Fotball

Håkon Opdal ble nazihetset

<p>Grovt sjikanert på ba.no etter å ha blitt pappa. BA-redaktøren beklager.</p>

opdal-sur-lead
  • Øystein Vik
  • Håvard Prestegården

Lørdag ble Brann-keeper Håkon Opdal (27) pappa til en liten gutt.

Ba.no publiserte en sak om babylykken tirsdag morgen.

Det ble også åpnet for gratulasjoner fra leserne. Men det var ikke bare lykkønskninger som kom til Opdal og kjæresten Diouma Diakite. En av de første innsenderne benyttet anledningen til å sjikanere både Opdal og hans mørkhudede kjæreste.

«Ødelegge vårt blod»

Bt.no ønsker ikke å gjengi hele kommentaren, men Opdal ble blant annet beskyldt for å «forgifte rasen vår og ødelegge vårt blod». Innholdet bar preg av jødehets, rasistiske og nazistiske holdninger.

– Slike innlegg er så uintelligent at jeg ikke har lyst til å kommentere det, sier en noe oppgitt Brann-kaptein Håkon Opdal.

Han var ukjent med at han var blitt hetset på ba.no, da bt.no spurte ham om saken onsdag ettermiddag. Opdal går langt i å si at Bergensavisen bør begynne med forhåndssensur av debattinlegg, slik at ikke hva som helst blir lagt ut.

– Det er viktig at folk får diskutere og si sin mening, men vi prøver jo å leve i et samfunn, og da bør vi vel også holde oss til visse retningslinjer når det gjelder ytringer, sier Opdal.

Bekymret for de unge

– Hvis BA eller BT publiserer debattinlegg på sine sider på nettet, bør avisene kunne stå for innleggene er på sidene deres. Jeg vet ikke om BA vil være troverdig eller ikke. Ønsker de å være det, bør ikke slike ting komme ut, sier Opdal.

Brann-keeperen sier han er bekymret for hvordan den oppvoksende generasjon forholder seg til ting som står på internett.

– Jeg tror ikke vi som er gamle nok til å ha sett nettet fra starten sliter veldig med å se hva som er hva på nettet, men de som vokser opp tror jeg har problemer med å skille kildene. Når det står debattinnlegg rett under artikler, kan folk ha problemer med å skille. Dette er en interessant debatt jeg har engasjert meg i før. Også når det gjelder Wikipedia. Folk tror de kan ta det som står der for god fisk, men det kan de ikke, sier Opdal.

Ingen leser gjennom

– Er det lov å skrive hva som helst på ba.no?

– Nei, det er ikke lov å skrive hva som helst. Innlegg som strider mot norsk lov eller Vær Varsom-plakaten, blir ikke godtatt, sier ansvarlig redaktør i BA, Anders Nyland.

Nyland vet ikke hvor lenge innlegget lå ute før det ble fjernet. Men det ble publisert. Det er nemlig ingen som leser gjennom innleggene på ba.no før de ligger ute på nettet.

– Noe av det groveste

– I likhet med mange andre aviser, har vi ingen forhåndsredigering. Men vi sletter fortløpende useriøse innlegg, sier Nyland.

– Hva synes du om denne hilsenen til Opdal?

– Det er noe av det groveste jeg har sett. Jeg synes det er helt forferdelig at mennesker får seg til å skrive slikt.

– Er dette det verste dere har sluppet gjennom på ba.no?

– Jeg kan i farten ikke komme på noen grovere kommentarer. Jeg har hørt at det tidvis har vært noen useriøse innlegg, men denne var stygg. Vi ønsker å beklage dette overfor Opdal og familien, sier Nyland.

Vil ikke redigere

Redaktøren mener likevel det er flere fordeler enn ulemper med å slippe gjennom uredigerte innlegg i nettdebatten.

– Vi vil ikke ha forsinkelser i debatten. Vi har mulighet til både å forhåndsredigere innleggene og å slå av kommentarfunksjonen på enkeltsaker, men det har vi valgt å ikke gjøre.

– Tjukke i hodet

Nyland sier at mannen som skrev hatinnlegget mot Opdal, har fått en advarsel. Han er imidlertid ikke fjernet som bruker på ba.nos debattforum.

– Vi gir alle en mulighet til å ta seg sammen. Skriver man upassende innlegg, får man en advarsel. Vi følger disse brukerne tett. Skjer det en gang til, blir brukeren slettet.

Debatten om debatten på norske nettaviser har gått friskt den siste tiden. Også bt.no har tidligere sluppet gjennom innlegg som skulle vært refusert av hensyn til mediehusets debattpolicy. BTs sjefredaktør Trine Eilertsen har varslet at debattreglene skal håndheves strengere.

På ba.no må alle innsendere registrere seg med eget mobilnummer. Enkelte mener tvungen registering vil få bort de mest useriøse innleggene.

– Men det fungerer åpenbart ikke alltid?

– Jeg tror det virker oppdragende for debatten. Men så er det dessverre noen som på godt norsk er tjukke i hodet. For øvrig legger vi til grunn at PFU sier det er greit med diskusjoner som ikke forhåndsmodereres, så lenge upassende innlegg blir fjernet innen rimelig tid.

Ønsker debatt om alt

– Ba.no åpner for debatt på alle saker. Er det viktig at leserne diskuterer hvem som for eksempel er den skyldige part i en trafikkulykke?

– Det kan være viktig. Vi opplever at det kommer gode og viktige opplysninger i debattfeltet på slike saker. Ved tragiske hendelser har vi også sett at debattfeltet har fungert som en slags kondolanseprotokoll, og at pårørende faktisk har satt pris på å få komme til orde, sier Anders Nyland.

bt.no har uten hell forsøkt å komme i kontakt med den omtalte BA-leseren.

Hvilke regler bør gjelde for nettdebatter? Diskuter her !

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
  • Champions League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien