Ferguson avslører: David Moyes var sjettevalg som ny United-trener

Sir Alex Ferguson med ny bok: Moyes var ikke førstevalg, krangelen med Rooney og mener Martial er verdt prisen.

Alex Ferguson peker på klokka i en kamp da han fortsatt var United-manager og Moyes fortsatt var i Everton.

I sin nye bok "Leading" bekrefter Sir Alex Ferguson for første gang at Pep Guardiola var førstevalget til å bli Manchester Uniteds nye manager i 2013. Det skriver The Telegraph.

Ferguson gav seg etter seriegullet for to og et halvt år siden. Landsmannen David Moyes ble valgt ut som "the chosen one" til å etterfølge Ferguson. Det endte med sparken allerede før sesongen var over. United ble bare nummer sju.

  • Marouane Fellaini begynte å grine da David Moyes fikk sparken i United. Les historien her.

Hadde Ferguson fått det som han egentlig ønsket ville aldri Moyes tatt over klubben. The Telegraph skriver at den tidligere Everton-manageren ikke var noe mer enn et sjettevalg til å ta over etter den suksessrike skotten.

  • Sir Alex Ferguson forteller hvorfor han egentlig gav seg i United. Les mer her.

Dette var Fergusons liste i 2013:

  • Pep Guardiola — Kontraktsløs. Tok ett år fri etter at han sluttet i Barcelona.
  • Jose Mourinho - Real Madrid.
  • Carlo Ancelotti - PSG.
  • Jürgen Klopp - Borussia Dortmund.
  • Louis van Gaal - Nederland (nåværende United-trener)
  • David Moyes - Everton.

Ferguson vurderte både Mourinho, Ancelotti, Klopp og van Gaal som uaktuelle til å bli ny United-trener i 2013. Mourinho hadde lovet Roman Abramovich å returnere til Chelsea, mens Ancelotti skulle ta over etter portugiseren i Real Madrid. Tyske Klopp var fornøyd i Borussia Dortmund, mens van Gaal hadde tatt over Nederland.

Sir Alex Ferguson hadde sansen for Pep Guardiola. Spanjolen var førstevalget til Ferguson, da han skulle velge ut sin etterfølger i United.

Spiste middag med GuardiolaKontraktsløse Pep Guardiola var derimot mer aktuell. Sir Alex Ferguson hadde sanset for hva Guardiola hadde gjort i Barcelona — og likte hans måte å spille fotball på.

Ferguson skriver i boken at han gjorde en seriøs henvendelse til Guardiola. Ferguson fortalte Guardiola at spanjolen skulle ta kontakt før han godtok et tilbud fra en annen klubb.

Det ønsket ignorerte imidlertid Guardiola. Sommeren 2013 tok han over Bayern München.

— Jeg hadde en middag med Guardiola i New York i 2012, men jeg kunne ikke si noe til ham da, fordi det var ennå ikke offisielt at jeg skulle legge opp som trener. Jeg ba ham ringe meg før han sa ja til en ny klubb, men det skjedde aldri, skriver Ferguson i boken, ifølge den engelske avisen.

David Moyes fikk det ikke til i United.

— Moyes endret for myeMens The Telegraph i sin sak om boklanseringen fokuserer på at Guardiola kunne blitt manager, skriver Daily Mail om at Ferguson fortsatt mener ansettelsen av Moyes var riktig.

— Vi valgte Moyes. Han hadde vært stabilt god over 11 år i Everton. Uheldigvis fungerte det ikke for Moyes, men prosessen hvor vi ansatte ham var perfekt, skriver Ferguson.

Ferguson skriver i boken at en av Moyes største feil som United-trener var å endre noe som allerede fungerte.

I løpet av sine første dager i United nektet Moyes spillerne å spise chips, samtidig som han foretok en rekke endringer i støtteapparatet.

— Jeg er sikker på at David hadde valgt å gjøre en del ting annerledes om han kunne fått gjennoppleve tiden som United-trener. Det er ikke noe poeng i å plutselig endre på rutiner som spillerne er komfortable med, skriver Ferguson.

Sir Alex Ferguson er ute med ny bok. Der kommer det frem nye avsløringer om livet i Manchester United.

Avslører Rooney-krangelI boken skriver Ferguson også at han nektet å la Wayne Rooney tjene mer enn seg selv da spissen skulle ha ny kontrakt i 2010. Rooney sa den gangen at han ønsket å forlate klubben på grunn av dens manglende ambisjoner, men gjorde helomvending og signerte en ny femårskontrakt verdt rundt to millioner kroner (180.000 pund) i uka.

Det var imidlertid langt mindre enn det han i utgangspunktet ønsket, skriver Ferguson. Den tidligere manageren fortalte United-eierne og klubbdirektør David Gill at ingen skulle tjene mer enn ham i klubben.

— Det var enkelt. Vi ble ganske enkelt enige om at ingen spiller skulle få mer lønn enn meg, skriver Ferguson.

Skotten forteller også at Everton gjorde alt de kunne for å unngå at stortalentet gikk til United i 2004. — Etter at vi ga dem vårt siste tilbud, ringte Kenwright (Bill, Everton-manager) og ga røret til Rooneys mor. Hun sa til meg at «dere skal ikke stjele gutten min», står det i boken.

  • Nåværende United-sjef Louis van Gaal har såvidt et bedre poengsnitt enn hva David Moyes hadde. Har nederlenderen det som skal til for å vinne pokaler med United, spør Roar Stokke.

- Martial er verdt prisen

På et pressetreff i forbindelse med boken har også Ferguson kommentert prislappen på Anthony Martial.

Manchester United skal ha betalt Monaco rundt 340 millioner kroner (36 millioner pund) for den 19 år gamle franske spissen.

United-manager Louis van Gaal sa at prisen var «latterlig», men Martial har scoret tre mål på sine to første Premier League-kamper. Den første kom mot Liverpool forrige helg, mens han scoret to av målene i søndagens bortekamp mot Southampton.

Ferguson føler at unggutten har bevist at han er verdt sin høye prislapp. På spørsmål om Ferguson mente at overgangssummen var latterlig, svarte han:

— Akkurat nå er den ikke det, sa Ferguson, som mandag var i London for å markedsføre sin nye bok «Leading».