Norsk dommer får uvanlig oppdrag i gresk hatoppgjør: – En anerkjennelse

Espen Eskås (34) får et svært uvanlig oppdrag når han skal dømme kampen mellom AEK Athen og PAOK i Hellas. I 2018 ble oppgjøret en stor skandale da PAOK-eier Ivan Savvidis stormet banen med en revolver i beltet.

Espen Eskås dømmer Rosenborg-Sarpsborg 08 på Lerkendal stadion i fjor.

Greske Super League skriver på eget nettsted at Espen Eskås fra Bækkelagets Sportsklub skal dømme PAOK-AEK på Toumba stadion i Thessaloniki førstkommende søndag.

Det er for øvrig klubben til Oslo-gutten Ivan Näsberg som kom fra Vålerenga i juli 2022. Adrian Pereira, back i Rosenborg, har også en fortid i klubben.

NFFs dommersjef Terje Hauge kan forklare hvordan dette har kommet til:

– Det greske fotballforbundet har et veldig tett samarbeid med FIFA/UEFA når det gjelder dommere til ligakamper i enkelte land. Det er flere utenlandske dommere som dømmer i den greske ligaen. Vi har fått henvendelser tidligere, men da har vi og Espen takket nei, med tanke på timingen, sier han til VG.

– Men nå passet det veldig bra, siden han har vært på Marbella og hatt treningskamper og treningsuker.

Vi håper Eskås treffer med handshakes i Hellas!

Terje Hauge mener denne typen kamp er en glimrende anledning for den 34 år gamle kamplederen til å utvikle seg.

– Espen har jo nettopp vært med på samlingen til elitedommerne, så det tyder på at UEFA også ønsker å tilrettelegge for Espen i sesongen som kommer.

– Det er en glimrende erfaring å hente for han. Det er en anerkjennelse for han personlig og våre dommertalenter.

– Det virker som en høyrisikokamp når det kommer til sikkerhet. Er dere sikre på at den blir ivaretatt for Eskås?

– Grunnen til at de henter inn nøytral dommer er at de ikke ønsker noen «historie» på noen av dommerne i disse oppgjørene. Vi tar som en selvfølge at sikkerheten er i orden og blir ivaretatt.

Det er snakk om to klubber fra de to største byene i Hellas, to klubber som deler både historie, klubblogo – og intenst engasjement, som av og til bikker over.

Årsaken til at det er norsk dommer i oppgjøret skal være det betente forholdet mellom klubbene som gjør det vanskelig for hjemlige dommere å ta oppdraget.

Rivaliseringen var lenge først og fremst på banen, men siden den greske cupfinalen i 2017 (2–1 til PAOK) har det tatt seg kraftig opp.

Men historien går langt tilbake i tid. I følge gresk presse kan man finne lunken stemning tilbake til 1920-tallet, da en rekke immigranter kom fra gamle Konstantinopel - der store deler av Istanbul i Tyrkia nå ligger.

Begge klubber bruker en «to-hodet ørn» i klubbemblemet for å hedre det gamle Byzantine-riket fra Konstantinopels tid - men de to klubbene valgte ulike farger og har siden vært bitre rivaler.

Forholdet ble verre i 2018 da AEK vant ligaen, seks poeng foran PAOK. Sistnevnte ble trukket tre poeng etter at eier Ivan Savvidis stormet banen i oppgjør mot AEK med en revolver (!) i beltet.

Den greske ligaen ble satt på vent og alle kamper innstilt på ubestemt tid, før den kom i gang igjen.