Fotball

Tettey åtte år etter kvalik-nedturen: - Det er sånne smeller som gjør at du blir voksen

Åtte år etter at EM-sjansen glapp på oppløpssiden, får Alexander Tettey (29) muligheten til den ultimate oppturen.

Alexander Tettey er blitt en viktig brikke i Per-Mathias Høgmos Norge. Torsdag kan han være med på å sende Norge et skritt nærmere EM-sluttspill.
  • Erlend Nesje
    Journalist

— Han er en av våre nøkkelspillere, fastslår landslagssjef Per-Mathias Høgmo og peker på midtbanekriger, formspiller og «målkonge» Alexander Tettey.

Les også

Tettey fikk kapteinsbindet: - Jeg trodde de tullet med meg

Kaptein John Carew forsøkte så godt han kunne å trøste den unge Rosenborg-spilleren på Norges midtbane.

Men hverken en klem eller et klapp på kinnet fra landslagets største stjerne hjalp.

Alexander Tettey gjemte ansiktet i trøye nummer 41.

Alexander Tettey (21) spilte sin andre landskamp da Norge tapte 2-1 hjemme mot Tyrkia i november 2007. Tettey deppet sammen med Bjørn Helge Riise (i bakgrunnen) og de andre lagkameratene

Norge 1. Tyrkia 2. Muligheten til EM-spill var i realiteten over i tåkehavet en lørdagskveld på Ullevaal i november 2007. Mange pekte mot midtbanemann Tettey, som kom inn for den skadede kapteinen Martin Andresen.— Denne oppgaven ble for stor, skrev Aftenposten og ga trønderen børskarakter 2. — Så nervøs ut fra første spark og gjorde det meste feil, konstaterte VG og ga børskarakter 3 til 21-åringen.

Dagbladet var også inne på det samme, at «anledningen var for stor».

Ute i 1179 dager

— Hva jeg lærte av det? Når du er ung på et lag, og det ikke går bra, blir du spist opp av pressen. Dere la skylden på meg. Men det gikk helt fint for meg etterpå, sier Tettey og legger til:

— Det er godt mulig jeg ikke burde spilt den kampen. Men det er jo sånne smeller som gjør at du blir voksen. Jeg ble jo sterkere av det. Tross alt var det kun snakk om en fotballkamp. Det var ingen som drepte meg. Jeg lever jo! Og jeg har hatt det fint etterpå, forteller Norwich-spilleren.

Det tok 1179 dager før Tettey startet en landskamp igjen, mot Polen i februar 2011. Men daværende landslagssjef Åge Hareide mener det er feil å legge skylden på Tettey for at Norge mistet EM i 2008. — Én eller to uker før hadde han spilt en kjempekamp for Rosenborg i Champions League borte mot Valencia. Han var i god form, det var slett ikke Tetteys feil at vi tapte. Den EM-plassen skulle vært sikret lenge før. Vi skulle gjort det i Frankfurt, da vi ledet 2–0 mot Tyrkia. Jeg ser ikke på Ullevaal-kampen mot Tyrkia som skrekkeksempelet i den kvaliken, sier Hareide åtte år etter.

Les også

Playoff-magasin: Her river Semb Norges mesterskapshistorie i stykker

I november 2007 hadde Tettey 19 minutter i en privatlandskamp som ballast før han ble kastet ut i en EM-skjebnekamp på Ullevaal.

I november 2015 er han og Per Ciljan Skjelbred (ubenyttet reserve) de eneste gjenværende fra laget som tapte hjemme mot Tyrkia åtte år i forveien.

Sjansen for endelig å kvalifisere seg for et sluttspill har, som i 2007, aldri vært større etter EM 2000. ## Toppscorer for Norge

Men det er en forskjell: Tettey er en langt mer voksen fotballspiller, en av de aller beste for Norge i kalenderåret. Med tre mål er 29-åringen toppscorer for Norge i EM-kvaliken. Og på klubblaget Norwich har han over tid nytt stor tillit. Sist helg vikarierte han som kaptein i Premier League.

— Det høres kanskje litt kjedelig ut, men jeg har ikke tatt noen spesielle grep. Jeg har kun jobbet, jeg har jobbet knallhardt.

- Er det så enkelt?

— Ja.

Det var Per-Mathias Høgmo som ga Tettey tillit borte mot Real Madrid i Champions League høsten 2005. Og etter at Høgmo ble landslagssjef er 29-åringen blitt en sentral midtbanemann for Norge.

— Det har vært bedre under Per-Mathias enn tidligere, da det gikk mer opp og ned. Det kan handle om måten vi spiller fotball på, at den passer meg bra. Det hjelper også å ha en trener som tror på ferdighetene dine.

- Vil et seiersmål mot Ungarn være en perfekt revansj etter det som skjedde mot Tyrkia i 2007?

— Nei, jeg vil ikke bruke ordet revansj. Jeg ser ikke på det som en revansj. Jeg gjør bare jobben min så godt jeg kan.

Hør Aftenpostens sportspodcast før Ungarn-kampen:

Les også

  1. Høgmos siste pressekonferanse: - Norge gikk seg litt bort etter å ha hatt mye suksess

  2. Skjelbred: - Vi er et lag med stor L

  3. «Laget hans står på kanten av en vulkan, men han snakker om det som om det er i ferd med å forandre norsk fotballhistorie»

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Alexander Tettey