Fotball

Advarer mot å kopiere Vikings Island-suksess

Konkurransen fra europeiske storklubber gjør det vanskeligere for norske klubber å hente gode islendinger. Viking har truffet blink med sine.

Jon Dadi Bödvarsson har storspilt for viking, men Olafur Örn Bjarnason (innfelt) advarer Brann mot å kopiere søndagens motstander.
  • Magnus Wikan

— Vi møter Island på søndag, sier Branns Jonas Grønner fleipete.

Selv om det egentlig bare er fem av Vikings 23 spillere som er islandske, skulle man tro at det var langt flere. For sammen har Vikings islandske bande stått for hele 14 av lagets 21 mål denne sesongen, og det vil ikke være en stor overraskelse om alle fem blir å finne i søndagens startoppstilling. Vikings islendinger har tatt eliteserien med storm denne sesongen. Det er ikke overraskende for dem som følger fotballen på øyen.

— De dominerte fotballen på Island og var gode på U21-landslaget, så jeg er ikke overrasket, sier Grønner, og refererer til Sverrir Ingason og Björn Daniel Sverrisson som han spilte mot da han var på utlån til KR Reykjavik.

Store islandske profiler

Overrasket er heller ikke tidligere Brann-stopper Olafur Örn Bjarnason. Islendingen, som nå er trener for FK Fyllingsdalen, forsto tidlig at Vikings islendinger kom til å bli gode.

— Sverrison og Ingason var blant de aller beste på Island i et par år før de dro til Viking. På Island har vi bare ventet på at de skal dra ut. De dominerte i to av Islands beste klubber og har vært gode på U21-landslaget. I tillegg har de en erfaring fra fotball i Europa som få nordmenn på deres egen alder har, sier Bjarnason.

Sverrison har fra sin midtbanerolle scoret tre mål og er svært viktig for Vikings angrepsspill. Bakover på banen har Ingason vist seg som en stopper av høy kvalitet i tospann med sin mer rutinerte landsmann Indridi Sigurdsson. På topp har Jón Dadi Bödvarsson imponert med fem scoringer, mens Steinthor Thorsteinsson har fortsatt det gode kantspillet han viste i sin gamle klubb, Sandnes Ulf.

— Jeg har lagt merke til fremgangen deres der nede. Vi må være gode for å kunne håndtere deres ferdigheter, sier Brann-trener Rikard Norling.

Advarer mot å hente islendinger

Viking visste godt hva de fikk da de hentet to av de mest profilerte spillerne i den islandske ligaen før denne sesongen. For når man er så dominerende i den hjemlige serien, er ikke veien lang for å bli det samme i Norge.

— Islandsk fotball er nok litt bedre enn folk tror. I tillegg har islendinger en fordel fordi de ikke vil bruke lang tid på å tilpasse seg den norske fotballkulturen. Den er ganske lik den på Island, sier Branns eneste islending, Birkir Sævarsson.

Likevel vil Fyllingsdalen-trener Bjarnason advare andre norske klubber, som Brann, mot å se til Island for å forsterke laget. Til det har konkurransen fra større europeiske klubber blitt for stor.

— Det finnes mange unge spillere på Island som kan bli gode nok til å dominere norsk fotball, men de drar ut til store ligaer veldig tidlig, sier Bjarnason.

- Ymse kvalitet

— Det merkes godt på det islandske landslaget, som bare var en kvalifiseringskamp mot Kroatia unna å nå årets VM. Flere av nøkkelspillerne bak den

Jonas Grønner spøker om at Brann møter Island når de gjester Viking på søndag.

bragden er fostret opp i utenlandske ligaer.

— Mentaliteten på Island er at man drar ut om man får muligheten. Med så mange islandske spillere i europeiske toppligaer, drømmer de unge spillerne om mer enn Norge, sier Grønner.

Bjarnason mener derfor at norske klubber ikke må se seg blind på suksessen Viking har hatt med sine islendinger.

— Mellom de unge talentene som forsvinner tidlig og gamle travere som akkurat er kommet tilbake fra lange utenlandsopphold, er kvaliteten ymse. Om en ser bort fra tre klubber, er ikke den islandske serien på høyere nivå enn norsk 1. divisjon, sier Bjarnason.

Kanskje det også er grunnen til at Brann, som har hatt 13 islendinger i stallen, ikke har gjennomført en permanent overgang for en islending siden Birkir Sævarsson ble hentet til klubben i 2008. — Jeg tror Brann har full kontroll på islandsk fotball. Jeg vet at de var og så på spillere da Grønner var utplassert der. Men det handler om å finne de riktige spillerne, og de har ikke Brann funnet, sier Bjarnason.

Vikings islendinger

Sverrir Ingi Ingason, forsvar

Indridi Sigurdsson, forsvar

Björn Daniel Sverrisson, midtbane

Steinthor Thorsteinsson, midtbane

Jón Dadi Bödvarsson, angrep

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt23146347212648
2Molde23145457263147
3Rosenborg23125649301941
4Viking2312564741641
5Kristiansund2312383028239
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Les mer om

  1. Eliteserien