Fotball

Universiteter vil lokke norske fotballjenter til USA

— Vi tilbyr dem å leve som profesjonelle fotballspillere, og samtidig få gratis utdannelse.

Rob Alman og Tari St. John ved Butler University og Erwin van Bennekom fra Alabama State University leter etter norske jenter i La Manga.
  • Lars Fisketjøn

LA MANGA (aftenbladet.no): Universitetsfotball for jenter er stort i USA. 320 ulike universiteter tilbyr fulle fotballstipend der alle kostnader er dekket for de beste jentene mellom 18 og 22 år. Denne uken pågår en internasjonal J19-landslagsturnering på La Manga, og rundt ti av universitetene har sendt sine speidere og trenere til Spania for å lokke europeiske jenter over dammen.

Erwin van Bennekom er assistenttrener ved Alabama State University. I går så han det norske J19-landslaget tape 1-2 for Nederland. Han leter etter spillere som kan gjøre akkurat deres lag til et av de 64 som går til sluttspill, og får kjempe om å bli amerikanske universitetsmestere.

— Gratis utdannelse

Men foreløpig er hans jenter bare rangert som nummer 103 blant alle universitetene. Og hvorfor skulle en norsk J19-landslagsspiller bytte ut norsk eliteserie med amerikansk skolefotball?

— Det er et godt spørsmål. Den viktigste grunnen er at de får en god utdannelse helt gratis. Vi har et veldig godt utdanningssystem, og rundt fotballagene har vi veldig gode ressurser. Vi har medisinsk apparat og fysisk apparat som er større enn i proffklubber. Alt ligger til rette for at jentene kan satse på fotball, og vårt tilbud er mye mer profesjonelt enn i Europa.

— Vi var i Nederland i fjor med skolelaget vårt, og slo tre profesjonelle lag fra nederlandsk eliteserie. Nivået i universitetsfotballen er nok ikke like høyt som i eliteseriene i de beste europeiske nasjonene, men hvert fall bedre enn i flere, mindre jentefotballnasjoner. Og vi har utviklet spillere som har blitt tatt ut til å spille på sine europeiske A-landslag etter å ha utviklet seg hos oss, sier van Bennekom.

Alle universitetslagene er fordelt på 32 ulike avdelinger ut fra hvor i landet universitetet ligger. Nivået på ligaene og lagene varierer veldig, og antallet tilskuere varierer fra rundt 1000 til 6000 per kamp fra skole til skole. Universitetene bruker tusenvis av dollar på spillerstipend, støtteapparat, reiser, kamper og treninger. Pengene har universitetene tjent på for eksempel basketball og amerikansk fotball som er millionbusiness i USA. Av likestillingsgrunner må skolene bruke like mye penger på jenter som på gutter, og det gir jentefotballen enorme økonomiske fordeler.

Kikker på Klepp-spillere

Tari St. John og Rob Alman er sidestilte hovedtrenere ved Butler University. Skolen ligger i Indianapolis i delstaten Indiana. Og der står norske spillere høyt på ønskelisten.

— På det norske laget er det definitivt spillere som er interessante for oss, men det viktigste er om de er interesserte i å komme til USA. Vi tilbyr dem å leve som profesjonelle fotballspillere, og få gratis utdannelse samtidig, sier St. John.

Alabama State University kommer neppe til å snakke med norske spillere nå. Fordi de venter på tre Klepp-spillere. Jærlagets kanadiske keeper, Justine Bernier, er tidligere student ved skolen, og har anbefalt dem tre av eliteserielagets unge spillere. Derfor skal van Bennekoms kollega ned til La Manga og følge Klepp når de drar på treningsleir om tre uker.

Attraktivt for de nest beste

J19-landslagets kaptein, Vilde Bøe Risa, og lagvenninne Lisa Naalsund fra Arna-Bjørnar, har allerede blitt kontaktet av spillerhungrige universitetstrenere.

— Senest på tirsdag fikk jeg melding på Facebook av en amerikaner som hadde sett oss spille, og ville ha oss over der for de neste fire årene. For meg er det ikke aktuelt fordi jeg vil studere i Bergen og spille fotball i eliteserien, men jeg vet at andre vurderer det som et godt alternativ. Jeg kjenner spillere som har gjort dette før, og de blir ikke dårligere fotballspillere av å spille der borte, men jeg tror heller ikke de utvikler seg til å bli A-landslagsspillere, sier Bøe Risa til Aftenbladet.

Landslagstrener Jarl Torske deler den vurderingen.

— Dette er først og fremst et alternativ for de neste beste. Når de er ferdige på J19-landslaget og på videregående skole ser nok noen spillere at veien til A-landslaget blir vel lang, og da skjønner jeg at de kan tenke seg å ta imot et stipend i utlandet. Skal du videre i det norske systemet tror jeg derimot ikke det er så lurt, sier Torske.

Les mer om

  1. Kvinnefotball