- FIFA-topper ga seg selv bonuser på 670 millioner kroner

FIFAs advokater sier til AP at Sepp Blatter med flere skal ha gitt seg selv bonuser på totalt 80 millioner dollar over fem år.

President Sepp Blatter ble offer for spøken til en komiker under en pressekonferanse i fjor. Nå har FIFAs advokater funnet bevis på at den tidligere presidenten skal ha beriket seg selv med betydelige summer.

Den sveitsiske justisministerens kontor bekrefter overfor nyhetsbyrået AP at de har foretatt en razzia mot FIFAs hovedkvarter i Zürich.

Justisministerens kontor sier at AP at dokumenter og elektronisk data har blitt beslaglagt, og vil nå bli undersøkt.

Les også

Norden vil ha slovensk UEFA-president

Myndighetene jakter bevis i den pågående etterforskningen mot Jerome Valcke, tidligere generalsekretær i FIFA, og tidligere president i FIFA, Sepp Blatter. Begge er mistenkt for å ha unndratt penger fra FIFA.

I desember ble

Les også

FIFA-topper pågrepet i stor politiaksjon

— Gitt seg selv bonuser på 80 mill dollar over fem år

— Det ble foretatt et søkt mot FIFAs hovedkvarter torsdag, med mål om å bekrefte tidligere funn, og med mål om å finne ny informasjon, informerer justisminister Michael Laubers kontor til AP.

Tidligere generalsekretær Jerome Valcke og tidligere president Sepp Blatter i FIFA.

Samtidig kom beskjeden fra FIFAs advokater fredag, om at Blatter, Valcke og mangeårig finanssjef i FIFA, Markus Kattner, skal ha gitt seg selv bonuser på totalt 80 millioner dollar over fem år. Ifølge FIFAs advokater er dette brudd på sveitisk lov, og informasjonen er overgitt til sveitsiske og amerikanske myndigheter. Begge lands myndigheter etterforsker FIFA for korrupsjon.

— Bevisene tyder på et koordinert forsøk fra tre tidligere FIFA-topper på å berike seg selv gjennom årlige lønnsøkninger, VM-bonuser og andre insentiver, sier Bill Burck, partner i selskapet Quinn Emanuel som foretar den interne etterforskningen i organisasjonen.

FIFA har selv lagt ut informasjon om hvordan de siste ukenes etterforskning har pågått på egne nettsider.

I forrige uke fikk Markus Kattner sparken, etter anklager om ureglementær bonusutbetalinger på millioner av dollar. Kattner var finanssjef i 13 år under Blatter og var også Valckes assistent.

Sepp Blatter er utestengt fra all fotball i seks år. Bakgrunnen for utestengelsen er en avtale mellom Blatter og Michel Platini som sikret sistnevnte en utbetaling på ti millioner sveitsiske franc.

Les også

Han skulle redde FIFA - nå kan han selv bli utestengt

Infantino skal ikke være involvert

Valcke er anklaget for ulovlig billettsalg, samt for å ha forsøkt å selge TV-rettighetene for Karibia til en tredjepart langt under markedsverdi.

FIFA-president Gianni Infantino skal ikke være del av den pågående etterforskningen, ifølge NTB.

Infantino er også i hardt vær. Den tyske avisen Die Welt har lest en epost-korrespondanse der det kommer frem at Infantino skal ha begått flere tjenestefeil.

Infantino skal blant annet ha bedt om at innspillingen fra et FIFA-møte i Mexico by skulle slettes. På dette møtet i mai skal man ha diskutert en plan for å få fjernet Domenico Scala, lederen for FIFAs uavhengige kontroll— og konstitusjonskomité.

Saken oppdateres