Fotball

Magnus Carlsen venter fortsatt på VM-beskjeden: – Veldig på overtid

FIDE har ennå ikke bekreftet hvem som arrangerer lyn- og hurtigsjakk-VM i desember.

Magnus Carlsen speider ut i spillelokalet underveis i lynsjakk-VM i fjor. Foto: Maria Emelianova

  • Nicholas Bergh
    Journalist

I romjulen leverte NRK sjakkdramatikk til norske seere. Magnus Carlsen sikret seg til slutt sølv og bronse i et spennende lyn- og hurtigsjakk-VM.

Det er imidlertid stadig knyttet stor usikkerhet rundt årets lyn- og hurtigsjakk-VM. Det til tross for at det kun er drøyt to måneder til turneringen skal finne sted - i romjulen.

Tidligere i oktober ble NRK fortalt at forhandlingene med en mulig arrangør var i avslutningsfasen. Men siden har det vært stille.

– FIDE prøver fortsatt å finne en arrangør. Vi fortrekker at VM går i slutten av dette året, skriver administrerende direktør i det internasjonale sjakkforbundet FIDE Martin Freeman til Aftenposten nå.

Les også

Dommeren måtte spørre to ganger. Magnus Carlsens storsinnede gest vekker oppsikt: – Enormt

– Veldig på overtid

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein har imidlertid fått forsikringer fra FIDE.

– Jeg snakket nettopp med FIDE. Det er uheldig at dette ikke er gjort klart i god tid, men de tror fortsatt de skal få dette på plass. Det vil nok finne sted, sier Agdestein.

Men hverken FIDE eller Agdestein bekrefter altså hvilken arrangør som er aktuell. AGON, selskapet som arrangerer verdensmesterskapene for FIDE, har ennå ikke svart på Aftenpostens spørsmål om hvorvidt VM blir avlyst.

Magnus Carlsen er en stor fan av formatet for lyn- og hurtigsjakk-VM. Ifølge Espen Agdestein bruker ikke verdenseneren mye energi på usikkerheten rundt mesterskapet.

– Det er veldig på overtid allerede. Magnus har fokuset på London Chess Classic og det neste han skal spille, forteller Agdestein.

Les også

Kontroversiell sjakkpresident ber Donald Trump og Kim Jong-un møtes ved sjakkbrettet

NRK kan spare penger

I 2015 sikret NRK seg rettighetene til langsjakk-VM og lyn- og hurtigsjakk-VM frem til 2020. Dersom VM blir avlyst, endrer kostnaden seg.

– Dersom et VM blir avlyst, bortfaller også betalingsforpliktelsen for det aktuelle VM, sier rettighetssjef for sport i NRK Runar Østmo.

Han legger til at NRK stadig planlegger for sjakksendinger i romjulen.

Magnus Carlsen vil være stor favoritt om et VM blir arrangert. Han har vært verdens klart best i fartsdisiplinene i år. Forrige VM tok han bronse i hurtigsjakk og sølv i lynsjakk.

Carlsens neste turnering er London Chess Classic 1. desember. Den spilles med klassisk betenkningstid.

Les mer om

  1. Espen Agdestein
  2. Magnus Carlsen