Fotball

Jarstein presterer bedre enn tidenes beste nordmann i Bundesliga: – Dette er gøy

Rune Almenning Jarstein klatrer på børsene i Tyskland.

Rune Almenning Jarstein har hatt en fantastisk sesong og kjemper om å bli årets spiller på børsene.
  • Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

Rune Almenning Jarstein har hatt en fantastisk sesong i Bundesliga. Hertha Berlin ligger på femteplass i ligaen, bare et lite poeng og noen plussmål bak Hoffenheim som ligger an til Champions League-kvalifisering.

Så bra har Herthas sisteskanse stått at han rangeres som nummer to hos det anerkjente fotballfagbladet Kicker. På en skala fra 1–6, hvor 1 er best, har Jarstein etter 22 kamper på banen 2,57. Bare Borussia Dortmunds Ousmane Dembélé har bedre karakter, med 2,50 i snitt.

− For å være helt ærlig har jeg ikke tenkt så mye på det. Men det er gøy å ligge såpass høyt. Jeg synes det har gått veldig bra i år. Det har vært stabilt hele veien, og laget ligger på en god femteplass, sier Jarstein til Adresseavisen.

Les også

Jarstein og Skjelbred klatrer på tabellen etter sterk seier

Jarstein fikk mye skryt etter kampen mot Dortmund, spesielt for denne redningen.

Førstevalg

Han ble solgt til Hertha Berlin fra Viking i 2014, og etter en dårlig start har han blitt det udiskutable førstevalget. Han har to år igjen av kontrakten og har ingen planer om å flytte på seg.

– Både jeg og familien trives kjempebra i Berlin. Det er en fantastisk fin by å bo i, og jeg er privilegert som spiller i en klubb som Hertha. Jeg har lyst til å spille til jeg er 40 år og blir gjerne her i Berlin så lenge de vil ha meg, sier Jarstein.

VIDEO: SE RUNE ALMENNING JARSTEIN I AKSJON MOT DORTMUND:

Storspillet i Bundesliga har skapt oppmerksomhet, og andre klubber har forhørt seg om det er mulig å hente keeperen.

– Det var interesse i januar, men jeg har sagt at jeg har det bra her. Jeg vet at jeg kan utvikle meg videre her, så jeg har ikke så stort behov for å se meg om etter andre steder, sier Jarstein.

Les også

Ciljans nye Hertha-avtale er verdt 120 millioner

– Fantastisk sesong

Jarsteins fantastiske sesong imponerer Jan Åge Fjørtoft. Fjørtoft har selv spilt 51 kamper for Eintracht Frankfurt og er en respektert ekspert, både i Tyskland og i Norge.

– Rune har hatt noen fantastiske sesonger. Det som er mest imponerende, er at han var ute i et sportslig mørke, både på landslaget og på klubblaget. Han klarer likevel å heve seg igjen, og det er imponerende. Det er ikke bare at han gjør det bra, men at han gjør det i verdens beste keepernasjon, sier Jan Åge Fjørtoft.

– Han er blitt en stabil keeper. Det er en stort kompliment for Rune å få anerkjennelse på børsene og i avisene. Han er i sjiktet av de gode keepere og kan måle seg med noen av de beste keeperne i verden, sier Fjørtoft.

Les også

Jarstein og Skjelbred hadde suverene Bayern München i kne – så dukket Lewandowski opp seks minutter på overtid

– Bør bli værende

Fjørtoft tror at Jarstein trives i byen Berlin, og tror han bør bli værende i klubben.

– Akkurat nå er det ikke så mange større klubber enn Hertha i Tyskland. De store klubbene er godt forspent med gode keepere. Jeg tror Rune er veldig fornøyd med å spille i Hertha, de har fått ting på plass med hjelp fra to nordmenn og en god trener i Pál Dárdai, mener Fjørtoft.

For å sette ting i et historisk perspektiv. Forsvarskjempen Rune Bratseth er tidenes beste Bundesliga-spiller for Norge. I sesongen 1989–90 oppnådde han 2,66 i snitt.

Les også

Tysk fotballblad rangerer Jarstein foran verdens beste keeper

Foran Robben og Lewandowski

Karakteren plasserer Jarstein foran spillere som Arjen Robben, Philipp Lahm og Robert Lewandowski. På keeperplassen er han klart best. Bare Dortmunds Roman Bürki er i nærheten med sitt 2,67 i snitt. Mannen som i mange år har vært regnet som verdens beste keeper – Manuel Neuer – er bare rangert som den niende beste keeperen i Bundesliga i år, med et snitt på 2,93.

Jarstein har lenge ligget på pallplass hos Kicker. Men nå har han også klatret opp børslistene hos gigantavisen Bild. Der ligger han på tredjeplass, bare bak Dembélé og Arjen Robben. Jarstein har her en karakter på 2,64 på samme skala.

Per Ciljan Skjelbred får 3,2 i snitt på Bild-børsen og 3,03 på Kicker-børsen. Ørjan Nyland, Håvard Nielsen og Mats Møller Dæhli har ikke spilt nok kamper til å få karakter hos avisene.

Les mer om

  1. Rune Almenning Jarstein
  2. Jan Åge Fjørtoft
  3. Arjen Robben
  4. Bundesliga
  5. Per Ciljan Skjelbred