Energibunten som har endret Liverpool

KOMMENTAR: Jürgen Klopp har på mange måter revolusjonert Liverpool FC siden han kom. Det kan ende med et svært verdifullt trofé. Først må imidlertid seiersvante spanjoler slås.

ENERGIBUNT: Jürgen Klopp jubler underveis i seieren mot Villarreal torsdag. Liverpool tok seg til sin 12. europacupfinale og møter Sevilla 18. mai.

Følg finalen Liverpool-Sevilla direkte her klokken 20.45

De som har kommet til en vinterstengt hytte og åpnet dører og vinduer har kjent frisk velduftende vårluft sive inn i rommet. Kanskje var det litt av det samme Liverpools spillere kjente da Jürgen Klopp ankom i oktober i fjor. Tyskeren har en energi og lidenskap som kler den stolte og tradisjonsrike klubben. Han kom ikke et sekund for tidlig.

Klubben få tok helt på alvor

Harry Redknapp provoserte garantert mange Liverpool-supportere da han tidlig i sesongen beskrev Liverpool som «bang average». Trolig traff han likevel svært godt.

Fotballekspert Lars Tjærnås

De røde var i ferd med å bli en klubb relativt få av de andre toppklubbene tok på helt alvor og litt for få fryktet. Klubben var tvunget til å ta grep. Likegyldighet måtte snus til lidenskap. De traff blink.Klopps humør og energi har vært en svært viktig faktor bak fremgangen. Du kan imidlertid ha verdens blideste og mest energiske trener uten at det hjelper. Det viktigste er at han endret måten å spille fotball på.

Fremover, fremover

Denne sesongen har vært «fremoverfotballens» sesong. Leicester har vunnet Premier League, Atlético Madrid kan vinne Champions League. Under Klopp har Liverpool også begynt å spille ballen oftere fremover. Det viktigste er imidlertid at de hindrer motstanderen å gjøre det samme like ofte.

GLEDE: Klopp og Sturridge delte en bamseklem etter seieren mot Villareal i semifinalen.

Intensiteten i forsvarsspillet har steget mange hakk de siste månedene. Alt handler om å gi motstander så lite tid og små rom som mulig med ballen i beina, selv et godt stykke unna eget mål.Det bakre leddet, som i fjor var en koloss på leirføtter, får nå den nødvendige hjelpen av spillerne lenger frem på banen, og har plutselig sett mye stødigere ut. Selv med mange skader og rullering på spillere har den defensive organiseringen, med noen unntak, vært solid. Det er tvingende nødvendig i finalen også. Motstanden er nemlig fryktelig sterk.

Emery vs. Klopp

Sevilla har vunnet denne turneringen ikke mindre enn fire ganger de siste elleve sesongene, blant annet de to seneste. Det er et særdeles rutinert mannskap, med Kevin Gameiro konstant jaktende på rom og scoringer på topp og med mengder av kreative midtbanespillere rett bak seg.

INTENS: Sevillas trener Unai Emery. Her under semifinalen mot Sjakhtar Donetsk.

Det sies at lag ofte speiler trenernes personlighet. Det stemmer med Sevilla. Det er et intenst lag, med en ekstremt intens trener. Unai Emery er trolig den treneren i verden med høyest kaloriforbruk på linjen i løpet av en kamp. Han er ikke et tidels sekund i ro, og dirigerer laget med alle kroppsdeler. Kampen i kampen vil stå mellom ham og Klopp. Kampen om å vise størst lidenskap på linjen blir trolig jevn. Det samme blir nesen garantert det som foregår på gresset.Denne sesongen har Sevilla vært rammet av «reisesyken». De presterte kunststykket å gå gjennom hele ligaen uten å vinne borte, og de fleste av oss husker også at de ble sendt hjem fra Molde med tap i februar på veien mot finale. Emery må kurere dette før avspark i Basel.

Mye som står på spill

Flere faktorer taler for en åpen fotballkamp med ganske mange scoringer. Det viktigste er selvsagt kreativiteten hos flere offensive spillere i begge lag. Det er to trenere som normalt sett vil ha kamper med høy intensitet, og som våger å sende mange spillere høyt i banen. Litt uærbødig sagt er det også et argument at begge lag har midtstoppere som kan komme til å slite med tempoet hos motstanderens spisser.

Det ligger enormt mye i potten. Tittel, pokal og ære er attraktivt nok. Det viktigste er likevel at vinneren også er kvalifisert for neste sesongs Champions League.

Tar Liverpool den har de kommet lenger på et halvt år med Klopp enn selv de største optimistene våget å drømme om.