«Jobben er din, Solbakken. Om du vil ha den.»

BLOGG: Ståle Solbakken blir norsk landslagssjef. Spørsmålet er om det blir nå eller noen år frem i tid. Det bestemmer han selv.

FØRSTEVALGET: Ståle Solbakken har igjen hatt stor suksess med FC København. Spørsmålet er om han vil ta over landslaget.

Per-Mathias Høgmo som landslagssjef er historie.

Nå handler alt om hvem som skal overta.

Med kun syltynn teori for VM-spill i 2018 er det i realiteten 22 måneder til neste landskamp av stor betydning. Norges Fotballforbund har sånn sett god tid for å finne Høgmos erstatter. Men de har ikke råd til å bomme.

De neste ukene kommer det til å sirkulere med navn på aktuelle trenernavn. Her er et klart førstevalg og tre jokere.

STÅLE SOLBAKKEN:

ETTERTRAKTET: Ståle Solbakken.

Har stor suksess i FC København og kommer trolig til å lede laget i Europa i mars. Er neppe tilgjengelig til VM-kvalifiseringskampen borte mot Nord-Irland 26. mars. Men dersom Solbakken vil ha jobben, kan NFF vente til neste kvalifiseringskamp i juni, da det vil være mer naturlig å gi seg i København.

Les også

Solbakken: – Det er en ære å trene sitt land

Han er ønsket av forbundet, mediene og har en høy stjerne i folket. Har et nært vennskap til Nils Johan Semb, toppfotballsjefen som får en viktig rolle i ansettelsen. Solbakken får jobben om han vil ha den. For ham blir det et verdivalg. Skal han flytte hjem til familien i Hamar?

Han savner sin kone og tre barn og en landslagsjobb på Ullevaal vil være ideelt for å få mer tid med dem. Men med København-suksessen i Europa kommer det helt sikkert tilbud fra større europeiske ligaer. Det er ikke gitt at han får det etter noen år med landslaget.

Dersom Solbakken sier nei, bør ledelsen i NFF tenke seg godt om, de har som sagt ikke dårlig tid, men her er de tre største favorittene bak førstevalget i skrivende stund:

OLE GUNNAR SOLSKJÆR:

KANDIDAT: Ole Gunnar Solskjær.

Ingen slår Solskjær i status og aura. Tidenes største norske fotballstjerne. Folkets mann, forbundets posterboy. Svært salgbar hos sponsorene. Og det skal du ikke undervurdere i en tid der norsk fotballs flaggskip er i fritt fall.

Les også

Solskjær har ikke snakket med NFF om landslagsjobben

Han ville skapt enorm interesse, spesielt i starten, i kraft av at han er Ole Gunnar Solskjær. Vant tre titler med Molde, med nedturen i Cardiff og en trøblete Molde-sesong har tatt bort noe av glorien. Var i finaleheatet da NFF ansatte Høgmo i 2013. Spørsmålet er om Solskjær vil.

ERIK HAMRÉN:

KANDIDAT: Erik Hamrén.

Kjenner norsk fotball godt og fikk en høy stjerne da han ledet Rosenborg i 2009 og 2010. Den gangen var dagens fotballpresident Terje Svendsen styreleder i Rosenborg. Hamrén ledet Sverige til to EM-sluttspill (2012 og 2014), men avanserte ikke ra gruppespillet noen av gangene. I Frankrike i sommer var det et blekt Sverige vi så, selv Zlatan klarte ikke løfte våre naboer. — Hamrén?Lykke til, melder svenske journalister vi har snakket med. De mener Hamrén i sin periode som svensk landslagssjef holdt seg flytende på grunn av én mann: Zlatan Ibrahimovic. Har også blitt beskyldt for å henge seg altfor mye opp i hva mediene skriver. Og ikke minst: Blir han for lik Høgmo i måten å tenke fotball på?

LARS LAGERBÄCK:

KANDIDAT: Lars Lagerbäck.

En landslagssjef av stort format. Har ledet Sverige, Nigeria og Island i mesterskap, og sommerens eventyrlige EM-sluttspill med islendingene er kanskje hans største trenerbragd. En organisator i verdensklasse, svært direkte og fremoverrettet i stilen, minner mye om Norge under Drillo på 90-tallet.

Les også

Lagerbäck om Norge-jobben: – Skal svare om jeg blir kontaktet

Den gangen vi hadde et godt landslag. Kan virke grå og kjedelig, liker ikke å eksponere seg i mediene, spørsmålet er om han kan bli folkets mann.

Alle disse fire navnene nevnes. Ikke bare i mediene, men også i forbundslokalene.

Flere blir nevnt

Flere kommer også til å bli nevnt.

Som Kjetil Rekdal. Har vinnervilje og er en strateg inn mot enkeltkamper, noe tre seire i tre mulige cupfinaler som trener er et bevis på. Landskamper har klare likheter med cupfinaler. Men Rekdal har hatt et horn i siden til NFF gjennom hele karrièren og mener selv han ikke er aktuell.

Hva med Roy Hodgson? Kjenner skandinavisk fotball godt, snakker svensk, og er tilgjengelig. Ga seg etter England-jobben i EM. Men blir han for dyr? Har han tenningen til å ta over en trenerjobb med relativt lav status? Og er erkebritisk fotball det Norge trenger nå?

Det er mange spørsmål og flere vil komme. Men jeg savner ett.

Finnes det alternativer utenfor komfortsonen Norge, Sverige eller England?

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :