Molde til cupfinale etter straffer

Molde møter Rosenborg i cupfinalen etter en straffesparkthriller på Åråsen.

MOLDE-HELT: Keeper Ørjan Nyland feirer med sine lagkamerater etter å ha reddet Lillestrøms femte straffespark.
  • André Almløv
TOMÅLSSCORER: Magne Hoseth.

Lillestrøm — Molde 2-2 etter ekstraomganger, 4-5 på straffer

Hjemmelaget tok ledelsen to ganger i kampen ved Palmi Rafn Palmason og Anders Østli, men måtte se at to scoringer fra Magne Hoseth sørget for ekstraomganger og straffesparkkonkurranse.

— Vi skulle avgjørt til fulltid. Jeg synes vi spiler en god match, spesielt iannen omgang. Ikke å klare det er bittert. Vi skulle gjerne hatt en cupfinale å glede oss til. Vi er ikke dyktig nok de siste minuttene i matchen, som gjør at vi slipper inn, sier Lillestrøm-veteran Frode Kippe til NRK.

— Det var ikke den beste kampen vår.Nå er vi i cupfinalen, mye på grunn av Ørjan (Nyland). Han blir helten sammen med Magne (Hoseth). I en straffekonk kan alt skje. Vi har en keeper som er helt unik. Vi signerte en ny kontrakt med ham i går, til 2018. Han fortjener hver krone, sier Molde-trener Ole Gunnar Solskjær.

På spørsmål om sin trenerfremtid var Solskjær hemmelighetsfull:

— NFF gjør jobben sin. Jeg er nok en klubbtrener.

God LSK-start

Lillestrøm fikk kampens første sjanse etter syv minutters spill. Lynraske Erling Knudtzon ble spilt gjennom, og kom alene mot keeper Ørjan Nyland fra høyresiden av Molde-feltet. LSK-spissen gjorde alt rett og satte ballen over keeper, men inne på streken kastet Even Hovland seg inn og fikk klarert ballen før den gikk i mål.

Etter LSK-sjansen tok gjestene initiativet og presset til tider hjemmelaget bakover på banen. Moldes første halvsjanse kom etter 27 minutter, da Mats Møller Dæhli sendte avgårde et lurt skudd mot lengste hjørnet, men LSK-keeper Kenneth Udjus fikk klarert.

Lærebokscoring

Tre minutter etter vartet hjemmelaget opp med et angrep etter læreboka, som også ble belønnet med kampens første scoring. Fredrik Stoor slo opp til Knudtzon på høyre kant. Han slo på første berøring inn i banen til Petter Vaagan Moen, som igjen slo på direkten gjennom til Palmi Rafn Palmason som var på løp inn i feltet. Islendingen var kald og banket ballen i nettet over Molde-keeper Nyland, og dermed sto det 1-0. ## Keepertabbe

Men jubelen varte ikke lenge på Åråsen. For bare tre minutter etter scoringen bestemte Magne Hoseth seg for å prøve et skudd fra 25-30 meter. Skuddet var hardt, men rett på keeper. Likevel klarte Kenneth Udjus på merkelig vis å slippe ballen i mål, og lagene var like langt igjen.

Mot slutten av omgangen fikk lagene hver sine halvsjanser ved henholdsvis Vaagan Moen og Fredrik Guldbrandsen, men det sto 1-1 da de gikk i garderoben.

Dødballscoring

Etter hvilen tok hjemmelaget kommandoen fra start. Og etter ti minutter med mye ballinnehav rundt Moldes 16-meter måtte ex-Lillestrøm-spiller Fredrik Guldbrandsen ned å hjelpe til. Det endte med at han felte Vaagan Moen like utenfor hjørnet av 16-meteren. Dermed kunne Vaagan Moen bruke sin utsøkte venstrefot til å skru ballen inn foran mål, og der dukket midtstopper Anders Østli opp og stanget inn 2-1. Og Lillestrøm ga seg ikke med det. På løpende bånd skapte de to gode sjanser på corner ved Frode Kippe, og etter et godt langskudd fra Bjørn Helge Riise.

LSK-sjanser

Molde slet med å etablere spill på Lillestrøms banehalvdel, og kom ikke til sjanser. Og dermed steg både stemningen på stadion og LSK-spillernes selvtillit. Seks minutter før full tid var igjen Kippe best i lufta på en dødball, men headet svakt da han kunne punktert kampen. Minuttet etter fikk innbytter Torstein Helstad en kjempemulighet som endte med corner. På corneren gikk Kippe i bakken og var mektig forbannet på at dommer Tom Harald Hagen valgte å overse situasjonen.

Hoseth-perle

Gjestene mobiliserte en sluttspurt i kampens siste minutter, men maktet ikke å skape sjanser på et oppofrende Lillestrøm-lag. Men så, to minutter på overtid landet ballen hos Magne Hoseth ute på venstresiden av LSK-feltet. Og på elegant vis skrudde han ballen opp i motsatt kryss, utagbart for keeper.

Lillestrøm mistet ikke motet og la umiddelbart Molde under press. Og med ett minutt igjen av tilleggstiden fikk Palmason en kjempemulighet foran Molde-målet, men skuddet gikk via en Molde-spiller til corner.

Målløst

I første ekstraomgang tok Molde kommandoen fra start. Etter fire minutter fikk Per Egil Flo en kjempemulighet fra skrå vinkel, men satte skuddet på volley utenfor. Etter seks minutter fulgte innbytter Chima Chukwu opp med en like stor sjanse, men også han satte ballen utenfor. Hjemmelaget fikk etterhvert bedre kontroll og red av Molde-presset.

Optimist

Og etter at hele Åråsen sang til Jahn Teigens "Optimist" i pausen, var det hjemmelaget som kom best i gang i andre ekstraomgang. Men de helt store sjansene uteble, og utover i omgangen ble det svært tydelig at begge lag var slitne.

LSK nærmest

To minutter før omgangens slutt kom sjansen som kunne avgjort for hjemmelaget. Helstad ble spilt gjennom, lurte en mann, og kom til avslutning fra nærmest død vinkel. Ballen gikk via Nyland, forbi hele mållinja og ut til corner.

Lillestrøm kom til nok en kjempesjanse før omgangen ebbet ut, da Riise på volley sendte ballen mot krysset, men ble nektet scoring av en meget god Nylund. Dermed sto det fortsatt 2-2 etter ekstraomgangene, og lagene kunne forberede seg på straffesparkkonkurranse.

Straffer

I straffekonken satte Magne Hoseth inn Moldes første, mens Petter Vaagan Moen fulgte opp med å klinke ballen i krysset. 3-3. Vegar Forren satte sikkert inn Moldes andre straffe. Bjørn Helge Riise sørget for 4-4. Even Hovland var iskald mot tidligere lagkamerat Kenneth Udjus, Torstein Helstad det samme mot Ørjan Nylund. 5-5. Tommy Høiland fikk så vidt lurt ballen under Udjus. Frode Kippe lurte ballen gjennom klypene til Nyland. 6-6. Etzaz Hussain satte sikkert inn Moldes femte straffe, mens Thomas Piermayr ikke klarte å overliste Nyland. Dermed var Molde klare for cupfinalen 2013!