Fotball

Kanskje det er Molde vi skal prate om i høst?

KOMMENTAR: Hvem skal vi prate om i fotballferien? Molde, Ranheim, Brann, Rosenborg – eller kanskje Vålerengas kollaps?

I FORM: Erling Braut Håland og Molde knuste Vålerenga på hjemmebane søndag kveld.
 • Ola Bernhus
  Kommentator, Aftenposten

MOLDE - VÅLERENGA 5–1

Vi hadde vi tenkt å bruke det meste av denne plassen til å utrope Ranheim og Tromsø til Vårens lag i Eliteserien, målt mot forventningene. Og så taper de siste kamp og ødelegger feriestemningen.

Dermed er samtaleemnet et helt annet – Vålerengas kollaps mot Molde (1-5), og Moldes måleksplosjon i de siste to kampene – med seks mål av Erling Braut Haaland.

Det kan klages på nivået i den norske Eliteserien, og noe jamring er på sin plass. Men en 17-åring som lager seks mål på to kamper mot to av de tre øverste lagene, trenger ikke å bekymre seg over slikt.

Les også

To nye scoringer av Moldes supertalent da Vålerenga ble knust

Han kan snart glemme norsk klubbfotball uansett. En mer attraktiv Europa-kandidat har vi ikke sett her til lands på lenge. Hvor spiller han i høst?

Og hvor ender Molde? Plutselig ser vi den flyten, selvtilliten og jubelfotballen som i Ole Gunnar Solskjærs første periode som Molde-trener. Det kunne blitt mer enn fire måls seier mot Vålerenga – og Brann og Rosenborg bør passe seg.

Les også

Brann tapte nye poeng i gullkampen: Ga fra seg ledelsen to ganger mot Bodø/Glimt

Trøndere med ryggen til

Tilbake dit vi hadde tenkt å begynne denne oppsummeringen av vårsesongen, til Tromsø og Ranheim, som ligger på sjette- (TIL) og tredjeplass (Ranheim), det første er en overraskelse, det siste en sensasjon.

Men hva er det med trøndere? Hvorfor nekter de å godta at Ranheim er et godt fotballag – etter norske mål?

21.201 trøndere betalte 5. mai for å se Ranheim bli rundjult av Rosenborg på Lerkendal. Det ble 1-1, Ranheim fortjente poenget og trøndere var lei seg.

På hjemmebanen til Ranheim er tilskuertallet i gjennomsnitt 2150. I den siste hjemmekampen var det 1600 som betalte for å se kampen.

Les også

Ranheim tapte stort på bortebane: – Det er fullstendig piss. Verste jeg har vært med på

TIL-metoden

Et annet lag som har vist grunnleggende kvalitet, er Tromsø. Trener Simo Valakari kom inn og snudde utviklingen i fjor høst, mens norske eksperter (som det finnes hundrevis av) trakk litt på smilebåndet. Valakari sa nemlig at han ville skape et spillende lag, et lag som kan styre og dominere banespillet. Romantisk. Håpløst.

Men det var det slett ikke. TIL fikk det til, i år enda mer enn i fjor.

Les også

Rekdals Start ødela Henning Bergs debut

Noen har det hett

Når vi har pekt ut årets gledeligste lag hittil, så må vi kåre de mest skuffende også.

 • Vålerenga – Skal det aldri lykkes å konstruere en poengmaskin på Valle? Åttendeplass, 12 poeng bak serieleder Brann, ligner det noe som helst? Tar med seg et flausetap mot Molde (1-5) ut i ferien, og når skjærer det seg for Ronny Deila?
 • Strømsgodset – best av alle i fjor høst, sløsende og slurvende denne våren. Det hat trolig snudd i tide. Kristiansund i mandagskampen.
 • Stabæk må også inn på skuffet-listen, selv om de gjerne er svake annethvert år. De klarte ikke å holde på ledelsen mot Start (tap 1-2), og nytrener Henning Berg får det ikke lett, der nede i sumpen.

Serien dirrer. Og nå er VM bortimot slutt, det er høysommer i Norge og Eliteserien tar ferie av hensyn til andre kamper.

Kan noen vennligst vekke oss når sesongen begynner igjen?

Eliteserien

SVUTMP
1Molde22135454262844
2Bodø/Glimt21135344192544
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg21114643271637
5Lillestrøm2210573328535
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien
 2. Ronny Deila
 3. Ole Gunnar Solskjær
 4. Molde FK
 5. Vålerenga Fotball