Fotball

Rekdals bønn: Nå må ikke norsk fotball grave seg helt ned

Kjetil Rekdal spilte selv landskamp for nesten tomme tribuner i 1992. De neste årene ble en gullalder for norsk landslagsfotball.

LEI: Kjetil Rekdal er lei av at norsk fotball snakkes ned hele tiden. Tirsdagens publikumstall på Ullevaal var det laveste siden 1992. Foto: NTB scanpix

 • Roar Lyngøy

4675 tilskuere møtte opp for å se tirsdagens landskamp mot Finland på Ullevaal. Det er det laveste tilskuertallet siden 1992, da var det 4165 sjeler på landets nasjonalarena.

– Det er jo skuffende. Landslaget skal være vårt flaggskip, sier Rekdal.

– Mot Færøyene i 1992 var det enda færre tilskuere. Hvordan er det å spille for så glisne tribuner?

– Min holdning er at som spiller har du et ansvar å gi bånn gass uansett hvor mange tilskuere det er, sier den nåværende Vålerenga-treneren.

Han er usikker på hvorfor så få gadd å se landskampen.

– Det har akkurat vært påske, og folk har gjerne vært på reise. Så har du været. Resultater og spill har selvsagt en del å si. Det er vanskelig å svare på, sier Rekdal.

 • LEST BLOGGEN? Derfor bommer du totalt, Skjelbred

Drillos gullalder

La oss gå tilbake til 1992. Egil «Drillo» Olsen var landslagssjef, datoen var 13. mai og Norge skulle møte Færøyene. Kampen ble vunnet 2-0 etter mål av Gøran Sørloth og Lars Bohinen. Men både spill og publikumsoppmøte var særdeles skuffende.

«Skam dere». «Rødt kort til Norge». «Seier til stryk». Det var noen av titlene i Oslo-avisene etter 2-0-seieren. Litt av den samme stemningen råder i dag etter 2-0 mot Finland.

Drillo hadde overtatt landslaget høsten 1990. Alle vet hva som skjedde etterpå. I den påfølgende VM-kvalifiseringen i 1992 vant Norge blant annet 10-0 mot San Marino, 2-1 mot Nederland og 2-0 mot England. Norge kom seg til VM både i 1994 og ’98. – Ja, det snur fort i fotball, konstaterer Rekdal.

Les også

Laveste tilskuertall på nesten 24 år: - Kan ikke tvinge folk på kamp

— For mye negativitet

At det samme skal skje nå under Per-Mathias Høgmo er kanskje bare en drøm. Men Rekdal er opptatt av at det ikke må spres for mye negativitet, både blant mediene, fotballspillerne selv og folk flest.

– Alle har vært veldig «flinke» til å prate ned landslaget og norsk fotball. Det er elendig kvalitet, banene er dårlige... Jo mer vi prater det ned, jo verre blir det. Mediene har også endret seg, alt skal ut på nettet med en gang, og man er gode på å finne negative saker. Vi sager av den greinen vi sitter på ved å snakke ned produktet, frykter Rekdal.

Han peker på at Norge tross alt har vunnet 2-0 hjemme mot Finland og spilt 0-0 borte mot Estland. En seier og en uavgjort, likevel er stemningen dårlig.

– Isolert sett er 2-0 mot Finland ganske bra. 0-0 borte mot Estland er også et godkjent resultat. Så kan man selvsagt diskutere spillet, men hvor er realismen? Hvor god er egentlig norsk fotball? Vi må være tålmodige og realistiske. Folk forventer jo at 17-åringen Martin Ødegaard skal prestere som Messi. Det er helt vilt, sier Rekdal.

Les også

Skjelbred tok et knallhardt oppgjør med norsk presse

Løken ikke overrasket

Karl Petter Løken spilte også kampen mot Færøyene i 1992. Han følger Rekdal til en viss grad, men er ikke helt enig.

– Det blir for enkelt å si at nå må media fokusere på de positive sakene, slik fungerer ikke verden. Det blir opp til aktørene å skape entusiasme, sier NRK-eksperten.

Han er ikke veldig overrasket over det lave tilskuertallet mot Finland.

– Her er det nok flere årsaker. Skuffelsen var stor etter kvalikkampene mot Ungarn, og Estland-kampen var ingen «höjdare». Så har det vært en del negativ PR rundt landslaget og NFF. I tillegg var dette første arbeidsdag etter påske, og folk er ikke helt i modus. Når det i tillegg er en privatlandskamp mot en motstander som ikke er særlig attraktiv, da er jeg ikke overrasket. Men NFF er nok skuffet over at ikke flere kom, sier Løken.

Neste landskamp er borte mot Portugal 29. mai. Så kommer Island til Ullevaal 1. juni.

– Jeg tror det blir ganske bra trykk mot Island. Da er folk i et helt annet fotballmodus, og vi møter en EM-klar nasjon. Jeg tror ikke vi skal henge oss for mye opp i tilskuertallet mot Finland, sier Karl Petter Løken.

 1. Les også

  Derfor bommer du totalt, Skjelbred

 2. Les også

  Berget om fremtiden: - Håper vi klarer å få det til å funke

 3. Les også

  «Nå må du slutte å vingle Høgmo, ellers er du ferdig før VM-kvalifiseringen starter»

 4. Les også

  Tre spillere får to på børsen etter svak landskamp

Les mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Finlands herrelandslag fotball

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Laveste tilskuertall på nesten 24 år: - Kan ikke tvinge folk på kamp

 2. FOTBALL

  Det blir glissent på Ullevaal: NFF håper å unngå ny bunnrekord

 3. FOTBALL

  Tross tilskuerboikott: Ingen ny bunnotering for Høgmo i kveld

 4. FOTBALL

  Derfor bommer du totalt, Skjelbred

 5. FOTBALL

  Lagerbäck leder Norge på Ullevaal for første gang: Langt mer populær enn Drillo, Høgmo og Semb

 6. FOTBALL

  Høgmo gjør syv endringer og starter med én debutant