Fotball

Liverpool økte tabelledelsen - legger mer press på Manchester City

Leder Premier League med fire poeng etter seier mot «Ulvene».

Liverpool og Virgil van Dijk slo Wolverhampton på bortebane fredag kveld.
  • Reidar Løfaldli
  • NTB

WOLVERHAMPTON - LIVERPOOL 0–2

Wolverhampton har reist seg etter en svak periode tidligere i høst og sto med tre strake ligaseire før fredagskveldens hjemmekamp. Av toppklubbene i Premier League er det kun mot Tottenham de gull- og svartkledde har tapt, men mot Liverpool ble det slutt på den gode rekken.

Scoringer fra Mohamed Salah og Virgil van Dijk sørget for tomålsseier til bortelaget i en svært fartsfylt og åpen kamp på Molineux. Det var også Liverpools sjette strake seier i alle turneringer.

– Det var en tøff kamp, men jeg så noen veldig bra ting i kveld. Poengfangsten (48 av 54 mulige) er utrolig, sa Liverpool-manager Jürgen Klopp til BBC.

– Det var godt å score mitt første ligamål for Liverpool. Endelig kom den. Jeg er selvfølgelig veldig stolt, og forhåpentligvis er det starten på noe mer. Det viktigste var at vi vant, sa van Dijk i et intervju vist på TV 2.

Liverpool leder nå Premier League med fire poengs forsprang på Manchester City, som møter Crystal Palace lørdag. Det betyr at Jürgen Klopps menn uansett vil lede serien over jul.

Statistikken viser at de siste fire lagene som har ledet etter julaften, har vunnet Premier League. Forrige lag som ikke vant var nettopp Liverpool, i 2013-14, ifølge statistikkleverandøren OptaJoe.

  • LEST DENNE? Dette er de største problemene som møter Solskjær i Manchester United
Mohamed Salah sendte Liverpool i føringen.

Salah-scoring

Det startet dårlig for Liverpool da Fabinho ga bort ballen og hjemmelagets Adama Traoré fyrte av et skudd like utenfor etter bare fem minutter.

Det svingte voldsomt frem og tilbake i åpningsminuttene, og samme Traoré fikk en nesten lignende sjanse fem minutter senere. Denne gangen skjøt den hurtige spanjolen utenfor på motsatt side.

Hjemmelaget var svært offensive, og etter fikst kombinasjonsspill kom Roman Saïss til skudd. Liverpool-keeper Alisson var på plass.

Det var imidlertid Liverpool som tok ledelsen. Fabinho kom seg fri på høyrekanten etter veggspill med Sadio Mané, kom seg helt ned til dødlinjen og la perfekt inn til Mohamed Salah foran mål. Egypteren satte vakkert inn 0–1 med utsiden av foten.

Det var Salahs ellevte mål i årets Premier League, og fjorårets toppscorer troner dermed alene på toppen av denne sesongens toppscorerstatistikk.

Alisson avverget

De helrøde overtok initiativet en periode etter scoringen, og Salah kunne økt ledelsen etter en snau halvtime, etter at Mané hadde serverte et svært lekkert fremspill. Men Liverpool-spissen fikk ikke noen ordentlig berøring alene mot Wolves-keeper Rui Patricio.

Jonny Castro fikk en stor mulighet før pause da han ble spilt fri fem minutter før pause, men spanjolen ble såpass presset i skuddøyeblikket at Alisson fikk kontroll på avslutningen.

Like før pause kom Matt Doherty svært nær, men igjen var Alisson på riktig sted. Solid inngripen av keeperen på det som kanskje var Wolverhamptons beste skuddmulighet før hvilen.

Virgil van Dijk scoret sitt første mål for Liverpool i Premier League.

Andre omgang startet med to halvsjanser for Liverpool, før Traoré nok en gang viste frem farten sin. 22-åringen løpte forbi det meste av Liverpool-forsvaret før han ble stoppet.

Hyller van Dijk

Målscorer Salah gjorde et vakkert forarbeid etter halvspilt omgang da han fant Mané, som igjen fant innbytter Adam Lallana. Hans skudd gikk til hjørnespark, og i den påfølgende situasjonen økte Liverpool ledelsen.

Etter at ballen hadde gått frem og tilbake i feltet, gikk den til Salah som sto alene på langt hold. Toppscoreren fungerte som servitør ved denne anledningen, for inne foran mål sto Virgil van Dijk.

Midtstopperen fra Breda scoret sitt aller første Premier League-mål for klubben. Etter kampen ble Liverpool-stopperen hyllet. Laget har kun sluppet inn sju baklengsmål på 18 seriekamper.

– van Dijk er limet i Liverpool-forsvaret. De slipper til utrolig lite, og de holder nullen for n’te gang, sa TV 2-ekspert Erik Huseklepp i studiosendingen etter kampen.

– Finnes det en midtstopper i verden som er bedre enn van Dijk for øyeblikket? spurte TV 2s programleder Jan-Henrik Børslid.

– Nei, ikke som jeg kan komme på, svarte TV 2-ekspert Petter Myhre og la til:

– Han utgjør en stor forskjell for laget, og de forsvarer seg enormt godt. Liverpool står høyt og spiller med stor risiko, og da må de ha en midstopper med høyt tempo og som er god én mot én. Der er van Dijk veldig sterk.

Burde redusert

Roman Saïss burde ha redusert nesten umiddelbart etter van Dijks scoring da han fikk stå alene i feltet etter et hjørnespark. Men marokkanerens skudd ble for enkelt og gikk rett på Alisson.

Hjemmelagets forsøk etter dette ble aldri skikkelig farlige, mens Salah kunne økt ledelsen seks minutter før full tid. Igjen førte Mané ballen før han slapp den til Salah. Spissen kom imidlertid for nær Rui Patricio.

Wolves-innbytter Morgan Gibbs-White fikk en gratismulighet i kampens siste minutt da Andy Robertson rotet vekk ballen, men ungguttens avslutning gikk, symptomatisk nok for hjemmelaget, i nettveggen.

Dermed 0–2 på Molineux og solid serieledelse for Liverpool før resten av serierunden spilles lørdag og søndag.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City23183255144157
2Liverpool22146258193948
3Chelsea24138348183047
4Manchester United2211563630638
5West Ham United23114841311037
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Liverpool FC
  2. Wolverhampton Wanderers FC
  3. Premier League