Fotball

- Har nok blitt festet mye på Færøyene de siste dagene

Fra Levanger i 2.divisjon til sensasjonsseier over Hellas i Athen.

  • Eirik Grønning

Kaj Leo Bartalsstovu var med i troppen da landslaget skapte færøysk fotballhistorie i Hellas. Levanger-spilleren var vitne til bragden fra benken da lille Færøyene senket europamesterne fra 2004 på bortebane lørdag.

Etter 61 minutter styrte tidligere Viking-spiller Jóhan Símun Edmundsson inn Brandur Olsens blanding av skudd og innlegg, og sendte grekerne ut i sjokktilstand.

Les også

Tjærnås om Færøyenes triumf: - Blant tidenes største sensasjoner

Paralyserte verter kunne ikke forhindre den greske tragedien, og med 1-0 sendte Færøyene sjokkbølger som nesten nådde hjem til Torshavn.

— Det var faktisk fullt fortjent at vi vant. Vi kunne scoret to-tre mål før pause, og var absolutt med i kampen selv om Hellas hadde ballen litt mer enn oss. Vi var virkelig gode, men jeg er sjokkert over hvor dårlige Hellas var, sier Bartalsstovu til adressa.no.

- Folk ble helt gale

Med det tok Færøyene sin første borteseier i en tellende kamp siden 2001, og sin fjerde borteseier på et kvart århundre. Da er det ikke rart at det tok av i garderoben etterpå.

Les også

Hellas-trener fikk sparken etter sensasjonelt tap

— Det var helt sykt, alle var helt gale. Det var den største seieren på 25 år, for ikke å si at det kanskje var den største i historien vår. Folk var i nesten i sjokk. Ting ble kastet rundt, vi sang og vi slo på alt for å skape rytme og stemning. Det var helt fantastisk, sier 23-åringen, som nå er tilbake i Levanger.

Det angrer han på.

— Jeg tenkte å dra hjem i én dag bare for å sjekke stemningen, men fikk med meg det via livestreaming. Det virker som om hele det færøyske folket møtte spillerne på flyplassen. Det har nok blitt festet ganske mye de siste dagene, sier Bartalsstovu.

To landskamper i høst

Som var ikke på banen i løpet av 90 minutter i Athen, men har vært på banen tidligere i EM-kvalifiseringen da Nord-Irland (0-2) og Ungarn (0-1) ble for sterke i oktober.

— Det har vært kjempeartig å få lov til å prøve meg. Snart skal jeg kjempe meg inn på laget, og jeg hadde tro på å få starte mot Hellas. Viser jeg med frem på klubblaget neste år, er jeg sikkert på at jeg snart får sjansen fra start på landslaget, sier han.

Kontrakt ut året

Bartalsstovu startet karrieren i Vikingur Gøta hjemme på Færøyene, der han var en målfarlig midtbanespiller. I januar i år meldte den venstrebente teknikeren overgang til hardsatsende Levanger. Der har han bidratt med fire mål da Nord-trønderne rykket opp til 1. divisjon, takket være en meget solid høst der opprykkslaget gikk ubeseiret i de siste 13 kampene, eller nøyaktig en halv sesong.

— Det har vært en fantastisk sesong, og det blir spennende å se hvordan laget klarer seg i 1. divisjon, sier han, som skrev under en ettårskontrakt med klubben i januar i år.

Dermed må han signere ny kontrakt hvis han skal bli på Moan.

— Jeg snakker med Levanger og ønsker å bli i klubben. Det hadde vært perfekt med en ny kontrakt, jeg trives både i byen og i spillergruppen.

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Hellas' herrelandslag i fotball
  3. Færøyene
  4. Levanger FK