Fotball

Høgmo om Alfheim-debatten: - Tiden er inne for å tenke på stadionframtiden i Tromsø

Per-Mathias Høgmo var trener for svenske Djurgården da de flyttet fra en utendørsarena til en innendørsarena med uttrekkbart tak. Han ser gjerne at TIL og Tromsø igjen tar opp debatten om Alfheims fremtid.

TYDELIG: Per-Mathias Høgmo, her på Alfheim i 2016, håper TILs stadionframtid blir et tema i tiden framover.
  • Rune Robertsen
    iTromsø

Den tidligere TIL-treneren var sterkt engasjert da innendørsarenaen «Gullegget» i Tromsdalen var en stor snakkis i 2010. En arena som skulle inneholde både blant annet fotballarena og badeland. For syv år siden ble det ikke noe ut av prosjektet, og siden har temaet vært så godt som fraværende.

Torsdag gikk TIL-profilen Morten Gamst Pedersen ut gjennom iTromsø og snakket om sine vyer om en ny innendørs fotballarena med plass til 7.000 tilskuere på Langnes. En arena som Gamst ønsker skal erstatte Alfheim stadion som hjemmebane for TIL. Det bet Høgmo seg merke i.

Les også

Gamst mener TIL bør flytte fra Alfheim – slik er hans drømmearena i Tromsø

– Debatten som Morten åpner opp for handler vel så mye om hvilken rolle TIL skal spille nasjonalt og internasjonalt i fremtiden. TIL er en av de sterkeste merkevarene i nord, samt nasjonalt når de har spilt i Europa. I den sammenheng er et viktig spørsmål å stille hva som skal til for å sette Tromsø og TIL på kartet i enda sterkere grad i fremtiden, og hvor man ønsker å legge lista, sier Høgmo til iTromsø.

– Jeg tenker at vi som en internasjonal by kan være ganske spenstig i måten å tenke på. Det er bare i disse dager å la seg inspirere av Østersund som nå gjør det bra i Europa League. Det forteller at en relativt liten klubb kan lykkes, og det har også TIL vist flere ganger. Men en slik tankegang har også noen konsekvenser. En av disse er rammebetingelser med tanke på stadion, noe Morten drar opp med sitt innspill, sier Høgmo til iTromsø.

Vil ha utredning

Han er ikke i tvil om at spill innendørs på sikt er å foretrekke.

Les også

Jostein (21) mistet plassen da TIL fikk ny trener: – Jeg må ta selvkritikk

– Når det gjelder Tromsø vil ingenting slå en innendørsarena der taket kan trekkes bort på fine dager. Det tror jeg alle er enige i. Jeg er sikker på at om ikke så veldig lang tid kommer den norske ligaen til å spilles fra 1. mars til 1. desember, og da sier det seg selv at det vil være konsekvenser. En slik arena kan også brukes til større konserter, sier Høgmo.

Derfor har gratangsværingen et konkret forslag til hva som bør skje videre.

– Jeg vil ikke ta stilling til om arenaen skal ligge på Alfheim eller ikke, men en bred utredning om hva man er best tjent med på lang sikt mener jeg er på sin plass. Man har et verdifullt område på Alfheim der det er lagt ned infrastruktur for fotball, men der det også er verdier for et eventuelt fremtidig boligområde. Kanskje det vil være mer formålstjenlig å ta hensyn til det, sier Høgmo.

– Å utvikle en toppklubb i dag er et samfunnsanliggende. Både det offentlige, næringslivet, klubben og supportere må samspille på hva vi ønsker å være. Det må sees på hva slags parameter skal til for å lykkes, og der er stadion et viktig spørsmål, slår Høgmo fast.

– Store tanker må modnes

Gamst var tydelig på at han ønsket seg et intimt stadion med plass til 7.000 tilskuere.

– Jeg ville i en slik utredning sett nøye på stadionstørrelse. Tromsø vokser, og det er et stort potensial i byen.

– Hvordan ser du på debatten rundt «Gullegget» i ettertid?

– Det er ofte slik at tanker må modnes og at ting tar tid. Mange av aktørene som var engasjert den gangen hadde store visjoner, og det viser at dette er en viktig debatt. Dette er et så viktig spørsmål for byen at det fortjener en skikkelig gjennomgang. Jeg vet at det ligger planer for å regulere deler av Alfheim om til boliger rett rundt hjørnet. Hvis man skulle gjøre ting annerledes med tanke på stadion, så er antakelig tiden inne i Tromsø for å diskutere det. Det ligger bare muligheter fremover, og med dagens teknologi synes jeg kan man starte et mulighetsscenario, og ikke si at dette er noe som er 30 til 50 år i tid, sier Høgmo, som viser til uttalelsene til styreleder i Alfheim stadion II AS, Jarle Heitmann.

Djurgården doblet tilskuertall etter flytting

På telefon fra Jeløya utenfor Moss poengterer Høgmo at det stadig stilles større krav til fasilitetene på en fotballarena.

– Et stadion er som et teater, en scene. Å tenke fremtid her for å gjøre den skikkelig konkurransedyktig er viktig. Vålerenga har bygd nytt stadion med der det offentlige har vært sterkt involvert sammen med næringslivet. Man kan også se til Sogndal, sier Høgmo.

Han var selv trener for Djurgården i 2013 da de flyttet fra utendørsarenaen Stockholm stadion til innendørsarenaen Tele2 Arena som også har uttrekkbart tak.

– Akustikken der inne er som i et lukket teater. Djurgården doblet sitt tilskuertall da de flyttet inn dit, og jeg vet at mange av fansen der var skeptiske fordi Stockholm stadion var på mange måter hjertet i klubben. Men jeg kan med stor trygghet si at de som generelt er skeptisk til å flytte fra historisk grunn blir overbevist når man ser at det blir en ny æra med en ny arena, sier Høgmo.

Les mer om

  1. Tromsø IL
  2. Morten Gamst Pedersen
  3. Per-Mathias Høgmo