Fotball

Tjærnås analyserer Norge: – Savnet av en markant leder kan bli merkbart

Det er lov å tro på et suksessfullt mesterskap for Norge. Men noen spørsmålstegn er det.

De norske EM-håpene er i stand til å gå langt i mesterskapet. Men noen spørsmålstegn er det, skriver Lars Tjærnås i sin analyse.
  • Lars Tjærnås
    fotballekspert

Det norske kvinnelandslaget har, med få unntak, vært et lag å stole på i mesterskap.

Det er flere gode grunner til at de kan gi oss en opptur også under sommerens EM.

Norske kvinnelige og mannlige seniorlandslag med suksess har som oftest hatt en ting felles: De har hatt en solid defensiv grunnmur. Kombinasjonen av ryddig struktur og gode enkeltspillere i bakre ledd har gjort at de sjelden har behøvd å score mange mål for å vinne.

Dette norske laget har – heldigvis – noen av de samme styrkene.

Lars Tjærnås analyserer det norske EM-laget.
Les også

UEFA tester to nye regler i fotball-EM

Back-spørsmål

Bakerst står Ingrid Hjelmseth med all verdens rutine, rekkevidde og reflekser.
Foran seg har hun et stopperpar som dokumenterer i hver sin store klubb at de behersker de største scenene.

Bayerns Nora Holstad Berge og Chelseas Maren Mjelde skal sørge for å tette igjen bakover, og de har de fleste forutsetninger for å klare nettopp det.

Backene er et litt større spørsmålstegn. Elise Thorsnes er omskolert fra spiss i klubblaget til back på landslaget. Offensivt vil det gi oss store fordeler, men defensivt har hun av og til vist svakheter i posisjonsspillet.

Den sentrale midtbanen kan bli relativt ny og urutinert. I generalprøven slapp stortalentet Frida Maanum til fra start. Trolig kommer Ingvild Isaksen inn og vil gi dette leddet tyngde sammen med Andrine Hegerberg og enten Ingrid Schjelderup eller Ingrid Marie Karlsen Spord.

Dette er gode spillere. Hegerbergs blikk og pasningsfot kan styre kamper på sitt beste. Likevel er jeg usikker på om det er godt nok mot de aller beste. Savnet av en markant leder i dette leddet kan bli merkbart.

Les også

NFF om mulig IS-trussel mot fotball-EM: – Både trist og skremmende

Stjerner i front

Landslagstrener Martin Sjögrens vanskeligste og trolig mest avgjørende valg er om han vil flytte Mjelde opp på midtbanen og sette Maria Thorisdottir inn som stopper. Det fungerte mot Frankrike i generalprøven, men å splitte et rutinert stopperpar rett før EM, er også en risiko.

Foran dem savner vi imidlertid lite. Det behagelige med dette laget er at vi har spillere langt fremme som kan avgjøre enhver fotballkamp, også en mot de beste i verden.

Ada Hegerberg trenger ingen nærmere presentasjon. Kanskje er hun den aller mest komplette spilleren i verden, fordi hun kan score og skape sjanser på så mange ulike måter og med mange ulike styrker.

Caroline Graham Hansen er endelig skadefri og klar for å bidra i et mesterskap. På sitt beste er hun en tryllekunstner på små flater, og hun kan skape ubalanse, og «pulverisere» mange lag med dribleferdigheter, smidighet og klokskap.

Les også

Norge med sterk generalprøve: Sikret uavgjort etter sen scoring mot EM-favoritt

Kan, bør og skal

Kristine Minde kan utfordre rom og skape plass for de to andre på topp. Alternativet er å sette inn Guro Reiten, som har spisskompetanse i form av lagets beste venstrefot.

Norges gruppe er trolig mesterskapets jevneste. Med bakgrunn i FIFA-rankingen er Norge en slags gruppefavoritt, der vi er rangert én plass foran Nederland, tre foran Danmark og elleve foran Belgia.

Litt enkelt og optimistisk sagt: Belgia skal vi slå, Danmark bør vi slå, og vertsnasjonen Nederland kan vi slå.

Generalprøven mot Frankrike viser at dette er et lag som evner å tilpasse seg et høyere nivå i løpet av 90 minutter med god motstand. Et naturlig mål må være å komme seg velberget videre fra gruppespillet.

Kommer vi først til cupspill, vet vi at vi har individualister som kan ta oss langt. Og et kollektiv som vil selge seg dyrt for å nå langt.

Det er lov å tro på et suksessrikt mesterskap.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM:

Les mer om

  1. Ada Hegerberg
  2. Caroline Graham Hansen
  3. Fotball
  4. Kvinnelandslaget fotball