Fotball

1992: Fotball-EM i Sverige

Ett av Europas mest lovende landslag fikk ikke delta i 1992. Da slo reservene til.

  • Erlend.nesje@aftenposten.no
    ERLEND NESJE, TORSTEIN RINGNES, EIRIK FARDAL OG KJETIL FLYGIND

FINALISTENE: Tyskland og Danmark under lagenes nasjonalsanger før EM-finalen på Nya Ullevi i Gøteborg 26. juni 1992. Foto: CARLO FUMAGALLI, AP

Skulle skifte kjøkken — vant EM-gull istedet

De hadde et av Europas mest lysende landslag. Men så ble Jugoslavia nektet å spille EM. Da måtte Danmarks landslagssjef overlate kjøkkenbyggingen til andre..

GAMMEL HELT: Dragan Stojkovic scoret to mål for Jugoslavia i VM 1990, men ble nektet å spille EM i 1992. Foto: ARMANDO FRANCA, AP

Se for deg et mesterskapslag med disse spillerne:

Darko Pancev. Dejan Savicevic. Robert Prosinecki. Dragan Stojkovic. Zvonimir Boban. Predrag Mijatovic. Davor Suker. Sinisa Mihajlovic.

For et lag! For noen spillere!

Og de spilte alle sammen da Jugoslavia kvalifiserte seg for fotball-EM i Sverige i 1992. Jugoslavia på den tiden var en av verdens mest spennende fotballnasjoner. De vant U20-VM i 1987, de hadde et storlag på gang, og de vant sin EM-kvalifiseringsgruppe som de skulle. Foran Danmark.

Men to uker før fotball-EM i Sverige startet kom beskjeden: Jugoslavia var utestengt fra mesterskapet. Det var den internasjonale sanksjonen på grunn av borgerkrigen som herjet Jugoslavia.

— Jeg skulle skifte kjøkken. Men så ble vi "kalt inn" for å spille EM i Sverige. Kjøkkenet er ferdig nå, men jeg måtte leie inn profesjonell hjelp for å få det ferdig, sa Danmarks landslagssjef Rikard Møller Nielsen da den største jubelen etter det sensasjonelle EM-gullet hadde lagt seg.

Treningskamp før ferie

JUBELSCENER: Lillebror Laudrup, Brian, opphevet landslagsboiktotten i tide til å få spille EM i 1992. Det angret han ikke på, for Danmark vant EM. Foto: CARLO FUMAGALLI, AP

Peter Schmeichel hadde gjort unna debutsesongen med Manchester United i England. Selv om de ikke skulle spille EM var han og Danmarks landslag en attraktiv motstander for EM-klare nasjoner. De ville ha en siste test før mesterskapet. Og ettersom København er svært nær Sverige, var Danmark en ønsket motstander.

Schmeichel og kompani forberedte seg til en treningskamp mot EM-klare SUS, samveldet av uavhengige stater, 11 av de tidligere statene som utgjorde Sovjetunionen.

Danmark skulle ha to treningsøkter dagen før treningskampen.

— Vi spiste lunsj etter den første treningsøkten og vi fikk høre de første ryktene, om at Jugoslavia var kastet ut og at vi måtte ta deres plass. Da vi kom tilbake fra den andre treningsøkten, var det bekreftet at vi skulle spille fotball-EM, forteller Schmeichel til UEFA-com.

Danmark skulle altså aldri vært med i EM. De kom med på overtid på grunn av krigen på Balkan. Men de vant like godt hele mesterskapet, blant mesterskapshistoriens største sensasjoner.

Og som ikke det var nok: Landslagssjef Rikard Møller Nielsen var ingen populær mann, hverken hos spillere forbund. Brødrene Laudrup ønsket ikke å spille under ham, de hadde en vidt forskjellig oppfatning av hvordan fotball skulle spilles. Og langt på vei var den nå avdøde danske landslagssjefen uønsket også av Dansk Boldspil-Union.

Michael Laudrup og Møller Nielsen kom ikke på talefot før året etter. Men lillebror Brian lot seg overtale til landslagscomeback i EM-året 1992. Det haltet litt for Danmark i de første kampene. Først målløst og uavgjort mot et svakt engelsk lag. Så tap for vertsnasjonen Sverige, da Tomas Brolin scoret kampens eneste mål.

Men Danmark vant den tredje gruppekampen 2-1 og var klare for EM-semifinale.

Reddet van Bastens straffe

Tyskland vant sin semifinale 3-2 mot Sverige foran 28.000 tilskuere på Råsunda.

Mens Danmark og Nederland spilte 2-2 etter ekstraomganger i den andre semifinalen på Nya Ullevi.

Kampen måtte avgjøres på straffespark. Peter Schmeichel reddet forsøket fra 1988-helten Marco van Basten og Danmark var klare for finale mot Tyskland. Sistnevnte var regjerende verdensmester og naturlig nok storfavoritter. Men Danmark fløy videre på en bølge av selvtillit. John "Faxe" Jensen sendte Danmark i tidlig ledelse. Og da Kim Vilfort økte til 2-0 var finalen avgjort.

Det var en bragd av Danmark. Men hvor gode Suker, Mihajlovic, Prosinecki, Stojkovic, Boban, Savisevic og Mihajlovic kunne vært sammen i et mesterskap får vi dessverre aldri svar på…

svp://111727?view=ap

EM-stjernen: Peter Schmeichel, Danmark

KEEPERHELT: Peter Schmeichel ble kåret til EMs beste keeper i 1992.

26-åringen hadde gjort unna debutsesongen med Manchester United. Peter Schmeichel hadde et stort EM og reddet straffen fra Marco van Basten i straffesparkkonkurransen i EM-semifinalen.

Les mer om

  1. Fotball-EM