Eliteserien får nye dager og kamptidspunkter i ny TV-avtale: – Krever at NFF er ekstremt gode

Kommende sesong overtar TV 2 rettighetene til norsk fotball. De innfører kamper både på fredager og mandager i tillegg til helgen.

TENGSTEDT PÅ TV: Rosenborgs superspiss Casper Tengstedt feirer ett av sine mange mål denne høsten – her mot Bodø/Glimt i trøndernes 3–2-seier.

VG får bekreftet at planen er at kampdagene kan bli både fredager, lørdag, søndager (hovedrunde i Eliteserien) og mandager. Men dette gjelder for all norsk toppfotball:

Det vil si at kamper fra både Eliteserien, Obosligaen, 2. divisjon og Toppserien er aktuelt å vise på fredagene og mandagene. I tillegg blir fast starttidspunkt for hovedrunden 17.00. I årevis har søndag 18.00 vært det faste tidspunktet for Eliteseriens kamper, men både i år og i fjor ble de siste rundene på høsten flyttet frem til nettopp 17.00. Hovedkampen spilles to timer og ett kvarter senere.

– Innsikten vi har fra supportere og undersøkelser, går på at de ønsker hovedrunden at de går tidligere på søndag. Så er vi er glade for at TV 2 tenker at de skal vise hele norsk fotball, sier administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball – interesseorganisasjonen til de 32 toppklubbene i Eliteserien og Obosligaen.

– Planen er at fredag skal det være en kick-start inn i helgen med norsk fotball. Lørdag og søndag er det full pakke, og så er det én kamp på mandag, opplyser Øverland.

Norsk fotball fjernet mandagskampen etter 2019-sesongen. Blant annet etter påtrykk fra supporterne, som jobbet under slagordet «fotball skal spilles i helgen». Øverland tror likevel den nye skisseringen ikke vil by på for mye reaksjoner.

– Hadde det vært faste tidspunkter, med fast kamp, kunne det blitt det. Sånn det er lagt opp nå, tror jeg ikke det, svarer Norsk Toppfotball-sjefen, som presiserer at den omstridte mandagskampen vil fordeles mellom flere ligaer og at det heller ikke er gitt at det blir kamper hver mandag.

Talsperson Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse støtter nytt tidspunkt for både hovedrunden (17.00) og hovedkampen (19.15), men mottar det øvrige nyhetsinnholdet med en viss skepsis:

– For supportere er det viktig at fotball skal spilles på lørdag og søndager. Det er svært vanskelig å bedrive supporterkultur med kamper i ukedager når folk er på jobb, melder Sandvik til VG.

– Supportere jobbet i mange år for å få kampene på lørdager og søndager. Det at kampene spres utover enda flere dager krever at NFF er ekstremt gode på å sette opp kamptidspunktene tidlig og at de ikke flyttes. Ellers vil det gå utover supporterne som ønsker å dra på kamp. Vi håper også at det først og fremst er lokale oppgjør som settes på fredag og mandager, slik at det faktisk er mulig å dra på kampene som bortesupporter, oppfordrer supporterlederen.

Hvilke kamper fra Eliteserien er naturlig å legge til mandager, Øverland?

– TV 2 skal presentere hvordan de tenker. Men vi er opptatt av at flest mulig kommer på stadion, garanterer han – og viser til at de 32 klubbene i 2022 opplevde syv prosent vekst i tilskuerøkning sammenlignet med 2019 (før coronapandemien, som la begrensninger i 2020 og 2021).

– Oppsiktsvekkende og svært gledelig. Vi hører jo at de fleste innen kultur- og idrettssektoren sliter, påpeker Leif Øverland.

Etter det VG får opplyst, vil hvert eliteserielag ha maks én hjemmekamp og én bortekamp på fredager og mandager. De vil heller ikke ha mer enn tre kamper på fredag og mandag totalt. Det skal også legges til rette for kortreiste kamper på fredager og mandager.

Det er akkurat det Klanens styremedlem Jonas Nilseng Almaas ønsker. Han deler synspunktene til kollega Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse:

– Jeg er ikke veldig fan av mandagskamper, men jeg forstår det slik at det fordeles mellom Eliteserien og Obosligaen. Jeg håper TV 2 bruker hodet og ikke setter opp kamper med lange reiseavstander på mandager, da blir det helt umulig for bortefans først og fremst, sier Vålerenga-supporteren til VG.

– Når kampene starter klokken 20, blir det ofte for sent for barnefamilier. Det er et pluss at hovedrunden og hovedkampen starter tidligere, sier Almaas.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk