Fotball

Eliteseriekjenning om tiden med Harry Kane: – Jeg trodde ikke det var mulig

Oddsen har ofte vært imot ham, men tirsdag kveld møter Harry Kane Real Madrid som spydspiss for klubben han alltid har elsket.

Tidligere Haugesund-midtstopper William Troost-Ekong, til høyre, spilte en rekke kamper sammen med Harry Kane i Tottenham-systemet. Han så tidlig potensialet til målkongen, men er likevel overrasket over hvor god 24-åringen er blitt. Foto: NTB scanpix

 • Even Hye Tytlandsvik Barka
  Journalist

– Kane er en eksepsjonell spiller. Likevel hadde jeg hadde ikke trodd at han ville nå så langt som han har gjort, sier eliteseriekjenningen William Troost-Ekong til Aftenposten før hans tidligere lagkamerat skal møte de regjerende Champions League-mesterne i deres egen storstue.

Den VM-klare nigerianske landslagsstopperen var tidligere midtstopper i FK Haugesund, men tilbrakte også fire år i Tottenham-systemet som juniorspiller og spilte mange kamper sammen med Kane i løpet av sin tid i klubben.

Les også

Alkokutt, isbading, slanking og egen kokk ligger bak Harry Kane-suksessen: – Jeg har endret livsstilen

Han trekker spesielt frem én ting som gjorde at storscoreren skilte seg ut i ungdomsårene:

– Harry spilte egentlig i en årsklasse over meg, men siden jeg var stor og høyreist spilte vi sammen på forskjellige ungdomslag. Han var ikke den største eller raskeste, men han hadde en ordentlig nese for mål. Vi stolte alltid på at han ville score. Det som gjorde han spesiell var at utviklingen hans aldri stoppet etter hvert som vi ble eldre, sier han.

Harry Kane scoret i Champions League mot Borussia Dortmund i september. Foto: DARREN STAPLES, REUTERS/NTB scanpix

Troost-Ekong var utleid til Haugesund fra belgiske Gent i en og en halv sesong før han ble solgt til Bursaspor i den tyrkiske toppdivisjonen forut for denne sesongen. Han inspireres av Kanes suksess.

– Det er fantastisk inspirerende for enhver fotballspiller å se at det går an å kjempe seg hele veien fra ung akademispiller til verdenstopp. Han var alltid veldig hardtarbeidende og ydmyk. I tillegg trente han mye alene. Det har virkelig lønnet seg og resultatet er at han er blitt en trussel fra alle vinkler og distanser.

Etter en tung sesonginnledning fant virkelig Harry Kane tilbake til scoringsformen i september. Her feirer storscoreren det ene av sine to mål i 3–1-seieren over Borussia Dortmund hjemme på Wembley 13. september. Foto: ANDREW COULDRIDGE, REUTERS/ntb scanpix

Tottenham for alle pengene

I 2001 fikk elleve år gamle Harry Kane fra Nord-London oppfylt en drøm. Han skulle bli en del av klubben han hadde støttet gjennom hele barndommen, Tottenham Hotspur.

Les også

Tottenham-treneren langer ut mot rivalens kommentar: – Respektløst

Ironisk nok hadde han allerede tilbrakt et år hos klubbens argeste rival Arsenal, men blitt vraket der. Det gikk ikke ubemerket hen hos supporterne til The Gunners som stadig pleide å plage sine rivaler med bilder av en ung Kane iført Arsenal-drakt. Etter å ha senket byrivalen med to scoringer i 2015, ga spilleren selv klar beskjed om hvor hjertet hans lå.

Harry Kane ble vraket i Arsenal. Han har i ettertid gitt tydelig uttrykk for hvor hjertet hans ligger. Her senker han rivalen i en hjemmekamp på White Hart Lane i 2015. Foto: Michael Zemanek, BPI/ntb scanpix

– Jeg er Tottenham-fan tvers igjennom og dette viser det. Dette er en følelsesladet dag for meg og jeg er veldig fornøyd, sa han på pressekonferansen etter kampen.

Det satte en stopper for spøkene fra Arsenal-leiren.

Vrakingen hos erkefienden oppsummerer ganske presist store deler av spissens karrière. Ting har ikke alltid gått på skinner for Harry Kane, men han har kommet styrket ut av tilbakeslaget, alltid på jakt etter å bli bedre.

Leiesoldat med mange arbeidsgivere

Etter å ha imponert for akademi og reservelag sendte klubben spissen ut på lån for å modnes til spill i Premier League. Det gikk ikke særlig bra.

Mellom 2011 og 2013 spilte han i Englands lavere divisjoner for klubbene Leyton Orient, Millwall, Norwich og Leicester med begrenset suksess.

«Skulle man dømt Harry ut fra hva han presterte på utlån, ville han mest sannsynlig ha spilt i League One nå», sa tidligere Tottenham-manager Tim Sherwood til engelske Daily Express i april 2016.

Få har scoret så mange mål som Harry Kane i Premier League de siste sesongene. Foto: Paul Childs, REUTERS/NTB scanpix

Les også

Se den imponerende Solskjær-statistikken: – Jeg var ganske effektiv

Det er kanskje ikke langt unna sannheten.

Sommeren 2013 returnerte Kane til Tottenham etter et skuffende opphold i Leicester der han kun fant veien til nettmaskene to ganger på 14 kamper. Daværende Tottenham-trener Andre Villas-Boas hadde kjøpt Roberto Soldado fra Valencia og hadde også Jermain Defoe og Emmanuel Adebayor i bakhånd. Sannsynligheten for førstelagsspill virket liten for angriperen.

I ettertid har spissen vært åpen om hva som gjorde at han ikke mistet motet. Utlånene hadde forberedt ham på det meste.

– Tiden i Leicester og Norwich var bunnpunktet i karrièren min. Likevel var det veldig viktig for hvordan ting gikk til slutt. Hadde jeg ikke opplevd det, så hadde jeg ikke lært meg å takle mangel på spilletid. Da hadde jeg kanskje forlatt Tottenham, sa han til Daily Mail forrige sesong.

Gareth Southgate, til høyre, har valgt Harry Kane som sin kaptein for det engelske landslaget. Tottenham-spissen har scoret jevnt og trutt siden debuten i 2015. Foto: JOHN SIBLEY, REUTERS/NTB scanpix

Inne i varmen og ute i kulden

I desember 2013 ble Villas-Boas avskjediget, og Kanes trener på U21-laget, Tim Sherwood, ble hans etterfølger.

Sjansen lot derimot vente på seg. Sherwood satte sin lit til Emmanuel Adebayor som også hadde vært ute i kulden under forgjengeren. Spissen grep muligheten og ble klubbens toppscorer. Kane var fremdeles ute av troppen og utsiktene for spilletid så verre ut dag for dag.

Mot slutten av mars ble Roberto Soldado skadet. Det åpnet døren for spissen som startet den påfølgende kampen mot Sunderland og scoret. Det gjorde han også i de to neste kampene mot West Bromwich og Fulham.

Etter sesongen ble Tim Sherwood sparket til fordel for den unge argentineren Mauricio Pochettino, som kom fra Southampton. Den nye treneren henviste Kane til benken tross prestasjonene på tampen av sesongen før.

Men så: En kald søndag i november 2014. Tottenham spiller mot Aston Villa på Villa Park. Kane hadde startet kampen som innbytter, men kommet inn etter en time. Like før slutt får bortelaget frispark. Harry Kane tar oppstilling og banker ballen i mål via en Aston Villa-forsvarer.

Det var nok til å bli matchvinner. Målet ble vendepunktet i Kanes karrière, og spissen så seg aldri tilbake.

Etter dette startet han de resterende ligakampene og scoret 21 mål samt ni i andre turneringer.

November 2014: Harry Kane har scoret målet som sikret karrièren hans i Tottenham. Foto: DARREN STAPLES, REUTERS/NTB scanpix

Skeptikerne som stilnet

Mange stilte seg tvilende til om Kane kunne opprettholde sin utrolige scoringsform. I 2015, da han ikke fant veien til nettmaskene mer enn én gang i løpet av sesongens første ni kamper, følte skeptikerne at de hadde fått sine antagelser bekreftet.

I den tiende serierunden scoret Harry Kane imidlertid hat trick borte mot Bournemouth. Siden var han ustoppelig og denne gangen kunne hverken City-storscorer Sergio Agüero eller noen andre holde følge med ham. Han stoppet ikke før han nådde 25 nettkjenninger. Tottenham hadde nå ligaens toppscorer for første gang siden Teddy Sheringham briljerte i 1993/1994.

Det stilnet skeptikerne.

De to siste sesongene har Kane scoret henholdsvis 25 og 29 ligamål og befestet sin posisjon som en av verdens beste spisser, tross et skuffende europamesterskap i 2016. Forrige uke ble han også nominert som en av 30 spillere til å motta FIFAs gullball. Noen har til og med hevdet at spilleren burde være aktuell for nettopp Real Madrid.

Enn så lenge ser Harry Kane kun til Madrid med ett mål i tankene: Å senke Los Blancos og hjelpe sitt kjære Tottenham til nye høyder i Europas gjeveste selskap.

Premier League

SVUTMP
1Manchester City37265678324683
2Manchester United372011671432871
3Chelsea371910857342367
4Leicester City372061166462066
5Liverpool36189963422163
 • Champions League
 • Europaliga
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykk

Les mer om

 1. Harry Kane
 2. Jermain Defoe
 3. FK Haugesund
 4. Premier League