Fotball

Hareide om EM: – Vi står overfor en unik mulighet. Den får vi kanskje aldri igjen

Danmarks landslagssjef Åge Hareide vet hva som står på spill i 2019. Tar han laget til EM, blir det kamper på hjemmebane i neste års sluttspill.

Åge Hareide ønsker å føre Danmark til et EM-sluttspill der minst to kamper vil spilles på hjemmebane. Farligste rival i kvalifiseringen er Sveits, som venter i første kamp. Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

  • sjur.natvig@ntb.no

– Den helt klare målsetningen for 2019 er at vi skal til EM. Det tror jeg vi klarer, for vi har utviklet oss positivt de siste par årene, og vi er der jeg håpet at vi skulle være, sier sunnmøringen etter et år hvor laget hans var ubeseiret (unntatt en straffesparkkonkurranse) og tok seg til cupspillet i VM.

– Vi står overfor en unik mulighet til å spille EM på hjemmebane. Den får vi kanskje aldri igjen, så vi skal gripe den.

Motstandere i EM-kvalifiseringen er Sveits, Irland, Georgia og Gibraltar. Sveits er toppseedet i gruppen og tar imot danskene i aller første runde i Basel 26. mars.

  • LEST DENNE? Hareide mener dette blir Solskjærs største utfordring

Nøkkelkamp fra start

Den kampen er Hareides ledestjerne i sesongforberedelsene. Det blir landslagets første kamp på over fire måneder.

– Under en så lang pause er det meget motiverende at neste kamp er så viktig. Det blir den viktigste kampen vi spiller i 2019, for det er mot vår sterkeste rival, og det er på bortebane, sier Hareide.

– Vi ønsker ikke å ødelegge stimen vår (av kamper uten nederlag), for det vil være en fantastisk start på kvalifiseringen om vi tar poeng.

Foran Spania

Han har sett kampen fra november da Sveits banket VM-bronsevinner Belgia 5-2 i nasjonsligaen. I månedene som kommer skal han studere sveitserne til minste detalj, men inntil videre er han imponert av åtteren på FIFA-rankingen.

– Sveits er et godt lag med mange spillere fra halvstore klubber. De har spilt sammen lenge og har gode relasjoner. Akkurat som oss er laget deres styrke, ikke enkeltspillere, sier han.

– Etter trekningen tenker folk i Danmark at Sveits ikke er noe i forhold til for eksempel Spania (som Norge fikk i sin gruppe og møter borte i første kamp), men Sveits er foran Spania på FIFA-rankingen.

EM-sluttspillet i 2020 skal avvikles i 12 byer i like mange land, og Parken i København får tre gruppekamper og en åttedelsfinale. Lag fra arrangørlandene som kvalifiserer seg til EM får spille minst to gruppekamper i eget land.

(©NTB)

Les mer om

  1. Fotball-EM
  2. Danmarks herrelandslag fotball
  3. Åge Hareide