Fotball

Politiet utstyrte seg med helikopter, hunder og 40 betjenter, men ingen pøbler kom til Molde

Aksjonslederen mener beredskapen ikke var overdreven høy.

FORBEREDT PÅ BRÅK: Molde ventet en gruppe på 30-40 personer fra Bad Blue Boys som ville markere seg med bråk. Inne på Aker Stadion var det drøyt 30 politifolk klare med køller, skjold og gassmasker i beredskap.

– Vi var rundt 40 mann i Molde i går. Drøyt 30 av disse var inne på stadion med fullt MIK-utstyr, sier fungerende leder for politiets ordensavdeling, Pauli Løchting, til Rbnett.

Køller, skjold og masker

Han var aksjonsleder tirsdag kveld og kan fortelle at innsatspersonellet som var på Aker Stadion var utstyrt med køller, skjold, gassmasker og fullt beskyttelsesutstyr – alt som kunne bli nyttig dersom de beryktede supporterne til Dinamo Zagreb, Bad Blue Boys, hadde kommet.

Politifolk fra Nordmøre og Romsdal politidistrikt var ikke nok. Mannskap også fra Ålesund og Trondheim var tilkalt.

Løchting sier de også brukte helikopter før kampen.

– Ja, vi hadde politihelikopter i lufta, og vi hadde videolink ned til bil fra dem. På den måten hadde vi oversikt over trafikken helt fra Åfarnes og inn til byen – vi visste til enhver tid hvilke biler som var på veg inn mot byen. Det er første gang vi har brukt helikopter i forbindelse med fotballkamper i Molde.

Les også

Molde ute av Champions League etter nestenmirakel

Ble stoppet i Tyskland

Han mener beredskapen ikke var overdreven høy.

– Bortesupportere hadde spurt om å få 65 vouchere, altså førbilletter som løses inn som ekte billetter ved stadion. Men det dukket opp kun 21 bortesupportere, og ingen av disse var fra den beryktede supportergrupperingen, forteller aksjonslederen.

– Vet dere hvorfor Bad Blue Boys ikke kom?

– Vi vet ikke det sikkert, men det går rykter om at de ble stoppet i Tyskland. Det snakkes om at de var gått tom for penger og at de hadde kommet i politiets søkelys der nede.

FYR OG FLAMME: Bad Blue Boys vet å lage liv på kamper. Her fra da Dinamo Zagreb møtte Brann i Bergen i 2007.

– Hvor stor gruppe ventet dere fra denne gjengen? – Det som var spådd var at det ville komme 30-40 bråkmakere hit. Dette er en gjeng som ønsker å skade klubben så mye at UEFA kaster klubben ut av ligaen. For å få til dette må de i så fall inn på stadion, slik at UEFA legger merke til dem. Vi ville sørge for at de ikke kom så langt – altså at de ble stoppet før de kom seg inn på stadion.

– En reell fare

Løchting forteller at de også hadde to kroatiske politifolk på plass før og under kampen.

– Dette er personer som kjenner denne gruppa veldig godt. De fortalte oss at det aldri har skjedd noen gang at Bad Blue Boys ikke har klart å komme fram til bestemmelsesstedet. Så det var absolutt en reell fare for at de ville komme, og hvis de hadde kommet hadde det blitt bråk. Derfor hadde vi det politioppbudet som vi hadde i går.

– Er Molde FK pålagt å ha såpass mye politi i forbindelse med slike kamper?

– De er pålagt av UEFA å ha den sikkerheten som er nødvendig. Det er sikkerhetsansvarlig hos MFK som må vurdere trusselfaren. Om kampen hadde blitt spilt der nede, ville det kanskje vært nødvendig med 200-300 politifolk. Arrangørklubben må selv vurdere dette i forhold til sikkerheten inne på stadion. Det er klubben som vil bli straffet av UEFA hvis de ikke stiller med nødvendig sikkerhet.

MFK betaler

Løchting sier at en stor del av kostnadene med politioppbudet vil bli belastet MFK.

– MFK betaler kun for det som gjelder inne på stadion, de betaler ikke for ressurser som brukes i sentrumsområdet og i det offentlige rom. Inne på stadion var vi i overkant av 30 personer i et par-tre timer.

– Hva med politihelikopteret?

– Helikopteret var her etter politiets vurdering og klubben slipper å betale for dette. Vi hadde også tre hunder i Molde i går. De kan brukes både til å jage og pågripe folk. Hunder er et godt verktøy i sammenhenger der vi har behov for å skille folkemengder eller gå inn og ufarliggjøre personer som kan utgjøre en trussel.

– Men så ble det altså ikke noe bråk?

– Nei, det ble ikke noe bråk i det hele tatt. Vi er sjeleglade for at de ikke kom.

Les også

  1. Forren: - Kan ikke skylde på marginene

  2. Skuffet Skullerud: - Tar av meg hatten for moralen

  3. Molde-kollapsen vekker oppsikt i sosiale medier: - Som Brasil mot Tyskland!

Les mer om

  1. Champions League
  2. Molde FK
  3. NK Dinamo Zagreb