ti meter, men keeperarbeidet til Iker Casillas var langt fra glimrende.

— Det der skal en 33-åring som har spilt over 700 offisielle kamper klare, sa CMore-kommentator Magnar Kvalvik.

Raphaël Varane ser på at det glipper for Iker Casillas ved 1-0-målet.

«Iker, Iker, Iker!» ljomet fra tribuneradene, men denne gangen var det ikke Real Madrid-supporterne som kom med en støtterklæring, men snarere Atlético Madrid-supportere som ertet keeperlegenden.På 2-0-målet var det ikke Casillas som vakte oppsikt, men snarere Saúl Ñíguez' praktfulle avslutning. Venstreback Guilherme Siquiera forserte på kanten, og vippet ballen inn til Ñíguez.

20-åringen skjøt stang inn med et slags brassespark. «Et smykke av en scoring» vurderte CMore-ekspert Bengt Eriksen.

Griezmann punkterte kampen

Carlo Ancelotti viste ambisjoner i pausen. Han tok ut midtbanespilleren Sami Khedira og satte inn angriperen Jesé.

I starten av andre omgang så det ut som at Real Madrid ville ta grep om oppgjøret, men etter hvert lyktes Atlético med å styre kampen inn i sitt spor.

Antoine Griezmann hadde allerede misbrukt to muligheter før han satte spikeren i kisten 25 minutter før slutt. Målet var et passende bilde på kampen: Atlético-spillerne vant duellene mot det tamme Real Madrid-forsvaret.

Antoine Griezmann var ikke i toppform tidligere i høst, men de siste ukene har franskmannen vært en av ligaens store attraksjoner. Lørdag scoret han 3-0-målet mot Real Madrid. Her feirer han, med en resignert Raphael Varane i bakgrunnen.

Det tekniske vidunderet Arda Turan fant Saúl Ñíguez, som vant duellen med Dani Carvajal på bakerste stolpe. Ñíguez-headingen fant veien til Antoine Griezmann, som akkurat var tidsnok ute i løpsduellen med Raphaël Varane.Med det har Griezmann scoret fire mål på de siste seriekampene.

Franskmannen fikk stående ovasjoner fra hjemmepublikummet da han ble erstattet med Fernando Torres kvarteret før slutt.

Skrekkelig Ronaldo

Cristiano Ronaldo spilte sin første kamp etter raseriutbruddet i kampen mot Córdoba, men portugiseren leverte en av sine dårligste kamper i karrieren.

Det var også Ronaldo som mistet ballen i forkant av Atléticos 4-0-mål, som Mario Mandzukic scoret etter målgivende fra Fernando Torres.

Seieren betyr at det stadig er mulig for Diego Simeones menn å forsvare det sjokkerende seriegullet fra forrige sesong.

Nå er Atlético bare fire poeng bak serieleder Real Madrid.

— Vi ville fortsette å være nærme Barcelona og Real Madrid i denne ligaen. Vi har tatt tre poeng på veldig god ettermiddag for oss. Vi ga ingen muligheter til Real Madrid, alt gikk bra fra det første minuttet, sier Tiago.

Og Barcelona? Lionel Messi og kompani kan kutte avstanden til Real Madrid til ett poeng dersom de slår Athletic i Bilbao søndag kveld.

PS. Martin Ødegaard er fortsatt ikke inne i førstelagsbildet i Real Madrid, men søndag debuterer han trolig for klubbens B-lag i kampen mot Athletic Club 2.

Les også

  1. Ødegaard debuterte - og er klar for Champions League-spill

  2. Kostbar seier for Real Madrid

Les mer om

  1. Spansk fotball
  2. Liga BBVA
  3. Atlético Madrid