Kjøper utlendinger og tar seg til cupfinalen

Avaldsnes og LSK Kvinner er to av de lagene som har flest utlendinger. Lørdag møtes de i cupfinalen.

EKSOTISK: Sherida Spitse er én av LSKs syv utlendinger i stallen. Lørdag spiller laget cupfinale. Her i kamp mot Frankfurt.
  • Mette Bugge

Da overgangsvinduet ble lukket siste gang, i september, hadde de to finaleklubbene tilsammen 21 utlendinger i stallen, av de 52 som var registrert i Toppserien.

— Det burde ikke vært fritt frem, men en begrensning slik det er på herresiden (se fakta). Det er positivt med utlendinger så lenge de er gode nok, men gir mange utlendinger en kortsiktig "boost" eller noen verdier på lang sikt, undrer Kolbotns Solveig Gulbrandsen.

Veteranen synes ikke nivået i Toppserien har løftet seg noe spesielt de siste årene, selv om det er kommet en rekke spillere fra land som Brasil, USA, Island, Tyskland og Nederland.

— Vi må passe på hvor mye det koster oss, mot hva norsk fotball sitter igjen med.

Gjør det som er lov

Mens Stabæk er i finalen med 16- og 19-årsslaget på kvinnesiden, klarte ikke klubben det med A-laget denne sesongen. Stabæk har én utenlandsk spiller i troppen.

Sportslig leder Richard Jansen sier at Avaldsnes og LSK kun har holdt seg til reglene, og ikke gjør noe galt. Han synes imidlertid det er merkelig at det er forskjell på kvinner og menn når det gjelder begrensninger.

— Hvis regelen hadde vært den samme, måtte Avaldsnes ha kvittet seg med fem-seks spillere, sier Jansen.

— Det som gjør at slike diskusjoner kommer opp, er når man ser at mange utlendinger blir sittende på benken og ta plassen fra de norske. Da kunne pengene vært brukt på en bedre måte. Så lenge utlendingene spiller, er de en berikelse for Toppserien.

Ikke verdens navle

Arne Utvik, rik onkel og sportssjef i Avaldsnes, mener at utlendingene sterkt har bidratt til at laget er så godt.

— Det kunne like gjerne vært nordmenn, men det er billigere å få en stjerne fra utlandet enn fra Norge. Vi må hele tiden vurdere kost og nytte. Dessuten er ikke Haugesund verdens navle.

Utvik opplyser at utlendingene stort sett skal ha 20.000 kroner brutto i måneden, inklusive leilighet.

- Er det noen ulemper med mange utlendinger?

— Det er tøffere å komme på laget, men da må man bare levere mer. Og man lærer mye. Vi kunne valgt å ligge rundt midten av tabellen, men vi er ikke skapt til det, sier Utvik, som er vant til at Avaldsnes kalles et kjøpelag.

Kan vurdere tak

Trener Monica Knudsen i LSK Kvinner sier at kvaliteten på de utenlandske spillerne er avgjørende.

— Gode utenlandske spillere utfordrer våre egne, og da skapes et godt utviklingsmiljø.

LSK har hatt enere i blant andre Sherida Spitse, som har spilt alle kampene, og den islandske målvakten Gudbjørg Gunnarsdottir.

— Men vi må ikke gemme at vi har mange gode norske spillere av internasjonal kvalitet. Jeg tenker at det kan gjøres noen vurderinger på hva som er smart når det gjelder antall utlendinger, og om det bør komme en begrensning.

Avaldsnes-LSK Kvinner, lørdag kl 16.00, NRK1.