Fotball

- Jeg burde ikke blitt landslagssjef

<p>Åge Hareide innser at han burde ha holdt seg i Rosenborg og takket nei til tilbudet om å bli landslagssjef i 2003.</p>

¿ge Hareide i resepsjonen til Viking Stadion. Handlepose fra meny. Foto: Tommy Ellingsen
 • Birger Løfaldli
  Adresseavisen

Stavanger: Det sier Viking-treneren til Adresseavisen, som i dagens papirutgave retter søkelyset mot utviklingen av Rosenborg Ballklub de siste ti årene.

– Jeg tror, etter de erfaringene jeg har gjort meg, at jeg burde latt være å bli trener for Norge. Det ble kjedelig for meg. Jeg savnet treningsfeltet, det daglige livet i garderoben. Dette følte jeg allerede i det første året som landslagssjef. Jeg hadde ingen anelse på forhånd om at det kom til å bli slik.

 • Vi følger Rosenborg: Siste nytt om klubben her

— Trist avslutning

Adresseavisen vil de neste ukene se grundig på alle sider av utviklingen av Rosenborg Ballklub de ti siste årene, etter at Nils Arne Eggen sa takk for seg i 2002. Uroen og skuffelsene som nådde et foreløpig toppunkt torsdag i forrige uke, da Nils Skutle først meldte at han gir seg som daglig leder og Rosenborg senere på kvelden ble slått ut av Europacupen mot AEK Larnaka, startet med Hareides plutselige farvel med klubben i forbindelse med europacupkampen mot Røde Stjerne i Beograd i november 2003. – Helt frem til det som skjedde i Beograd var 2003-sesongen helt fantastisk. Jeg tror vi scoret flere mål enn de to sesongene før. Vi slapp inn færre mål. Min målsetting var å kvele overgangene imot. Jeg hadde ikke en eneste negativ opplevelse frem til da. Det er bare trist at det skulle slutte slik, sier Hareide.

Da den vanskelige problemstillingen rundt landslagsjobben dukket opp, var det assistenten Ola By Rise han åpnet seg for, særlig de siste dagene før det smalt i Beograd.

– Jeg skjønner at Rosenborg reagerte. Det ble aldri noen dialog mellom oss. Til slutt måtte jeg bare si at jeg ville bli landslagstrener. Jeg forstår at det rokket litt på Rosenborgs planer.

Føler ikke skyld

– Føler du skyld i problemene Rosenborg fikk i etterkant?

– Nei, jeg gjør ikke det. Klubben var ekstremt heldig i en periode, der de fikk beholde spillere som hadde en uvurderlig erfaring. Og ikke minst mennesketypene, som var helt unike. Joviale personer med godt humør, som pleiet seg selv og kulturen.

Bortsett fra det sure tapet mot La Coruña var 2003-sesongen en braksuksess sportslig. Hareide forteller at han var klar på at han ikke ville si noe til spillerne om landslagsjobben før cupfinalen og avansementet i UEFA-cupen mot Røde Stjerne var sikret.

– Det var vanskelig, det var mye som kokte i hodet mitt. Jeg sa ikke noe til Nils Arne. Jeg sa ikke mye til Rune, men jeg tror han været det. Reaksjonene tolker jeg som at Rune ble skuffet på Rosenborgs vegne. Det samme med Knut Skoglund. Det er synd å skuffe folk. Det var en veldig vanskelig tid og det er ikke sikkert jeg ville ha valgt det samme i dag.

Lyktes ikke med Norge

Åge Hareides tid som landslagssjef varte i fem år. Han oppnådde aldri det han håpet på. Etterpå har han ledet svenske Örgryte og nå Viking.

–Tror du reaksjonene fra klubbledelsen har en sammenheng med at din avgang ble en ny situasjon for RBK?

– Ja, det var en overraskelse at noen sa nei til dem. På kort tid hadde vi bygget opp et nært forhold og hatt det kjekt. Jeg tror kanskje Rosenborg var bedre forberedt da Erik Hamrén fikk et tilsvarende tilbud.

Noe av det som trakk Hareide mot landslagsjobben, en friere hverdag og en annerledes tilværelse, er det han i dag ser at ikke passet for ham. Derfor sier han nå at han burde ha takket nei til Norge og blitt værende i Rosenborg.

– Man blir som en sirkushest. Særlig etter tiden med Rosenborg, som var veldig bra. Jeg kom til en bra klubb og dro fra en bra klubb. Valget om å trene Norge kunne vært ugjort, men livet byr på noen muligheter og du må ta noen valg. Du finner alltid dører å åpne.

Statistikksenter Eliteserien:

– Ikke samme aura i dag

– Hva om Rosenborg hadde tatt kontakt med deg i dag?

– Jeg ville i hvert fall ha snakket med dem.

– Ville det ha vært det samme å komme dit nå?

– Nei, jeg tror det er en helt annerledes klubb å komme til. De har ikke den samme auraen over seg som da jeg var der. I 2003 var det RBK og resten. I dag er det litt uroligere forhold på Lerkendal og økonomien er helt annerledes.

Spillergruppa med gullgenerasjonen som nådde toppunktet på slutten av 90-tallet, sammen med Nils Arne Eggen, er det Åge Hareide trekker frem når han skal beskrive hva som holdt Rosenborg sammen og løftet klubben til topps. Han mener alle trenerskiftene fra 2004 og frem til i dag har ført til at den såkalte RBK-kulturen har smuldret bort.

– I 2003 var det aura og trøkk i laget. Vi var uslåelige. Det forsvinner litt når du taper mot lag som Kristiansund og Follo. På 90-tallet, da jeg var Molde-trener, hadde vi masse kanonoppgjør. Møtet mellom Rosenborg og Molde på Lerkendal i høst hadde ikke noe trykk i det hele tatt. Rosenborg hadde et klart storebrorstempel på oss i Molde og hver kamp ble som en cupfinale. Når Viking tar i mot Rosenborg nå er det som en ordinær kamp, ett av storoppgjørene.

–Tror du Rosenborg kan komme tilbake dit klubben var?

– Det tror jeg blir vanskelig.

Les også

 1. Sollied får lyst til å få skikk på RBK

 2. - Trenerskiftene gjorde det vanskelig

 3. - Jeg burde ikke ha blitt sportsdirektør i RBK

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt27177354233158
2Molde27165664362853
3Viking2714675244848
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg27127853391443
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Eliteserien