Fotball

Tettey ble utslitt av vaskejobben

<p>Ble «reddet» av RBK, og nå er han landslagsstjerne.</p>

BEKKESTUA 20110903.Egil Olsen og Alexander Tettey under restitusjonstreningen til landslaget i fotball på Nadderud stadion lørdag ettermiddag.Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

 • Ørnulf Johansen
 • Ole K. Sagbakken

KØBENHAVN/TRONDHEIM (Adresseavisen): I 1999 flyttet Alexander Tettey til Norge fra Ghana for å bo hos sin far Jonathan Kwao Tettey.

Jonathan ønsket å komme seg i arbeid, men på grunn av helsa var det svært begrenset hva han kunne utrette.

 • LIVE kl. 20.15: Danmark — Norge

De flyttet til Trondheim i 2000, og der ble det til at pappa livnærte seg på en vaskejobb, som han på grunn av helsen egentlig ikke var i stand til å gjøre. Derfor ble det etter hvert Alexander som var nødt til å utføre jobben.

Klokka fem hver morgen stilte far og sønn opp. Først jobb, så skole for Alexander, før han avsluttet dagen med fotballtrening. Hver dag hele uken. Det første året på Huseby sammen med Kolstad, før han i 2003 ble hentet av RBK.

Men de lange arbeidsdagene tok på, og prestasjonen på skolen ble merkbart dårligere. Per Winsnes tok tak i problemet, la det frem for styret i RBK, som sørget for at 16-åringen ble en del av A-stallen.

Han ble den yngste spilleren i Rosenborgs A-lag, og med den fulgte en kontrakt som ga familien Tettey nok penger til at vaskejobben kunne legges til side. Jonathan Kwao Tettey er evig takknemlig over den måten sønnen ble behandlet på av RBK.

(Artikkelen fortsetter)

svp://98722?view=ap

Moa: — Vi er kjekkere enn danskene VIDEO: - Vi er kjekkere enn danskene

Debut på A-laget

– Inntekten gjorde sitt til at vi kunne leve uten vaskejobben, sier Jonathan, som siden har registrert at det bare er gått en vei for den talentfulle sønnen. Alexander debuterte for Rosenborgs A-lag samme år. Fire år senere kom landslagsdebuten og i 2009 reiste han til Frankrike for å fortsette fotballkarrieren i Rennes.

Per Winsnes bekrefter de mange alvorlige samtalene med far og sønn Tettey i 2003, og at han jobbet for at Alexander skulle prioritere skolen.

– Når det i tillegg ble plass i A-stall og en kontrakt som ga inntekt, er det noe Alexander selv skal ha æren for, sier Winsnes.

(Artikkelen fortsetter)

svp://98719?view=ap

— Huseklepp er ung, søt og blond VIDEO: Dette mener danskene om Norge

Sender penger til familien

Tettey selv hadde ingen drøm om å bli landslagsspiller da han først kom til Norge.

– Altså. Når jeg først går inn for noe, så jobber jeg hardt for å lykkes med det. Det har jeg også gjort med fotballen. Men jeg hadde aldri noe mål om å bli fotballspiller. Jeg kom for å bo hos pappa og begynne på skole , smiler Alexander Tettey til Adresseavisen, og bekrefter at det var først da han ble hentet til RBK-juniorene at han begynte å tenke på muligheten for å bli fotballspiller.

Det ble han altså. Først i Rosenborg, før han ble solgt til franske Rennes for cirka 40 millioner kroner. Men han har ikke glemt røttene sine. For med fotballen kommer også pengene, og for Tettey har det alltid vært en selvfølge å bidra til familiens beste.

Helt siden han skrev sin første proffkontrakt med RBK for seks år siden har en del av inntekten blitt sendt videre til de han har rundt seg i Ghana og Norge.

– Jeg kommer ikke fra noen rik familie. Det er helt naturlig å gjøre dette når det faktisk ble slik at jeg ble fotballspiller, sier Tettey.

I kveld skal han også dele med resten av Norge. Når Danmark skal slås i Parken i København. Skjer det er Norge plutselig svært nær en EM-plass.

PS! Du kan se kveldens landskamp her hos oss.

LIVE-CHAT DANMARK - NORGE

Les også

 1. Portsmouth-manageren forsvarer Huseklepp

 2. Drillo vraker nøkkelspiller mot Danmark

 3. Hareides Danmark-tabbe: - Tar på meg skylden

 4. Slik får du sett landskampen i kveld

 5. - Skrap vekk Norge

 6. Skryter av norsk bredde

 7. - Spekulasjonene påvirket Huseklepp

 8. Canal+ lanserer gratiskanal

 9. Lange baller? - Det er Danmark, det

 10. Huset til Canal +-ekspert brant ned

 11. &laquo;Gratiskamp&raquo; i svart

 12. Huitfeldt vil stoppe landskamper på betal-TV

 13. Nå gjør danskene narr av norske kommentatorer

 14. - Vi måtte bære &laquo;Egil&raquo; hjem i natt

 15. - Jarstein blir den viktigste

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball