Allerede før denne historiske dagen fikk Ødegaard en Facebook-beskjed fra Møller Dæhli

– Han hadde sett meg spille, forteller Martin Ødegaard.

Slik så Martin Ødegaard ut da han debuterte for Strømsgodset. Han ble tidenes yngste Eliteserie-spiller i en alder av 15 år og 118 dager. Allerede da hadde han hatt kontakt med landslagsspiller Mats Møller Dæhli.
  • Nicholas Bergh

– Jeg husker godt da jeg kom inn på rommet der og at Mats åpnet døren. Det var veldig godt å ha Mats der.

I den siste podkasten fra Norges Fotballforbund mimrer Martin Ødegaard tilbake til en oktoberdag i 2014. Ødegaard og Mats Møller Dæhli – som er tre år eldre – ble venner umiddelbart.

Romkameratene har mye til felles. Begge er offensive midtbanespillere, begge signerte tidlig for en europeisk storklubb og begge var barnestjerner.

Når podkast-vert Svein Graff spør hvordan de to fotballtalentene har delt erfaringer, retter Mats Møller Dæhli kritikk mot mediedekningen.

– Vi prater om det, men ikke så mye om akkurat hva som står (i mediene, journ.anm.). Man prøver å støtte hverandre. Det blir ikke så mye negativt, men mye positiv opphaussing. Det blir etter min mening veldig unødvendig å hausse det så mye opp. Det er godt å prate om hva det betyr, hvilket fokus du må prøve å ha og ikke la det påvirke deg. For det som står, har ikke noe med realiteten å gjøre, veldig ofte, sier Dæhli.

Les også

Ajer mener Ødegaard har spilt en spesiell rolle for Norges unike årgang

Sammenlignet med Messi

Det er nå snart fire år siden Martin Ødegaard fikk sin offisielle debut for Strømsgodset – i en kamp mot Aalesund. Med sine 15 år og 118 dager ble Ødegaard tidenes yngste Eliteserie-spiller. «Det største talentet jeg har sett», sa Godset-trener Ronny Deila etterpå.

Derfra tok det av.

Ødegaard fikk massiv omtalte i både norske og internasjonale medier. Han ble til og med sammenlignet med verdens beste fotballspiller Lionel Messi.

Mats Møller Dæhli debuterte på A-landslaget som 18-åring under en kamp mot Danmark i Herning.

Møller Dæhli ble også et kjent navn i ung alder. Det gikk gjetord om ham fra Manchester United-akademiet, og han debuterte på landslaget som 18-åring.

– Det er veldig viktig å ha noen å dele erfaringer med, noen som har mye av den samme hverdagen. Det er ikke så mange som har det av kompisene våre, forteller Ødegaard i podcasten.

Fikk Facebook-melding

Oktoberdagen i 2014 var faktisk ikke første gang de to lysluggene kommuniserte.

Møller Dæhli fikk nemlig øynene opp for Ødegaard allerede før han debuterte for Strømsgodsets A-lag.

– Jeg fikk faktisk en melding fra Mats på Facebook, allerede før jeg begynte å spille for Strømsgodset. Han lurte på hvordan det gikk. Han hadde sett meg spille. Mats var tidlig ute med å støtte meg og komme med råd, forteller Ødegaard.

Slik så Martin Ødegaard ut da han debuterte i Eliteserien. Allerede da hadde han hatt kontakt med landslagsspiller Mats Møller Dæhli.

– Det var viktig at man tok den rollen når han var så ekstremt ung, sier Møller Dæhli.

– Jeg var ikke i nærheten av Martins situasjon, men jeg hadde litt samme erfaring med tanke på å komme tidlig inn på landslag.

Les også

Elyounoussi jaktes av europeiske toppklubber. Slik skal han avgjøre fotballfremtiden.

Målet er Real Madrid

Dæhli og Ødegaard har etter hvert byttet ut Manchester United og Real Madrid med tyske St. Pauli og nederlandske Heerenveen.

Men begge har ambisjoner om å spille på et høyere nivå.

Ødegaards utlånsavtale med Heerenveen går ut i sommer. Da er det tilbake til Real Madrid, der han håper å slå gjennom en dag.

– Målet mitt er å, på lang sikt, spille meg inn i Real Madrid. Det er derfor jeg dro dit. Om det skjer om ett år eller fem år, er ikke så viktig. Jeg skal hvert fall gjøre alt for å komme inn der, trene hardt, jobbe godt og gjøre de rette valgene. Så får jeg håpe at det er nok.

Ødegaard og Møller Dæhli er i den norske troppen som møter Albania i en treningskamp mandag. Kampstart er klokken 19.