Fotball

I dette forholdet er det Brann-treneren som lager trøbbel

Jonas Grønner vil gjerne være trofast. Men Brann gjør det vanskelig, skriver Anders Pamer.

MANGLER TROEN: Lars Arne Nilsen valgte å hente en annen stopper, fremfor å satse på Jonas Grønner.
 • Anders Pamer
  Anders Pamer

Brann-trener Lars Arne Nilsens uttalelser til media denne uken, levner liten tvil. Nilsen funderer ikke på om Jonas Grønner er blant Branns to beste stoppere – treneren lurer i stedet på om 22-åringen fortjener status som tredje- eller fjerdevalg. I BA kommer Nilsen med en strofe vi har blitt vant til å få servert fra Branns trener: «For meg er det ekstremt viktig at spillerne ønsker å være her», uttalte Nilsen om Grønner.

DRAR HAN? Jonas Grønner blir ikke satset på i Brann. Det kan ende med at han blir solgt.

Som om bergenseren Grønner skulle ha en hemmelig drøm om å spille sin eliteseriefotball et annet sted.

Nilsen snur situasjonen på hodet når han setter spørsmål ved Grønners motivasjon. For hvem er det som har vurdert Jonas Grønner som for dårlig til å erstatte Vadim Demidov? Hvem er det som uttaler til begge bergensavisene at 20 år gamle Fredrik Pallesen Knudsen kan ende opp som Branns tredjevalg, foran Grønner?

Det er Nilsen.

De uttalelsene kom etter at Grønner og Nilsen i forrige uke hadde en samtale, hvor Grønner ville ha svar på hvor han sto i trenerens øyne. Svaret skal ha vært umulig å misforstå, noe Grønner markerte sin skuffelse over.

Les også

Grønner: De største stegene jeg har tatt det siste året er oppe i hodet mitt

En kort oppsummering er på sin plass: Treneren markerte altså først sin mistillit til Jonas Grønner ved å hente Vito Wormgoor på en meget gunstig kontrakt. Etterpå sementerte han standpunktet sitt ved å sidestille Norges U21-kaptein med en spiller som har to G19-landskamper i beltet. Til slutt rundet han av med å stille spørsmål ved om Grønner har lyst til å bli i Brann.

Det skulle forundre meg mye om ikke den lysten henger helt og holdent sammen med hvordan Grønner opplever at han blir respektert og verdsatt av sin leder, Branns trener.

Grønner må kunne etterlyse en begrunnelse for Branns valg, si seg uenige i dem og etterspørre trenerens fremtidsplan for ham uten at det skal ende med at treneren straffer ham ved nærmest å degradere ham gjennom media.

Og dessuten: Hvis det virkelig er slik at Nilsen ser for seg å kvitte seg med den ambisiøse, men bunn ærlige Jonas Grønner, hvorfor velger han da å snakke ned verdien hans?

Les også

Grønner vil ikke være backupspiller et år til

Det er vanskelig å se for seg annet enn at denne konflikten ender med at Jonas Grønner forlater Brann. Det er synd og det er trist, men det er også noe Brann gjør med vidåpne øyne. Da de signerte Vito Wormgoor, markerte de at de ikke har videre tiltro til Grønner. De visste at U21-kapteinen kom til å bli skuffet, men de valgte å stole på sine sportslige vurderinger. De vurderingene kan vi andre mene hva vi vil om, jeg har tidligere gjort mitt standpunkt klart: Om det noensinne skulle være på sin plass med et internt opprykk i Brann, så var det på stopperplassen i 2017. Selve vurderingen er likevel ikke poenget her.

Poenget er at Brann i månedsvis har kunnet forberede seg på Grønners reaksjon. Og kanskje til og med legge en strategi for hvordan de skulle kunne beholde spilleren, alternativt selge ham til høyest mulig pris.

Det virker ikke som så er tilfelle.

I stedet ser det ut for at Jonas Grønner følger andre lokale profiler som Kristoffer Larsen, Emil Hansson og Erik Huseklepp ut Stadion-porten. Alle fire er blitt avskiltet av Lars Arne Nilsen. Det er beslutninger han bør stå ved, fremfor å skyve ansvaret for bruddene over på den andre parten.

Les også

 1. Brann-treneren skryter av sin mulige nysignering

 2. Doddo er skeptisk til Orlov som Branns førstevalg på spissplass

 3. Denne mannen er Brann-aktuell

 4. Denne Brann-spilleren kan få slutte

Les mer om

 1. Emil Hansson
 2. Erik Huseklepp
 3. Vadim Demidov
 4. Kristoffer Larsen
 5. Jonas Grønner
 6. Lars Arne Nilsen
 7. SK Brann