Høgmos utrolige statistikk gir Norge håp

Den nye landslagssjefen har ikke tapt en debutkamp på 21 år.

Per-Mathias Høgmo og Norge hadde sin siste trening på Ljudski vrt Stadion torsdag kveld før VM-kvaliken mot Slovenia fredag.
  • Eirik Nesset Hjelvik

MARIBOR: Per Mathias Høgmo har bare tapt en av ti debutkamper på A-lagsnivå. Tidligere spillere gir Norges nye landslagssjef en stor del av æren.

Ikke siden 1992 har Høgmo tapt en obligatorisk debutkamp som trener på seniornivå.

- Jeg er relativt sikker på at Per Mathias har hatt en stor betydning for den statistikken. Han er dyktig til å kommunisere, har god kontakt med alle spillere og bruker tid på å gjøre spillere betydningsfull fra begynnelsen av , sier Tor Einar Svendsen.

Han spilte under Norges nye landslagssjef da han startet trenerkarrieren i Gratangen i 1989. Som spillende trener fikk Høgmo umiddelbar suksess. 29. juli 1989 vant Høgmo og Gratangen debutkampen med 4-2. — Per hadde ikke all verdens med trenerballast da han kom til oss, men han var en utrolig dyktig motivator. Han hadde skikkelig engasjement både på og utenfor banen, minnes Svendsen.

Tapte for Molde

Fotballekspert Lars Tjærnås i 100 % Sport mener Høgmo besitter en rekke kvaliteter som gjør at han kan lykkes kjapt.

— Som trener er du mye, men du er kanskje mest av alt en selger. En selger av ideer og budskap. Per Mathias er flink til det, og argumenterer godt både verbalt og med faglig tyngde. Derfor er det kanskje ikke unaturlig at han bruker kort tid på å få de som skal prestere til å kjøpe budskapet, mener han.

Per Mathias Høgmo steg kjapt i gradene etter Gratangen-suksessen, og allerede i 1990 var han på plass i Tromdalen. I debutkampen der vant han like godt 2-1 over Bodø/Glimt i en sesong som endte med opprykk.

Så gikk ferden videre til det som er det eneste lille tapsskjæret i Høgmos debutstatistikk. Som Tromsø-trener i 1992 tapte Høgmo 0-1 borte for Molde.

Siden har Høgmo unngått tap i sju obligatoriske debutkamper på A-lagsnivå. I tur og orden har han vunnet åpningskamp 1-0 mot Feie med Fossum i 1993, delt poengene som Moss-trener mot Sarpsborg 08 i 1995, vunnet 3-1 over Finland med kvinnelandslaget (2001) og slått Viking 4-0 som Tromsø-trener i 2004. — Jeg husker at vi hadde en god oppkjøring til den sesongen der, og at vi kom veldig godt i gang. Jeg tror nok kanskje at statistikken hans er litt tilfeldig, men samtidig er det ingen tvil om at vi likte Per veldig godt. Han var en veldig samlende trener som fikk alle til å trives godt, minnes tidligere TIL-spiss Thomas Hafstad som scoret 3-0-målet mot Viking.

Etter 4.-plassen i Tromsø gikk turen til Trondheim og Lerkendal. Dagen etter at han ble ansatt som Rosenborg-trener i 2005 holdt Høgmo på å gå på et sjeldent debuttap borte mot Steua Bucuresti. Rosenborg ble tidvis rundtspilt, men et mål av Thorstein Helstad rett før slutt berget 1-1. I sin tredje Tromsø-periode ble det 1-1 borte mot Aalesund i åpningskampen i 2009, mens han i Djurgården i år gjorde umiddelbar suksess ved å slå Halmstad 1-0. ## Tjærnås imponert

På ti kamper på A-lagsnivå står han dermed med seks seiere, tre uavgjorte og et tap.

- Dette er en sterk statistikk, men fortsatt er det så få kamper og ulike parametre innbakt at det alltid har et element av tilfeldighet ved seg , mener fotballekspert Lars Tjærnås.

I morgen venter Slovenia til VM-kvalifiseringskamp på Ljudski vrt stadion. At Norge skal få et godt resultat der er det ikke bare Per Mathias Høgmos statistikk som taler for. Samtlige av Norges landslagssjefer de siste 25 årene har unngått tap i åpningskampen.

Per Mathias Høgmo er klar på hvilke moment han vil trykke på for å få Norges landslag til å levere umiddelbart.

— Vi har gjort noen grep når det kommer til spillestilsvalg. Det handler om å utnytte stallen mest mulig. Det handler om å danne et bakgrunnsmateriale for etter hvert å skape gode resultat. Det gjør vi med tydelighet på trening og mellom treningene, sa landslagssjefen på gårsdagens pressekonferanse i Maribor.