De klager over Qatar-pengene bak Neymar-overgangen. Selv har Barcelona håvet inn fra samme stat.
OM FOTBALL: La Liga-sjefen og Barcelona-lederne er sinte. De liker ikke at klubber med oljerike eiere ypper seg.
– Paris Saint-Germain pisser i svømmebassenget, og Neymar pisser fra stupebrettet, sa Javier Tebas denne uken.
La Liga-sjefen kritiserte PSG og Manchester City for å drive med det han mener er «økonomisk doping». Videre tordnet han at «statsstøtte» fra olje- og gassrike stater som Qatar og Abu Dhabi ødelegger fotballen og skaper urettferdige konkurranseforhold.
Tebas har vært på krigsstien helt siden begynnelsen av august, da utkjøpsklausulen for Neymar på over to milliarder kroner ble utløst og den brasilianske superstjernen gikk fra Barcelona til PSG. Og han er ikke alene.
– Tradisjonelle klubber spiller ikke lenger hovedrollene på overgangsmarkedet. Nå er det land og investeringsfond, sukket Barcelonas sportsdirektør.
– Vi gjorde den feilen å stole for mye på Neymar og faren hans, lød det fra president Josep Maria Bartomeu.
Kontroversiell overgang
Samtidig som Barcelona-presidenten ergrer seg over overgangen, sitter hans forgjenger i fengsel. Det var kjøpet av nettopp Neymar som ble starten på Sandro Rosells fall i Barcelona.
Kjøpet ble sett på som en gedigen seier, men da detaljene om hvordan overgangen var gjennomført fløt opp mot overflaten, begynte marerittet. Rosell gikk av som president, og Barcelona betalte en straffeskatt til myndighetene, men fortsatt må det svares for anklager om bedrageri og korrupsjon i retten.
Rosell er allerede varetektsfengsel siktet for sin rolle i en annen korrupsjonssak.
Fra UNICEF til Qatar
Det var under Rosells ledelse Barcelona gjorde noe de aldri hadde gjort i sin til da 111 år lange historie. Barcelona er klubben som liker å kalle seg «Més que UN club» – mer enn en klubb. Barcelona var klubben som var så annerledes at de spilte uten draktsponsor. Da de først fikk en logo klistret til brystet, tilhørte den UNICEF – og Barcelona var parten som betalte.
Det skulle ikke vare. UNICEF ble erstattet først med Qatar Foundation, så Qatar Airways. Og penger på ut-kontoen ble erstattet med mange hundre millioner kroner inn.
På Deloittes årlige liste over fotballklubbene som tjener mest, hadde Barcelona sist gang bare Manchester United foran seg.
– Penger er sekundært. Prinsipper og verdier bør komme foran alt. Barcelona har mistet dem, uttalte den nå avdøde klubblegenden Johan Cruijff i 2015.
Sponsorpengene fra Qatar har vært en viktig del av inntektene helt frem til Barcelona skiftet hovedsponsor foran denne sesongen. I samme stat finnes Qatar Sports Investment, som har eid PSG siden 2011 og pumpet inn penger, penger som sikret Neymars signatur og skapte reaksjoner.
For Barcelona var det uvant å miste en stjernespiller de ville beholde. Vanligvis er det jo omvendt.
Som i 2014, da de hentet Liverpools beste spiller i Luis Suárez. Eller i sommer, da Borussia Dortmund ble satt i en situasjon der de nærmest ikke hadde noe annet valg enn å selge supertalentet Ousmane Dembélé. Etter den dealen gjorde Barcelona også sitt ytterste for å presse Liverpool til å selge Philippe Coutinho.
Ulovlig statsstøtte
Den harmdirrende pekefingeren mot statsstøtte fra La Liga-sjef Javier Tebas kommer under ett år etter en dom fra EU-kommisjonen.
I lang tid var det blitt snakket om kontroversielle eiendomsavtaler og fotballklubber som fikk fordeler av lokale myndigheter. Nå sa EU-dommen at Real Madrid, Barcelona og fem andre spanske klubber hadde mottatt ulovlig statsstøtte og måtte betale bøter.
De siste årene har også spanske skattemyndigheter gått fotballklubbene nærmere etter i sømmene. Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er bare to av mange stjerner som har havnet i trøbbel.
Fikk overgangsnekt
Spanias tredje beste klubb, Atlético Madrid, fikk ikke lov til å signere nye spillere denne sommeren. Det er straff for at de har brutt FIFAs regler om overganger for spillere under 18 år, et regelverk som ble laget for å hindre utnyttelse av mindreårige.
Atlético Madrid har fnyst av straffen, akkurat som Real Madrid og Barcelona har gjort da de tidligere er blitt straffet for brudd på det samme regelverket.
Men det er klart, det er ikke slikt som ødelegger fotballen. Det er det bare de oljerike eierne bak PSG og Manchester City som gjør.
- Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball: