Før var treneren den store stjernen. Nå er det laget som skinner

Tuchel har slukket Klopp-ilden i Borussia Dortmund.

HOPPE ETTER KLOPP: Tuchel (til v.) hadde en stor oppgave med å ta over Dortmund-skuten etter Jürgen Klopp, men den tidligere Mainz-treneren har så langt hatt stor suksess. Her fra lagenes Bundesliga-oppgjør i 2010.

Siden 2008 var Jürgen Klopp den store profilen i Borussia Dortmund. Selv om den karismatiske treneren slet i forrige sesong, var han blitt Herr Borussia Dortmund. Derfor sørget mange av de trofaste Dortmund-tilhengerne da han takket av, og siden forsvant til Liverpool.

Sorgtiden ble imidlertid kort. Inn kom Thomas Tuchel, og når den nye Borussia Dortmund-treneren leder sitt lag ut i søndagens Bundesliga-duell mot Stuttgart, gjør han det etter en høst der de gule fra industribyen har valset over de fleste motstanderne.

Les også

Yngve Hallén tar ikke gjenvalg som fotballpresident

Unntakene er suverene Bayern München og Hamburg. Det første Borussia Dortmund-tapet under Thomas Tuchel kom i München der hjemmelaget viste sin klasse og vant 5-1, og i forrige runde ble det en skikkelig smell i Hamburg der hjemmelaget vant 3–1.

Les også

Skjelbred mener Javier Mascherano er verdens beste fotballspiller

WUNDERBAR. Thomas Tuchel og hans Borussia Dortmund har spilt strålende så langt i sesongen. Det har gjort at savnet etter Jürgen Klopp ikke er like stort.

Europaliga-suksessDe elleve andre Bundesliga-oppgjørene har endt med ni seirer og to uavgjorte kamper. I Europaligaen står de med tre seire og ett tap, og er allerede videre fra gruppespillet med én kamp igjen å spille.

En trøblete 2014-15-sesong som endte med en skuffende 7. plass, er for lengst glemt. For under sin nye trener har Borussia Dortmund spilt sprudlende fotball, og med sine 36 scoringer er det kun Bayern München med sine 40 fulltreffere som har scoret flere.

Les også

Slik ble Leicester best i England: - Et eventyr av en historie

Vraket veteraner

Som type er Thomas Tuchel ulik Klopp. Han er mer beskjeden og nøktern, men bak fasaden skjuler det seg en trener som har erfaring nok til å ta tøffe avgjørelser. I Dortmund-leiren kom det overraskende da den nye treneren i sommer sendte klubbikoner som Jakub Blaszczykowski og Kevin Grosskreuz på dør. Han hentet også en relativt ukjent keeper i Roman Bürki som har sørget for at veteranen Roman Weidenfeller er blitt annetvalg.

Unggutten Julian Weigl har også sluppet til, og 20-åringen har tatt så godt vare på sjansen at han har spilt de fleste kampene. Profiler som Pierre Aubameyang og Henrik Mkhitaryan har dessuten blomstret under Tuchel. Førstnevnte er med sine femten mål øverst på toppscorerlisten foran helgens runde med en fulltreffer mer enn målmaskinen Robert Lewandowski, mens Mkhitaryan med sine fem mål har scoret like mye allerede som i forrige sesong.

– Thomas Tuchel har endret på mye i klubben. Vi spiller mer offensivt enn tidligere, scorer flere mål, og da er vi alle lykkelige, sier Armenia-profilen i et intervju med ZDF.

Mainz-arven

Jürgen Klopp og Thomas Tuchel preget hver sin æra i Mainz, og nå håper Borussia Dortmund-tilhengerne at det også skjer i deres klubb. Så langt har Tuchel-inntoget vært en suksess. Dagens Dortmund-utgave har storspilt, og begrepet "gegenpress" er fortsatt det som gjelder i klubben. For sesongens Dortmund-utgave presser som regel motstanderne høyt på banen og har vist en aggressiv, offensiv, og underholdende spillestil så langt.

Som Mainz-trener opplevde Tuchel å slå Bayern München tre sesonger på rad i tiden da Louis van Gaal og Jupp Heynckes trente den tyske storklubben. Tuchel er også kjent som en trener som ikke er redd for å gå egne veier.

Som trener for lovende unggutter sørget han for at talentene fikk utfordringer de ikke var vant til. Tuchel mente at de hadde sklidd gjennom en tid der alt var lagt til rette for dem. Rett og slett for å vekke dem sørget han for at de fikk uvante utfordringer.

Tuchel beordret gresset til ikke å klippes på noen av treningsbanen slik at ungguttene fikk kjenning med å spille under uvante forhold. Han stengte av air condition-anlegget i garderoben, og en gang ga han bussjåføren beskjed om ikke å stille slik at spillerne selv skulle klare å løse floken med å komme seg til en bortekamp.

Qatar-kritiker

Selv tok han et sabbatsår fra trenergjerningen etter 2013-14-sesongen, og gjorde alt annet enn å følge fotballen tett.

– Jeg kommer til å gjenta det i 2022, for hvis VM finner sted i Qatar vinterstid, blir det et fryktelig ondt år for fotballen, har Tuchel uttalt til tysk media.

Søndag er han imidlertid klar til å jakte en nye trepoenger hjemme på gode, gamle Westfahlenstadion. 20 scoringer på de seks første hjemmekampene er tall som er bedre enn det Klopp på sitt beste regisserte. Bunnlaget Stuttgart ligner en "prügelknaben" etter at Thomas Tuchel har fått sving på Borussia Dortmund.