Tidligere FIFA-topp: - Jeg mottok bestikkelser

FBIs kronvitne Chuck Blazer innrømmer flere ulovligheter.

Chuck Blazer er mannen som trolig har vært den viktigste kilden til informasjon som har ført til arrestasjonen av en rekke FIFA-topper. Blazer var i en årrekke generalsekretær i CONCACAF og medlem av eksekutivkomiteen i FIFA. Her sammen med FIFA-president Sepp Blatter.

Chuck Blazer har tidligere sittet i FIFAs eksekutivkomité og vært generalsekretær i CONCACAF som organiserer fotballforbundene i Nord— og Sentral-Amerika samt Karibia.

BBC og flere andre medier melder onsdag kveld at Blazer overfor amerikanske etterforskere har innrømmet å ha mottatt bestikkelser, at han har drevet med pengeutpressing samt hvitvasking av penger.

Amerikaneren har videre fortalt at han og andre medlemmer av FIFAs eksekutivkomite gikk med på å ta imot bestikkelser i forbindelse med valget av Sør-Afrika som VM-vert i 2010. Blazer skal videre ha fortalt at han lot seg bestikke i forbindelse med VM i 1998. – Sammen med andre gikk jeg i eller rundt 1992 med på å akseptere en bestikkelse i forbindelse med valget av arrangørnasjon for VM i 1998, sier Blazer i et vitnemål som er frigitt av det amerikanske justisdepartementet.

– Fra, eller rundt, 2004 og fram til 2011 aksepterte jeg og flere i andre i FIFA-styret å motta bestikkelser i forbindelse med valget av Sør-Afrika som vertsnasjon for VM-sluttspillet i 2010, innrømmer Blazer videre.

– I kraft av våre verv gikk vi med på å delta i svindel for å frarøve FIFA og CONCACAF retten til hederlig arbeid ved å motta hemmelige bestikkelser, heter det også i vitnemålet fra amerikaneren.

FBIs kronvitne

Blazer, som nå er alvorlig syk, tilføyer at han i 2013 også aksepterte bestikkelser i forbindelse med CONCACAF-turneringen Gold Cup, som tilsvarer EM i fotball.

– I og rundt 1993, og fram til på begynnelsen av 2000-tallet, aksepterte jeg og andre bestikkelser i forbindelse med TV-rettighetene og andre rettigheter tilknyttet Gold Cup i 1996, 1998, 2000, 2002 og 2003. Sepp Blatter trakk seg overraskende som FIFA-president tirsdag kveld. Chuck Blazer har vært kronvitnet i det føderale amerikanske politiet FBIs etterforskning av FIFA-saken.

Høyt på strå

På slutten av 80-tallet var Chuck Blazer en far med fotballspillende barn og noen tillitsverv i amerikansk fotball. Han hadde ingen jobb og han slet med gjelden som skulle betales i faste avdrag. Men han hadde initiativ og arbeidslyst og han var en god selger.

Snart var han høyt på strå i fotballens organisasjonsliv. Han ble generalsekretær i fotballforbundet for Nord- og Mellom-Amerika (CONCACAF). Han fikk sete i FIFAs eksekutivkomité i 1996. Stedet hvor de virkelige avgjørelsene i FIFA blir tatt. Han hadde før det nye årtusen ble ringt inn fått tilnavnet «Mr. 10 prosent». Tilnavnet kom ettersom 10 prosent av alle kontrakter og medieavtaler havnet på Blazers hemmelig bankkonti.

Blazer var ikke så nøye med å fortelle amerikanske skattemyndigheter at han hadde penger og hvor de var. Samtidig bodde han i en storslagen leilighet i Trump Towers på Manhattan. Leiepris: 150.000 kroner måneden. CONCACAF betalte regningen.

Så raknet det

I 2011 begynte det å rakne for Blazer. Han ble beskyldt for korrupsjon, men var med på å sette i gang etterforskning av to andre FIFA-medlemmer. Men nå hadde FBI begynt å komme på sporet av pengene som Blazer hadde tilegnet seg. Ifølge flere medier hadde han i perioden mer enn 15 millioner dollar i inntekter.

FBI startet etterforskning. Og når FBI setter i gang er de grundig. Under ledelse av statsadvokater i New York ble Blazer konfrontert med at sine konti utenfor landets grenser og all mer eller mindre lyssky virksomhet i CONCACAF-regi. Men den opprinnelige siktelsen skal ha handlet om manglende innbetaling av skatt i en tiårsperiode.

Den en gang så mektige mannen med de dyre vanene bestemte seg for å samarbeide med FBI. Samarbeidet med Chuck Blazer har trolig vært helt avgjørende for FBI.