Her fortviler de etter VM-sjokket

Brasil var en av de store favorittene. Så ble Australia for sterke.

Brasil gikk på et sjokktap for Australia, og er dermed ute av VM.

BRASIL-AUSTRALIA 0-1

Innbytter Kyah Simon satte inn en keeperretur ti minutter før slutt og sendte Australia til kvartfinale i fotball-VM på bekostning av Brasil.

Australias 1-0-seier innebar at en av VM-favorittene forsvant fra Norges halvdel i cupspillet, og at superstjernen Marta har gjort sitt siste spark i dette mesterskapet.

Brasil fikk det aldri til å løsne offensivt i dette mesterskapet, men hadde ikke sluppet inn mål før Australia avgjorde kampen i regnværet i Moncton. Etter flere gjenvinninger høyt på banen ble ballen spilt i bakrom til lynraske Lisa De Vanna. Hennes skudd var ikke spesielt godt, men keeper Luciana ga retur rett ut, og Simon nådde ballen først. Iskaldt sendte hun den i hjørnet.

– Å være på rett sted til rett tid kjennetegner en stor spiller, og Kyah Simon viste det i dag, sa Australias landslagssjef Alen Stajcic.

Historisk

23-årige Simon er første spiller med aboriginsk bakgrunn på Australias kvinnelandslag i fotball, og søndag skrev hun australsk fotballhistorie. Det er første gang landet har vunnet en cupkamp i fotball-VM uansett kjønn.

Simon skal også ha en stor del av æren for at Australia gikk videre fra «dødens gruppe». Hun scoret begge mål i seieren mot Nigeria.

Les også

Sverige utspilt og utslått av tyskernes stjerneduo

Brasil greide aldri å skape virkelige sjanser til å komme tilbake. Nærmest var en stussheading fra Cristiane på et langt frispark i siste minutt, men keeper Lydia Williams reddet lett.

Di Vanna terroriserte det brasilianske forsvaret med farten sin og var farlig frampå mange ganger før situasjonen som avgjorde kampen.

– Vi er ett av de farligste lagene i VM, og ikke det farligste, sa Stajcic.

Marta-nedtur

Marta, som fem ganger er kåret til årets spiller i verden, har dominert i store sluttspill i mange år. I åpningskampen satte hun ny rekord med sin 15. VM-scoring, men søndag var hennes mest minneverdige bidrag en stygg felling som ga henne gult kort rett etter Australias vinnermål.

– Vi har ikke mye å beklage, annet enn at vi tapte. Kampen var jevn i første omgang, men vi hadde grepet etter pause. En detalj, et balltap på midtbanen, avgjorde kampen, sa Brasils landslagssjef Vadão.

Australia møter verdensmester Japan eller Nederland i kvartfinalen, og vinneren av den kampen er Norges eventuelle semifinalemotstander.

(©NTB)