Fotball

- Blitt en bedre landslagstrener i Sverige

På litt over fire måneder har Per-Mathias Høgmo skapt fred og optimisme i en av Sveriges største klubber. Den erfaringen tror han blir gull verdt som Norges nye landslagssjef. 

afp000598074.jpg
  • Odd Inge Aas
    Journalist

STOCKHOLM (Aftenposten.no): To av klubbens trofaste, litt eldre supportere står langs sidelinjen på treningsfeltet på Kaknäs, like utenfor Stockholm sentrum, når treneren kommer.

— Grattis, sier de, rekker frem hånden og smiler. I retur får de en skikkelig manneklem hver, med harde og solide slag på ryggen. Solen lurer seg av og til gjennom det tynne skylaget. Spillernes skrik under oppvarmingen er av det muntre slaget. Harmonien råder igjen hos Djurgårdens Idrottsförening.

— Men det er trist at du reiser, sier de og er raske til å legge til at de forstår avgjørelsen. For det er jo ikke hver dag man får spørsmålet om å bli «förbundskapten». Likevel, de skulle gjerne hatt treneren med seg videre. Og treneren skulle gjerne blitt. Hadde det ikke vært for den landslagsjobben.

For det er ingen tvil om at månedene etter 15. mai, dagen da han ble presentert som Djurgårdens nye trener, har betydd mye for 53-åringen fra Gratangen i Troms som nå skal ta over et norsk landslag i utforbakke.

Djurgården lå sist i Allsvenskan. Den forrige treneren trakk seg etter drapstrusler fra supportere. Det samme gjorde en av lederne i klubben. De elendige resultatene på banen preget atmosfæren. Styret, administrasjonen, spillerne, trenerstaben og fansen – ingen så ut til å trekke i samme retning.

Ballast for ny jobb

Høgmo på sin side hadde allerede oppnådd nok i trenerkarrièren til at han ble omtalt som en av de største favorittene til å ta over etter Drillo. OL-gull med kvinnelandslaget, suksess med Tromsø i flere perioder, jobben som toppfotballsjef, nyttig erfaring i Rosenborg og gode resultater som sjef for U21-landslaget.

— Jeg hadde jo mye ballast da jeg kom hit, og det var en av grunnene til at jeg tenkte at dette er jeg klar for, dette gleder jeg meg til. Og etter hvert får du jo bekreftelser i det daglige arbeidet, det er godt å ta med seg videre til landslagsjobben. Det har vært en kort tid, men en veldig god tid. Og jeg er blitt en bedre landslagstrener her i Sverige, sier Høgmo.

- Hva har dine viktigste bidrag vært?

— Jeg føler det er lederskap. Nå ser alle mot et felles mål. Og så har vi jo utviklet et godt fotballag som presterer på banen, det er jo det viktigste. Folk begynner å kjenne en identitet på offensiv fotball, vi scorer mye mål.

Forståelsesfull

Det er imidlertid de menneskelige sidene til Norges nye landslagssjef folk rundt Djurgården trekker frem når vi spør om hans viktigste bidrag.

— Han er flink med mennesker, og ser ikke bare fotballspilleren. Han er veldig forståelsesfull, og er opptatt av at vi trives og har det bra, sier lagets norske keeper, Kenneth Høie. Han merker stor forskjell i klubben etter at Høgmo fikk snudd den dårlige trenden. Nedrykksspøkelset er jaget bort.

Også Anders Grönhagen, den tidligere Fredrikstad-treneren som nå er sjef for det sportslige hos Djurgården, setter pris på forvandlingen. Han ser en harmonisk gruppe med spillere som har selvtillit. I likhet med Høie tror han evnen til å se helheten hos individet er en av Høgmos beste og viktigste egenskaper.

— Et varmt menneske som kommer innpå spillerne. Jeg tror han vil samle landslagstroppen på en god måte.

I ettermiddag møter Høgmos Djurgården Halmstad borte. Etter kampen reiser Høgmo til Norge hvor han i morgen tar ut sin første norske landslagstropp som sjef for A-landslaget.

Les mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Djurgårdens IF